RO EN
السلة فارغة

OAR BUCURESTI: Reabilitarea termica - proiecte inestetice si riscante pentru locatari

Arhitectii din Bucuresti atrag atentia asupra lipsei de control in ceea ce priveste procesul de reabilitare termica a blocurilor si a consecintelor estetice si practice care decurg din aceste actiuni. Ordinul Arhitectilor din Romania - Filiala Teritoriala Bucuresti (OAR Bucuresti) avertizeaza ca utilizarea polistirenului in renovarea cladirilor vechi nu este o reteta standard care se poate aplica uniform, existand posibilitatea de a opta si pentru alte solutii. Aceasta practica este contraindicata in cazul cladirilor publice sau a imobilelor vechi cu o valoare arhitectonica deosebita. Principalele efecte nefaste ale programului de reabilitare termica il reprezinta, potrivit OAR, "betia cromatica psihedelica" si calitatea indoielnica a lucrarilor care pot periclita structura imobilelor si sanatatea locatarilor. La sfarsitul anului 2011, organizatia a trimis catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si catre toate primariile de sector si generala (PMB) o documentatie ampla si argumentata, care cuprindea o serie de solutii alternative, aplicate in Franta, pentru reducerea pierderilor de caldura in blocurile vechi. Acest demers nu a avut, insa, efectul scontat. "Cresterea confortului in interiorul locuintelor si diminuarea pierderilor de caldura sunt obiective realiste si urgente in conditiile «imbatranirii» fondului construit si ale cresterii alarmante a costurilor de intretinere. De aici si pana la alterarea aspectului original al fatadelor si la betia cromatica s-a mers prea departe cu arbitrarul deciziilor. S-a ajuns la un colorit absolut psihedelic in ceea ce priveste blocurile de locuinte. Exista cladiri peste care s-a aplicat o zugraveala violet, verde de China, albastru ultramarin sau galben pai. Mai mult, sunt cazuri in care primariile au impus formule unice care contin combinatii de tipul portocaliu cu albastru, incluse in caietele de sarcini. In unele cazuri, administratorul Asociatiei de Proprietari este cel care decide culorile si geometria petelor si de multe ori gusturile acestora sunt indoielnice", a declarat Mircea Ochinciuc, presedintele OAR Bucuresti.
Polistirenul nu reprezinta solutia optima pentru izolarea cladirilor
Arhitectii acuza, de asemenea, utilizarea polistirenului pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, amintind faptul ca tari precum Ungaria sau Italia s-au declarat impotriva acestei solutii, preferand solutii alternative aplicate la interior. "Polistirenul etanseaza cladirea, nu mai permite trasferul de vapori, putand produce igrasie si afectand in timp imobilul. Mai mult, executia necorespunzatoare (fara inchidere cu profile metalice) a determinat aparitia de paraziti care au patruns intre sistemul de termoizolare si fatada blocului si care, in timp, vor afecta sanatatea locatarilor. In anumite situatii polistirenul s-a aplicat numai cu adeziv, fara dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la caderi de tencuiala sau de sistem de termoizolare de fatada periculoase pentru trecatori. Polistirenul este obtinut din petrol, o resursa epuizabila, deci nu poate fi vorba in acest caz de dezvoltare durabila. De asemenea, trebuie amintit faptul ca nu se stie cum se va comporta acest produs pe fatade dupa 15 ani, existand posibilitatea sa scada aderenta plasei de fibra de sticla sau ca polistirenul sa se volatilizeze in timp", explica arhitectii bucuresteni.
***
Potrivit datelor Guvernului din 2011, in perioada 2008-2011 au fost reabilitate, la nivel national, 1.667 de blocuri, care au atras investitii de circa 600 milioane de euro. Municipiul Bucuresti a fost orasul cu cele mai multe blocuri reabilitate in ultimii trei ani, sectorul 2 fiind lider detasat in ceea ce priveste fondurile alocate. Multe cladiri au fost reabilitate, de asemenea, in Cluj-Napoca, Slatina, Drobeta-Turnu Severin si Piatra Neamt. Blocurile reabilitate pana in prezent in Bucuresti reprezinta o treime din totalul pe tara. Pentru urmatorii trei ani, primariile de sector vizeaza anveloparea a peste o mie de blocuri. Informatii suplimentare, la www.oar.org.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter