RO EN
السلة فارغة

Producatorii de polistiren reactioneaza la acuzatiile OAR - Filiala Bucuresti

Avand in vedere declaratiile reprezentantilor Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) - Filiala Bucuresti, referitoare la faptul ca utilizarea polistirenului pentru realizarea proiectelor de reabilitare termica ar putea dauna sigurantei si sanatatii utilizatorilor, unii dintre principalii producatori de polistiren din Romania solicita clarificarea corectitudinii informatiilor respective si a sursei de provenienta a acestora. La data de 6 iunie 2012, arh. Mircea Ochinciuc, presedintele OAR Bucuresti, declara ca "polistirenul etanseaza cladirea, nu mai permite trasferul de vapori, putand produce igrasie si afectand in timp imobilul. Mai mult, executia necorespunzatoare (fara inchidere cu profile metalice) a determinat aparitia de paraziti care au patruns intre sistemul de termoizolare si fatada blocului si care, in timp, vor afecta sanatatea locatarilor. In anumite situatii polistirenul s-a aplicat numai cu adeziv, fara dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la caderi de tencuiala sau de sistem de termoizolare de fatada periculoase pentru trecatori. Polistirenul este obtinut din petrol, o resursa epuizabila, deci nu poate fi vorba in acest caz de dezvoltare durabila. De asemenea, trebuie amintit faptul ca nu se stie cum se va comporta acest produs pe fatade dupa 15 ani, existand posibilitatea sa scada aderenta plasei de fibra de sticla sau ca polistirenul sa se volatilizeze in timp". In acest context, producatorii de sisteme din polistiren AdePlast si Arcon solicita presedintelui OAR Bucuresti sa precizeze public daca declaratiile sale au fost interpretate gresit sau acesta este punctul de vedere al organizatiei pe care o reprezinta. "Il invitam pe domnul arhitect Ochinciuc la o dezbatere publica la care sa fie prezenti atat producatorii de polistiren, cat si cei de vata minerala, firme de constructii, arhitecti din toate orasele si reprezentanti ai presei, unde sa discutam deschis despre beneficiile folosirii polistirenului in termoizolatii in comparatie cu alte materiale", a declarat Marcel Barbut, proprietarul AdePlast. "Dorim sa informam opinia publica din Romania ca termoizolarea cu polistiren a cladirilor se utilizeaza pe scara larga in toate tarile europene. Pentru imobilele cu caracter de monument istoric din Italia si Ungaria s-au preferat solutii de interior pentru protejarea aspectului arhitectural existent. Pentru termoizolarea cladirilor din Ungaria, dar si in Italia, polistirenul este folosit atat la fatade, cat si la realizarea sapelor termoizolante. Este gresita si ireala interpretarea domniei sale, ca tari precum cele mentionate s-au declarat impotriva acestei solutii", au mentionat intr-un comunicat oficial managerii Arcon.
 
Afirmatiile denigratoare pot prejudicia ireversibil afacerile producatorilor de polistiren
Producatorii de polistiren precizeaza faptul ca, daca in tarile europene ar fi existat o tendinta de stopare a termoizolatiilor cu polistiren din cauza problemelor pe care le-ar avea acest materiale, atunci, cu siguranta, s-ar fi renuntat demult la aceasta metoda. Mai mult, companiile internationale nu ar mai fi investit in continuare in noi capacitati de productie. In prezent, la nivel european exista fabrici de styren (materia prima pentru producerea polistirenului) realizate in urma unor investitii de cateva sute de milioane de euro de mari grupuri internationale, precum: BASF, Eny Dunastyr, Styron Plastics & Styron Automotive, Monotez, Ineos, Syntos etc. "Informatiile despre polistiren pot cauza mari prejudicii celor peste 60 de producatori din Romania, printre care se afla furnizori internationali renumiti in Europa, cum ar fi Hirsch, Swisspor, Austrotherm si care detin zeci de unitati de productie in Germania, Elvetia, Italia etc.", a precizat oficialul AdePlast. Furnizorii de polistiren avertizeaza, de asemenea, asupra impactului social pe care l-ar putea avea astfel de asemenea declaratii, avand in vedere faptul ca in Romania exista fabrici de polistiren in care lucreaza mii de muncitori. "In ceea ce priveste informatiile legate de volatilizarea polistirenului in timp, pot afirma ca sunt complet false. Dincolo de argumentele tehnice si chimice, pe care nu vreau sa le invoc acum, pot spune ca in urma cu 22 de ani am participat la nenumarate lucrari de termoizolatii in Austria, unde am executat cu firma pe care o conduceam milioane de metri patrati de termoizolatii. In prezent, lucrarile la casele respective sunt intacte, iar culorile, neschimbate. In Germania, lucrarile de termoizolatie cu polistiren au inceput acum 25 de ani, iar in prezent 80%-90% dintre acestea se realizeaza tot cu polistiren", a precizat Marcel Barbut. Afirmatia este confirmata si de oficialii Arcon, care au precizat in comunicatul remis ca izolarea cladirilor se realizeaza in proportie de 80%-90% cu polistiren si numai de 10%-20% cu vata bazaltica.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter