RO EN
السلة فارغة

Arh. Adrian Bold, PMB: Au fost dezvoltate proiecte care pot fi incadrate ca malpraxis

Adrian Bold, Arhitectul Sef al Primariei Municipiului Bucuresti, este de parere ca se impune o ridicare a nivelului de calitate a activitatii de proiectare si o responsabilizare a breslei arhitectilor, care sa genereze o dezvoltare armonioasa a orasului. Prezent in cadrul unui podcast realizat de Ordinul Arhitectilor din Romania si moderat de Emil Ivanescu (presedinte OAR Bucuresti), Adrian Bold a vorbit pe larg despre problemele cu care se confrunta Capitala, pe fondul unei expansiuni teritoriale haotice si neunitare. "Vedem ca orasul nu s-a densificat. Observam, in continuare, ca are in multe zone goluri destul de mari, spatii cu un fond construit neglijabil. In schimb, parcele valoroase din cartiere constituite si din zonele protejate au fost exagerat densificate. Acest lucru a condus la disproportie a capacitatii si a infrastructurii orasului, la un trafic pe care-l acuza absolut toata lumea si la o imagine urbana bizara", a subliniat Arhitectul Sef al Bucurestiului.
 
In opinia sa, teoria urbanismului a devenit un lucru subsidiar in promovarea proiectelor de investitii si in asumarea politicilor administrative. "Nu calculam absolut nimic, nu reusim sa planificam o dezvoltare normala a orasului, iar acest lucru se intampla totusi cu concursul arhitectilor. Sa nu uitam ca niciun proiect nu intra in primarie fara sa fie intocmit sau stampilat macar de forma de un membru al Ordinului Arhitectilor din Romania. Situatia aceasta intra intr-un context general de indisciplina sociala, intr-o lipsa de etica si nerespectare a promisiunii facute acestei profesii", a atras atentia Adrian Bold. Arhitectul s-a aratat deranjat de modul in care unii colegi de breasla isi fac meseria, considerand ca si arhitectii au contribuit la ratarea unor sanse pe care Bucurestiul le-a avut de-a lungul timpului. "Cateodata iti pui intrebarea cum se poate ca un absolvent de Arhitectura, care a citit din anul intai manualul arhitectului, sa faca totusi o camera de zi sub trei metri latime sau cum poate sa amestece functiunile intr-o casa, mai lipseste ca baia sa fie open space in living sau in bucatarie", a explicat domnia sa.
Adrian Bold a mai sustinut ca situatia este atat de grava incat exista proiecte "care pot fi incadrate in categoria malpraxis, nu in zona de preferinte estetice sau de diferite moduri de gandire". Din punctul sau de vedere, aceste rezultate au in spate semnatura unor arhitecti, in privinta carora este foarte greu sa se faca "o diferentiere intre cat este nepricepere si cat este lehamite". Mai in gluma, mai in serios, Arhitectul Sef al Capitalei a propus instituirea unui premiu de genul "Zmeura de aur" in cadrul Anualei de Arhitectura, eveniment organizat de OAR. "Cred ca am avea o recolta fantastica, iar eu va pot furniza numeroase exemple", a declarat oficialul PMB.
 
Bucurestiul are nevoie de alte simboluri decat Casa Poporului
Arhitectul Sef al Capitalei a sustinut ca problema urbanismului haotic rezida din faptul ca romanii au manifestat in perioada postdecembrista un sentiment de individualism exacerbat. "Aceasta tendinta s-a propagat pana la nivel institutional si administrativ. In procesul de analiza a unui oras nu poti de pleci de la detaliu spre intreg, pentru ca astfel ne vom raporta la niste limite administrative trasate arbitrar. Bucurestiul are nevoie de obiective majore care sa-l readuca in randul unor capitale importante europene. Exista nevoia ca Bucurestiul sa descopere alte simboluri decat Casa Poporului, care reprezinta in momentul de fata emblema Capitalei", a subliniat Adrian Bold.
 
Reprezentantul Primariei este convins ca Bucurestiul are nevoie de un program de investitii curajos corelat cu o politica urbanistica coerenta, Planul Urbanistic General jucand un rol esential in acest sens. "Trebuie sa intelegem ca Planul Urbanism General, Planul Urbanistic Zonal sau Planul Urbanistic de Detaliu sunt niste instrumente, de care ne folosim mai bine sau mai rau. Abuzul intrumentelor de planificare si de proiectare urbana nu inseamna ca aceste instrumente ar trebui excluse. Pana la urma, PUG-ul fixeaza niste obiective politice, urbanistice, de civilizatie, sociale si culturale, pe baza carora se construieste o strategie pentru realizarea treptata a acestora, pe parcursul unui mandat sau a mai multor mandate", a mentionat Arhitectul Sef PMB.
 
Proiectele vor fi analizate prin prisma coerentei estetice
Adrian Bold a mai declarat ca in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti se deruleaza, in momentul de fata, procedura de instituire a unei Comisii Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism, care va avea rolul de a veghea asupra unei dezvoltari corecte si sanatoase a Capitalei. "Ideea principala a fost ca aceasta comisie sa lucreze pe doua sectiuni: o comisie de planificare urbana, care sa aiba o capacitate de analiza asupra proiectelor pe teritorii extinse si o comisie de urban design sau de arhitectura care sa analizeze propunerile de proiecte. Este absolut necesar sa ridicam stacheta in ceea ce priveste proiectarea, legea ne permite sa ne exprimam din punctul de vedere al coerentei estetice, deci nu asupra esteticii propriu-zise, nu asupra stilului, ci asupra felului in care o constructie se integreaza in context. Sunt foarte multe situatii in care sunt case bine proiectate dar care nu au de a face cu contextul si ma refer in principal la raporturile de scara. Conditia estetica de integrare, felul cum este organizat volumul constructiei este extrem de important pentru ideea de a crea acel dialog, acel contrapunct interesant, neplictisitor intre un obiect construit astazi si unul creat cu un secol inainte. Un proiect bun le poate pune in valoare reciproc. Aceasta comisie si-ar asuma acest tip de analiza", a detaliat Arhitectul Sef.
 
Totodata, in opinia sa, Bucurestiul are nevoie de un centru de planificare si proiectare urbana, o institutie de control si coordonare a politicilor urbane. "Institutia Arhitectului Sef este o institutie care este scrisa pe hartie de legiuitor, dar careia nu i se procura si instrumentele prin care sa-si exercite autoritatea si responsabilitatea. Un asemenea centru ar fi extrem de util", a evidentiat Adrian Bold. Oficialul PMB a mai completat ca va insista ca strategia de dezvoltare a proiectelor urbanistice esentiale pentru Capitala sa includa organizarea unor concursuri de arhitectura pentru identificarea celor mai bune solutii. "Rolul concursului este de a selecta cea mai buna idee si contribuie la ridicarea nivelului de cultura urbanistica, estetica si arhitecturala, lucruri care sunt in suferinta in Romania", a conchis Adrian Bold.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter