RO EN
السلة فارغة

FPSC: Ziua Nationala a Constructorului a ajuns la a treia aniversare in 2022

La jumatatea lunii septembrie a.c., sala de conferinte din cadrul Bibliotecii Academiei Romane, din Bucuresti, a gazduit cea de-a treia editie a Zilei Constructorului - eveniment sustinut de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), Federatia Generala a Sindicatelor (FSG) si Casa Sociala a Constructorilor (CSC) si care a reunit reprezentanti ai breslei, personalitati din domeniu si din mediul universitar, precum si invitati din partea Guvernului. Manifestarea s-a bucurat de o audienta sporita din partea membrilor bransei, peste 120 de specialisti fiind prezenti in aula, unde, pe rand, au luat cuvantul Nicolae Noica - director al Bibliotecii Academiei, Marin Tole - secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), Adrian Alexandru secretar de stat - Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID), Radu Vacareanu - rector al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (UTCB), Robert Sova - vicepresedinte UGIR, Gheorghe Balaceanu - presedintele FGS, precum si Gabriela Carpov - presedinte al Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente Istorice (UNRMI).
 
In memoriam Eugeniu Iordachescu - «inginerul Raiului»
De reamintit faptul ca in fiecare an la data de 14 septembrie - gratie demersurilor FPSC si a unui grup de parlamentari care au inteles importanta sectorului constructii in economie - se serbeaza ziua celor ce proiecteaza, cerceteaza, construiesc si contribuie la realizarea edificiilor din Romania, initiativa fiind instituita prin Legea nr. 350/2018. Momentul ales nu este intamplator, avand o semnificatie deosebita pentru profesionistii din domeniu: este ziua in care, in anul 1895, au fost receptionate lucrarile de executie a Podului "Anghel Saligny" - lucrare emblematica pentru acele vremuri, cu o lungime totala, inclusiv viaductele, de 4.087,95 m, fiind cel mai lung pod in Europa si al treilea ca lungime din lume, la data respectiva.
La editia din acest an, prima dupa pauza fortata, dictata de criza pandemica, a fost evidentiat, printre altele, efortul constructorilor si al specialistilor restauratori pentru salvarea cladirilor monument si a altor edificii. O a doua tema importanta a vizat omagierea unei personalitati marcante din sectorul constructii - ing. Eugeniu Iordachescu, initiatorul si coordonatorul unui amplu proces de mutare prin translatie a unui numar de 29 de cladiri, dintre care 13 biserici sau manastiri, in anii 1982-1989.
 
Autoritatile publice pledeaza pentru transparenta si colaborare
Cuvantul de deschidere a apartinut lui Nicolae Noica (foto dreapta), fost detinator al portofoliului ministerului de resort in timpul guvernelor Radu Vasile si Mugur Isarescu, care le-a transmis tuturor constructorilor mesajul presedintelui Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop: "Le urez spor in energia edificatoare, care sa le asigure capacitatea de realizare a unor noi lucrari demne de patrimoniul national si universal, la fel cum s-a intamplat la 14 septembrie 1895, cu lucrarea academicianului Anghel Saligny".
 
In continuare, a urmat interventia secretarului de stat Marin Tole (foto stanga) care a subliniat ca se simte coplesit de importanta zilei constructorului roman. "In numele conducerii ministerului pe care il reprezint, va multumesc pentru invitatie. Va asigur ca echipa actuala a MDLPA depune, in prezent, toate eforturile pentru indeplinirea la cele mai inalte standarde de calitate a atributiilor ce-i revin. De cate ori au fost demarate dezbateri pe marginea unor acte normative elaborate de specialistii nostri, au fost invitati sa ia parte membri ai mediului universitar, reprezentanti ai patronatelor, pentru a asigura o armonizare cu interesele acestora, spre binele intregului domeniu de activitate. La 160 de ani de la infiintarea acestui portofoliu guvernamental de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, in 1862, ne aflam din nou intr-un punct de cotitura, ce impune reforme in sector. Daca la acea vreme se reorganizau serviciile de lucrari publice, astazi noi continuam ceea ce a inceput domnul Nicolae Noica in anul 2000, restructurand profund actele normative ce reglementeaza bransa. Avem deja in lucru legea zonelor metropolitane, strategia nationala a locuirii, politica urbana a Romaniei, legea pentru mobilitate urbana etc. Sunt norme care vin sa creeze conditiile materiale care sa asigure conditii mai bune pentru toata lumea. Toate programele de investitii din domeniul lucrarilor publice implementate de actualul guvern sunt masuri care, odata puse in practica, vor avea un impact vizibil asupra calitatii vietii de zi cu zi a cetatenilor, la fel cum in trecut au avut marile realizari ale constructorilor romani. Totodata, este importanta omagierea inginerului Eugeniu Iordachescu, unul dintre dintre primii experti atestati in domeniul calitatii constructiilor. Eforturile masive depuse de acesta pentru salvarea monumentelor istorice nu mai sunt necesare, din fericire, in prezent, insa trebuie ca noi sa identificam mecanismele prin care astfel de obiective sa fie repuse in valoare. In final, reiteram sprijinul ministerului de profil pentru toate activitatile din sector, precum si sustinerea tuturor factorilor implicati in acest domeniu sensibil", a aratat oficialul guvernamental.
 
Provocarile seismice si raspunsul mediilor legislativ si universitar
Adrian Alexandru, de la Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii a afirmat la randul sau ca "este bine-cunoscuta importanta acestui sector. In mod statistic, la fiecare 100 de ani tara noastra este lovita de doua seisme majore. In secolul XX, acestea au avut loc in 1940 si in 1977, fiind evenimente dezastruoase care au ucis oameni, au distrus infrastructura si au exercitat efecte negative asupra economiei nationale. Prin urmare, este de datoria noastra sa sustinem investitiile in cercetare pentru a reduce riscul seismic si pentru a creste rezilienta fata de dezastrele naturale. Inclusiv in strategia nationala de cercetare, inovare si specializare inteligenta, este inclus un subiect legat de securitatea civila, iar in planul de implementare va fi un program denumit «Misiuni nationale» dedicat pentru imbunatatirea modului de raportare la astfel de cataclisme. Este foarte important sa investim atat in partea de cercetare fundamentala, cat si in cea aplicata si de transfer tehnologic, astfel incat rezultatele sa se regaseasca in economia reala. Ingineria civila este un obiectiv major aflat in atentia noastra, pentru a avea garantia ca, in viitor, constructiile vor fi mai rezistente si vom reusi sa evitam pierderea de vieti. In secolul trecut au fost mii de morti cu ocazia celor doua cutremure, ceea ce nu va mai trebui sa se repete".
 
Rectorul UTCB, Radu Vacareanu, a subliniat ca "universitatea se ocupa de viitor, oferind bransei ingineri tot mai bine pregatiti, mai bine ancorati in realitatile momentului. Cererea de specialisti este, la momentul actual, uriasa. UTCB incearca sa faca tot posibilul pentru a se ridica la inaltimea acestor cerinte, organizand in randul absolventilor de liceu ample campanii de promovare a acestei specializari deosebite. In ultimul timp, industria de profil ne-a ajutat in demersul nostru, conferindu-i mai multa credibilitate. Legat de emulatia legislativa din ultimul timp, mentionata de oficialii ministerului, exista deja strategia nationala de renovare, cea de evaluare a riscului seismic etc. Scopul lor este sa lucreze impreuna, sa fie interconectate intr-o viziune unitara, astfel incat o cladire pusa in siguranta din punct de vedere seismic sa fie, concomitent, si eficienta in ceea ce priveste consumul energetic, raspunzand totodata si celorlalte cerinte fundamentale, reglementate de lege. UTCB este parte a unui sistem important de audit al reglementarilor din constructii si de actualizare a unor prevederi de proiectare, referitoare, de exemplu, la scoli sau spitale, cele existente fiind deja depasite in multe cazuri. Totodata, ne aflam in plin proces de creare a unei metodologii de inspectie vizuala rapida a cladirilor, pentru a asigura trecerea la faza de expertizare tehnica dupa confirmarea necesitatii implementarii actiunilor de consolidare. Ne aflam intr-un moment foarte prielnic, sprijinit atat de specialistii din domeniu, cat si de reprezentantii autoritatilor de reglementare, care trebuie exploatat inteligent".
 
Patronate si sindicate, impreuna pentru succesul constructiilor
Robert Sova, vicepresedintele UGIR, a afirmat ca "in calitatea noastra de reprezentanti ai patronatelor din Romania, subliniem ca este vital sa punem in valoare ceea ce au facut inaintasii nostri si, totodata, sa dezvoltam aceasta mostenire. Stim foarte bine greutatile cu care se confrunta in piata companiile de constructii, precum si faptul ca acestea au reusit sa depaseasca vremurile complicate ale ultimelor trei decenii. Lumea globala care se dezvolta in prezent are tendinte clare de oligopol, in care concurenta este acerba. Actiuni prin care mediul academic isi da mana cu profesionistii veritabili din bransa si cu mediul politic sunt laudabile, deoarece prin acestea se reuseste crearea unui cadru de colaborare care sa duca la dezvoltarea durabila a economiei".
Reprezentantul sindicatului Familia, Gheorghe Balaceanu, a aratat la randul sau ca "dialogul social cu federatia patronala de profil este foarte constructiv la momentul actual. Am realizat multe lucruri bune impreuna, daca ar fi amintite doar Casa Sociala a Constructorilor, Casa de Meserii a Constructorilor, Comitetul Sectorial etc. Dorim sa dezvoltam, in perioada urmatoare, o politica de combatere a muncii nedeclarate, de asemenea in colaborare cu FPSC si cu Guvernul. Suntem, totodata, preocupati de readucerea in tara a muncitorilor romani, care lucreaza in prezent in Italia, Franta, Spania etc. O tinta majora este de a-i atrage inapoi in Romania, programul respectiv demarand inca din 2019. Desi initial am consemnat un anumit succes, pandemia ne-a zadarnicit oarecum eforturile, anuland targurile de munca pe care doream sa le organizam. In prezent, avem ca obiectiv sa readucem in tara cel putin 10% dintre lucratorii care activeaza in strainatate. Pentru aceasta, colaboram si cu federatii sindicale omoloage din statele mentionate anterior. O alta preocupare a noastra este cea legata de formarea profesionala, din acest punct de vedere avand un program destul de ambitios, care speram sa dea roadele scontate".
 
Restaurarea si salvarea patrimoniului national - o sarcina de onoare
Gabriela Carpov - presedinte al UNRMI - a precizat ca "suntem recunoscatori pentru faptul ca aceasta editie a evenimentului a fost dedicata special restaurarii. Este dificil sa vorbim despre un anumit obiectiv pus astfel in valoare, pentru ca nu stim care este mai valoros decat celalalt. Profesia noastra este extrem de complexa si include foarte multe meserii: istorici, arheologi, biologi, chimisti, arhitecti, ingineri de structuri, demolatori, dulgheri, tamplari, artisti plastici etc. UNRMI are ca obiectiv adunarea laolalta a tuturor entitatilor care sunt preocupate de restaurarea si conservarea patrimoniului imobil, fara a fi un apendice nedorit al Institutului National al Patrimoniului... Dupa un drum extrem de sinuos dupa 1989, au aparut si primele proiecte de restaurare a cladirilor de patrimoniu. Restaurarea inseamna, de fapt, incercarea de a reveni cat mai fidel la forma si frumusetea initiala a constructiei, respectand noile cerinte de functiuni si dotari, in concordanta cu normele actuale. Procesul este extrem de complex si costisitor, de multe ori procesele fiind zadarnicite de lipsa finantarii necesare sau de depasirea bugetelor alocate... De aceea, se impun o buna colaborare cu firmele de constructii, incurajarea infiintarii unor scoli de meserii, cunoasterea trecutului si respectarea istoriei, dar si multa munca. Doar asa putem reusi".
 
La pupitru a urmat ing. Adrian Iordachescu, fiul celui care a fost supranumit «inginerul Raiului». Acesta a urmat profesia tatalui sau si a zugravit portretul omului si inginerului Eugeniu Iordachescu, cu detalii si imagini interesante ale procesului ce a salvat de la distrugere importante monumente in regimul comunist. "Eugeniu Iordachescu a luptat cu putere pentru idealurile lui. Initial, in anii 80 ocupa functia de director al Institutului Proiect Bucuresti, de unde a fost demis in urma unei scrisori adresate conducerii statului de la acea perioada. Din pozitia de simplu proiectant, a fost impresionat de situatia unor constructii importante din Capitala ce urmau sa fie demolate, in special biserici, si a continuat sa scrie conducatorilor vremii, propunandu-le mutarea acestora in locul demolarii. A reusit in acest demers si a intrat in istorie prin amplul proces prin care au fost salvate numeroase monumente de la distrugere".
 
"Pentru o deplina integrare europeana, circulatia specialistilor trebuie sa aiba loc in ambele sensuri"
Presedintele FPSC, Cristian Erbasu, a incheiat lista alocutiunilor precizand ca "intr-o astfel de ocazie, in care aniversam bransa constructiilor, nu as fi vrut sa vorbesc de probleme, ci mai mult despre realizarile pe care le-am avut in ultimii ani si care au adus numeroase beneficii breslei noastre. De exemplu, prin eforturile FPSC, care s-au concretizat prin adoptarea celebrei ordonante 114, am reusit sa sporim numarul lucratorilor din domeniu de la valoarea minima de 320.000 de specialisti la aproximativ 450.000 de persoane. Pare un rezultat bun, dar nu trebuie sa uitam faptul ca in strainatate activeaza inca 700.000 de specialisti romani, al caror aport nu este adus la constructiile din Romania. Se poate afirma ca legea mentionata anterior a avut un impact benefic in ceea ce priveste sectorul constructiilor. Din pacate, la momentul actual, la nivel general, situatia nu este deloc optimista. Companiile din domeniu vor fi solicitate insa in urmatorii ani, dar pe termen scurt trebuie sa fim moderati in estimari, avand in vedere criza mondiala actuala, care va avea in mod inevitabil un efect negativ asupra investitiilor. Ideea pe care este necesar sa ne concentram atentia este cea de modernizare, pentru a deveni o piata atractiva inclusiv pentru cei care vor sa se intoarca in tara sau chiar cetateni straini care ar putea identifica oportunitati in Romania. Abia atunci cand transferul de forta de munca va fi bidirectional vom putea afirma ca, in mod similar industriei IT, auto sau sectorului bancar, domeniul national al constructiilor va fi complet integrat la nivel european. Ceea ce este important sa retinem este ca impreuna putem face mult mai multe lucruri decat separat".
 
 
Bustul lui Ioan Bianu, pe aleea Bibliotecii Academiei Romane
Finalul reuniunii a fost marcat de ceremonia de dezvelire a bustului ctitorului Bibliotecii Academiei Romane - Ioan Bianu. La eveniment au fost prezenti toti invitatii care au participat la aniversarea constructorilor, carora li s-a adaugat vicepresedintele Academiei Romane, Razvan Teodorescu. Acesta, alaturi de Nicolae Noica si artistul plastic care a realizat lucrarea au avut onoarea de a dezveli statuia, amplasata strategic pe aleea care leaga biblioteca de celelalte cladiri ale institutiei si care este intens circulata de expertii care lucreaza in cadrul Academiei Romane. "Am vrut ca, astfel, imaginea lui Ioan Bianu - un om cu o larga viziune, stiind ce trebuie si cum trebuie sa faca si avand un rol esential in organizarea si modernizarea acestei institutii nationale pe care a condus-o vreme de cinci decenii - sa fie puternic intiparita in memoria urmasilor sai", au incheiat oficialii prezenti. 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter