RO EN
السلة فارغة

RE/MAX: Numarul persoanelor care vor sa achizitioneze o locuinta este in crestere

RE/MAX Romania - parte a liderului mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment - prezinta rezultatele unui studiu* realizat la nivel european despre tendintele pe piata rezidentiala, in care prezinta informatii importante cu privire la schimbarea atitudinilor si intentiilor oamenilor in aceasta directie, luand in calcul factori precum: costul vietii, mediu, conectivitate, circulatie internationala, urbanizare/dezurbanizare. Printre cele mai mari schimbari, comparativ cu anul precedent, se numara cresterea numarului de oameni care vor sa achizitioneze o locuinta, a celor care vor sa migreze din urban in rural si a celor care vor sa-si cumpere o locuinta in strainatate.
Traim vremuri de mari schimbari politice, economice, sociale, tehnologice si de mediu, factori majori care conduc agenda de stiri globala si au un impact semnificativ asupra deciziilor pe care oamenii obisnuiti le iau legat de unde aleg sa locuiasca si sa investeasca. Cresterea costului vietii are o influenta semnificativa asupra deciziilor de achizitie de locuinte in intreaga Europa, dar efectul acestuia este resimtit foarte diferit, in functie de tara. In mod contraintuitiv, cercetarile arata ca acest lucru, pe langa alti factori, ar putea duce la cresterea activitatii pe piata rezidentiala.
 
1 din 3 europeni intentioneaza sa investeasca intr-o proprietate rezindentiala
Pana la unu din trei europeni cauta sa investeasca intr-o proprietate rezidentiala, fie acasa sau in strainatate si sunt gata de actiune. In ciuda cresterii costului vietii si a vremurilor grele care se prevestesc, studiul RE/MAX indica o crestere neta de 23% a numarului de oameni care intentioneaza sa achizitioneze o proprietate in Europa, comparat cu acum 12 luni . Acest lucru este cel mai evident in Portugalia (+40%), Finlanda (+36%), Bulgaria (+35%) si Romania (+30%), unde o minoritate semnificativa de respondenti sunt mai inclinati sa cumpere o locuinta. Sunt mai inclinati spre a investi cei cu varste cuprinse intre 26 si 45 de ani.
In timp ce un numar important de europeni sunt descurajati de costul unei mutari, aproape unul din cinci priveste o mutare ca o metoda de a reduce cheltuielile gospodaresti pe termen mediu si lung. Ar face asta fie alegand o locuinta mai mica, mutandu-se intr-o zona mai ieftina, sau achizitionand o proprietate mai eficienta energetic. Doua treimi dintre clientii chestionati sunt multumiti de locatia lor prezenta, care este predominant urbana. Totusi, pentru cei ce doresc sa se mute, mediul rural exercita o atractie tot mai puternica.
 
De doua ori mai multe persoane doresc sa se mute din oras decat in oras
Datele acestui studiu arata ca dupa aproximativ 200 de ani de migrare spre oras, tendinta pare ca e in scadere. Principalele motive mentionate de cei care doresc sa se mute la tara sunt ‘apropierea de natura,’ ‘mai mult spatiu’ si ‘mai multa intimitate’ - abilitatea de a lucra de acasa s-a clasat destul de jos pe lista.
Aceasta poate fi o reactie la experienta orasenilor din timpul pandemiei. Ceea ce este deja clar in tot esantionul este faptul ca in timp ce 46% locuiesc la oras si doresc sa ramana acolo, 21% doresc sa se mute la tara. Una din cinci persoane ia in calcul o mutare in zona rurala sau costiera, mai mult de dublul celor ce se gandesc la o mutare la oras (8%).
 
15% din europenii ce doresc sa se mute in strainatate se gandesc la Spania
Multa lume doreste in continuare sa achizitioneze o locuinta intr-o alta tara, 25% dintre europeni luand in considerare aceasta optiune in mod activ, insa diferentele dintre tari sunt semnificative. O persoana din patru (25%) ia in calcul achizitionarea unei proprietati rezidentiale in alta tara, fie deoarece se muta, fie ca investitie. Aproape un sfert (24%) din acestea iau in calcul o mutare in urmatoarele douasprezece luni, iar sfert (27%) se asteapta sa se mute in urmatorii doi-trei ani. Cca. 15% din europenii ce doresc sa se mute in strainatate se gandesc la Spania.
 
Romania - 72% dintre cei chestionati sunt proprietarii locuintelor lor, cu 10% peste media europeana
O mare parte din romani sunt proprietarii locuintelor lor (72%), cu peste 10% peste media europeana. Dintre cei care iau in calcul o posibila mutare, 15% isi popun sa faca acest lucru in urmatorul an, iar cca. 25% in urmatorii trei ani. Aprox. 29% din acestia au afirmat ca isi doresc sa se mute la tara. Cu toate acestea, majoritatea (54%) planuiesc sa ramana in zona urbana. Este adevarat si faptul ca 35,6% din respondentii romani nu ar exclude o mutare in strainatate, unul din cele mai mari procente din Europa, depasit doar de Turcia la (45%).
Spatiul este important pentru romani - 38% din cei care si-au schimbat parerea in ultimul an si iau acum in calcul o posibila mutare au spus ca doresc mai mult spatiu, un factor si mai semnificativ pentru cei ce doresc sa se mute la tara. Acest procent (60%) este depasit doar de dorinta de a fi mai aproape de natura (70%) pe lista factorilor motivatori pentru o mutare la tara. Pentru 54% din cei ce locuiesc sau se muta in mediul rural, un alt factor motivator este plusul de intimitate. O proportie mult mai mare de romani decat media asociaza mediul rural cu un mai bun acces la hrana organica; 47% au spus ca acesta este un motiv pentru a sta la tara, spre deosebire de 22% din toti europenii.
Romanii prefera apartamentele in detrimentul caselor; 42% din cei ce au in vedere o mutare au spus ca vor cauta sa cumpere un apartament. In acelasi timp, 26% din toti potentialii cumparatori cautau o casa unifamiliala, acest procent ajungand la 31% printre cei ce urmareau o mutare in mediul rural.
Romanii sunt preocupati de impactul achizitiei de proprietati asupra mediului. Un procent de 39%, situat peste medie, indica faptul ca ar fi pregatiti sa aleaga o proprietate mai mica daca aceasta e mai benefica pentru mediu. Doar un sfert din oameni (24%) au declarat ca nu ar accepta nici un compromis. In acelasi timp, probabilitatea de a lua in considerare o locatie urbana pentru beneficiile ei asupra mediului este printre dintre cele mai ridicate din Europa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter