RO EN
السلة فارغة

CLASSIC DOME: Firma vizeaza extinderea activitatii si in alte state

Classic Dome, infiintata in anul 1993, este specializata in domeniul constructiilor industriale si de retail, avand un numar de aproximativ 600 de angajati. Datorita capacitatii ridicate de adaptabilitate la conditiile dictate de mediul in care activeaza, compania s-a consolidat in fiecare an, majorandu-si portofoliul de lucrari specifice segmentului. Societatea realizeaza operatiuni de proiectare si executie pentru constructii civile si industriale, inclusiv lucrari de restaurare, reparatii, finisaje, amenajari interioare si exterioare.
 Bereczk Sebastian (27 de ani)
 Functie/firma: director de dezvoltare al Classic Dome;
 Studii: Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE, Bucuresti;
 Experienta profesionala: 7 ani in domeniul investitiilor si dezvoltarilor imobiliare;
 Hobby-uri: baschet, snowboard.

- Care sunt previziunile legate de evolutia segmentului specific de activitate in 2010?
- In Romania, industria constructiilor este strans legata de activitatile economice majore si evolueaza in acelasi ritm cu economia. Se pare ca anul acesta, aflat deja in a doua jumatate a sa, industria constructiilor (in general) ar putea intra intr-o perioada de stabilizare, spre deosebire de primele sase luni in care s-a contractat intr-un mod semnificativ. Insa, exista unele conditii extrem de importante, printre care se afla si stabilitatea politicilor financiare si sociale. De o importanta deosebita ar fi recrearea unui climat economic atractiv investitiilor straine in toate domeniile, Romania devenind foarte competitiva, cel putin la nivel european. Astfel, ar exista potentialul crearii unui factor catalizator in segmentul dezvoltarilor imobiliare si de infrastructura, deci, implicit, al constructiilor. In 2009, cele trei segmente ale pietei constructiilor au avut caracteristici distincte, astfel: lucrarile industriale au urmat linia ascendenta de pana acum, cele de retail – au stagnat, iar cele civile au cunoscut o cadere libera, in urma disparitiei unor dezvoltatori straini sau a unor masuri de protectie a firmelor autohtone. O alta cauza ce a dus la declinul domeniului constructiilor civile este reprezentat, fara indoiala, de politicile bancare restrictive.
- Care sunt rezultatele financiare ale firmei?
- Criza economica din ultimii doi ani a fost prevazuta de actionariatul firmei astfel incat, contrar pietei, in 2009, fata de 2008 (cand am inregistrat afaceri de aproximativ 22,5 milioane de euro) am crescut semnificativ, in jurul a 50% ca si incasari. Anul in curs a inceput mai slab, insa bilantul la jumatatea lui 2010 demonstreaza ca nu vom intampina dificultati majore, iar din punct de vedere al cifrelor, speram sa ne situam undeva la media ultimilor doi ani, 2011 aducandu-ne, din nou, la valorile inregistrate in 2010.
- Ce prevede strategia pentru dezvoltarea companiei in intervalul urmator?
- In principal, incercam restructurarea companiei insa nu in sensul popular si mediatizat al termenului. Aceasta strategie cuprinde, inainte de toate, optimizarea activitatilor si proceselor de business, reducerea costurilor colaterale, inclusiv eficientizarea activitatii, prin implementarea unor programe ce tin de sfera IT-ului. Traim in era in care cea mai valoroasa resursa este informatia. Ca atare, tindem sa facilitam cat mai mult accesul la informatii, in cadrul companiei noastre, astfel incat se pot salva resursele ce pot face diferenta in prezent.
De asemenea, controlul si raportarea sunt puncte cheie si trebuie aduse la un nou nivel, fiecare activitate fiind analizata in detaliu si optimizata sau redimensionata. Referitor la angajati, pot afirma ca exista o tendinta de consolidare a relatiilor de munca, ceea ce este extraordinar de benefic la nivel de micro-management. Ne dorim ca afacerea sa creasca in continuare, iar acest lucru ne obliga sa cautam solutii si pe alte piete, nu doar in Romania. In acest sens am infiintat un departament de cercetare a pietelor internationale cu potential de dezvoltare.
- Care sunt problemele specifice firmei?
- Problemele strict la nivel de companie, precum si cele ce tin de industrie exista si, in mod natural, vor exista mereu, insa pentru acestea avem solutii multiple si la indemana. Rezolvarea neregulilor tine doar de managementul intern si de flexibilitatea noastra ca organizatie. Probleme serioase sunt cele legate de instabilitatea economica, dar - mai ales – de dezechilibrele politice la nivel de tara. Acestea sunt cele ce credem noi ca determina prudenta excesiva a agentilor economici de orice nivel. La aceste probleme, deocamdata, nu am gasit rezolvare, ci doar solutii alternative, cum ar fi orientarea catre pietele internationale.
- Ar putea influenta majorarea TVA sectorul constructiilor?
- Depinde foarte mult cat timp se va mentine aceasta cota, pentru ca efectele reale se vor resimti cu adevarat dupa o anumita perioada de la aplicatie, insa tind sa cred ca vom intampina ceva similar cu anul 2002, cand, in prima faza, s-a creat o deruta generala, ca apoi sa apara alte chestiuni negative, precum munca “la negru” si scaderea securitatii in constructii. Apoi, cred ca, din pacate, vor fi mai multi bani blocati in acest circuit, ceea ce va duce la o coagulare si mai pronuntata intr-un sistem lipsit, deja, de lichiditate. Exista nenumarate firme de servicii ori de furnizare a materialelor ce sunt pe punctul de a falimenta. Cred ca marirea cotei TVA nu le va usura deloc situatia. Capitalismul inseamna riscuri si cei ce risca uneori castiga, iar alteori pierd. Este foarte greu sa iti asumi pierderea - si atunci se incearca dispersarea acesteia pe orizontala. Alternativele sunt discutabile, insa exista si o parte pozitiva a recesiunii. Societatile vor fi fortate, intr-o anumita masura, sa se disciplineze (daca nu au facut-o pana acum), sa devina sofisticate si sa duca calitatea si profesionalismul la un nou nivel. Mai multe informatii puteti afla din editia Septembrie - Octombrie a revistei Agenda Constructiilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter