RO EN
السلة فارغة

CON-A: Estimare de crestere a business-ului pentru anul 2020

Afacerile companiei de constructii CON-A - Sibiu s-au inscris pe un trend ascendent in primele noua luni din 2019, dar ritmul de evolutie s-a situat sub cel al pietei locale de constructii. Societatea a incheiat anul 2018 cu o cifra de afaceri de aproape 100 de milioane de euro, estimarile pentru 2019 si 2020 indicand o majorare a rulajului cu cateva procente pe an. Conform celor mai recente date statistice, piata constructiilor a inregistrat o crestere de peste 20%, ca serie ajustata, anul trecut. Pe langa activitatea de executie de lucrari, CON-A mai detine doua fabrici, de elemente prefabricate, respectiv de structuri metalice, in dezvoltarea carora a investit 20 milioane de euro in ultimii 10 ani.
Interviu cu Mircea Bulboaca (64 de ani), presedintele companiei CON-A, inginer constructor si manager cu o experienta profesionala de aproape 40 de ani in constructii.
 
- Cum comentati cresterea de peste 20% a pietei, din 2019?
- Primele luni ale anului 2019 au insemnat o crestere a activitatii in constructii, in special datorita prevederilor OUG 114 adoptate la finele anului anterior. Dar nu toate segmentele au inregistrat evolutii, din punctul nostru de vedere sectorul constructiilor industriale, caruia ne adresam, a avut un trend descrescator. In 2019, CON-A a finalizat cateva lucrari de anvergura pentru mari companii internationale in domeniul cercetarii industriale, o fabrica de materiale de constructii, birouri, din sectorul logistic etc. 
 
- La ce proiecte lucrati, in acest moment?
- Compania are in executie, in diferite etape, mai multe proiecte contractate, pe care, din cauza unor clauze de confidentialitate, nu le putem nominaliza. Acestea sunt in special din domeniul industrial si logistic, segment pe care compania noastra este specializata, si sunt situate in centrul si vestul tarii, dar si in zona Capitalei.
 
- Ce investitii ati realizat in 2019 si ce planuri aveti in viitor?
- CON-A a realizat investitii importante anii trecuti si acestea au continuat in 2019 in Centrul de productie de la Marsa, in cele doua fabrici pe care le detinem - de elemente prefabricate si de structuri metalice. Datorita acestor investitii, CON-A detine cel mai mare si mai modern centru integrat pentru productia elementelor metalice si prefabricate pentru constructii din Romania.
Fabrica de structuri metalice are o capacitate medie actuala de 10.000 tone pe an, este dotata cu poduri mobile de 50 de tone si poate realiza elemente de poduri de 50 de metri lungime si greutati de pana la 100 de tone. Fabrica primeste comenzi de la mari firme de constructii din tara si din strainatate. Am livrat structuri de poduri pentru autostrazi din Austria si pentru lucrari civile in Azerbaidjan. Cu investitiile finalizate in acest an, valoarea totala in centrul de productie se ridica la 20 milioane de euro.
In continuare, am bugetat pentru investitii aproximativ doua milioane de euro, in special pentru modernizare, retehnologizare, traininguri si formarea personalului, softuri noi pentru echipamentele existente. 
 
- Care este impactul digitalizarii in companie? Cum va aliniati acestui trend?
- Digitalizarea a devenit vitala pentru activitatea si dezvoltarea unei companii. Accesul aproape instantaneu la o multitudine de informatii care pot fi transferate integral si rapid catre toti membrii echipei care lucreaza pe proiect si catre beneficiari confera un avantaj de necontestat si contribuie in mod decisiv la cresterea eficientei si a calitatii produselor si serviciilor livrate. Informatiile sunt mult mai usor de stocat acum pentru proiectele pe care le edificam, evidenta electronica este un mare plus. Ne bucuram sa avem adesea servicii digitale oferite de stat, insuficiente comparativ cu necesitatile, dar totusi de notat: eliberarea si depunerea de documente, participarea la licitatii online care se realizeaza pe o platforma electronica. De asemenea, din punct de vedere al relatiei cu banca, accesul instantaneu la conturi, efectuarea de tranzactii, emiterea de instrumente bancare se realizeaza fie instantaneu fie intr-un timp extrem de scurt. Avem, de asemenea, tehnologie incorporata in echipamente si utilaje de lucru care acum pot face operatiuni si activitati cu un nivel de precizie la un nivel fara precedent.
 
- Cum gestionati in cadrul companiei problemele legate de forta de munca?
- Lipsa fortei de munca si nivelul de pregatire sunt probleme acute, cu care se confrunta tot mai multe sectoare, nu numai constructiile. Aceste dificultati se transfera in cresterea costurilor cu personalul, generata de faptul ca oferta este foarte redusa, iar de multe ori aceasta lipsa este dublata de slaba pregatire a fortei de munca disponibile. De asemenea, avem capacitatea de a contracta foarte multe lucrari, de a ne implica in investitii de amploare, insa suntem limitati tocmai de faptul ca nu sunt oameni cu care sa le punem in executie, iar compania noastra nu va contracta niciodata lucrari peste capacitatea de executie disponibila.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter