RO EN
السلة فارغة

PWC: 38% dintre executivi estimeaza o crestere pentru companiile proprii

Directorii generali din Romania sunt foarte increzatori in privinta perspectivelor economiei mondiale in anul 2018. Aproape jumatate dintre cei intervievati sunt de parere ca cresterea economica mondiala va accelera. La nivelul Europei Centrale si de Est (ECE) situatia este oarecum similara, 45% dintre executivii din regiune sunt de parere ca economia globala se indreapta intr-o directie buna in acest an. Concluzia reiese din cea de-a VIII-a editie a raportului CEO Survey pentru Romania si Europa Centrala si de Est.
Perspectivele de crestere si amenintarile
Entuziasmul directorilor din Romania cu privire la mersul economiei mondiale este in linie cu cel al omologilor lor globali, care, in proportie de 57%, sunt de parere ca cresterea economica globala va accelera in urmatoarele 12 luni. Raportat la anul trecut, increderea executivilor romani in mersul economiei globale este cu 11 puncte procentuale mai mare. Lucrurile stau putin diferit atunci cand vine vorba de felul in care executivii romani vad perspectivele de crestere in urmatoarele 12 luni a veniturilor companiilor pe care le conduc. Astfel, 38% se declara foarte increzatori in privinta evolutiei acestora, in vreme ce 50% se declara oarecum increzatori.
Pe termen mediu, 44% dintre executivii romani sunt foarte increzatori in perspectivele de dezvoltare ale companiilor lor, 43% declarandu-se oarecum increzatori. Se remarca faptul ca directorii generali romani sunt mai increzatori decat omologii lor din regiune pe termen mediu, doar 32% dintre acestia declarandu-se foarte increzatori in perspectivele de crestere ale organizatiilor pe care le conduc in urmatorii 3 ani. Optimismul privind perspectivele de crestere este temperat de amenintarile pe care directorii generali le percep la adresa evolutiei economiei romanesti. In functie de procentul respondentilor care se declara extrem de preocupati, infrastructura inadecvata (63%) este principala amenintare, secondata de modificarile demografice ale fortei de munca (54%), locul al treilea fiind ocupat de povara fiscala tot mai mare (51%). Ultimele doua pozitii sunt ocupate de nemultumirile privind „disponibilitatea personalului cu abilitati cheie” (47%) si „reglementarea excesiva” (43%).
Infrastructura este o necesitate continua si o tema omniprezenta atat pe agenda publica cat si in asteptarile liderilor de afaceri romani. Companiile se confrunta tot mai des in ultima perioada cu dificultati in a-si recruta personal calificat in zonele in care isi desfasoara activitatile de productie - exodul „creierelor” fiind unul dintre elementele care au creat aceasta carenta. Nu in ultimul rand, modificarile si instabilitatea fiscala din ultima perioada au generat nemultumirile executivilor romani. La nivel regional, disponibilitatea personalului cu abilitati cheie este privita ca principala amenintare (51%), urmata de reglementarea excesiva (48%). Ultimele trei amenintari (incertitudinea geopolitica - 42%, terorismul - 39% si populismul - 39%) pe care ei le identifica sunt legate de felul in care factorul politic influenteaza viata societatii, atat la nivel local cat mai ales la nivel regional.
Tehnologia si talentul
In ultimele editii ale raportului a aparut de fiecare data mentionata problema disponibilitatii talentelor cu abilitati cheie. Aceasta provocare s-a mentinut pe primul loc in fiecare an - 86% dintre respondentii editiei curente se declara oarecum preocupati sau extrem de preocupati de disponibilitatea personalului cu abilitati cheie. Privind mai atent la competentele care ii intereseaza, 62% dintre directorii generali din Europa Centrala si de Est considera ca este oarecum dificil sau foarte dificil sa recruteze angajati talentati cu aptitudini in domeniul digital, comparativ cu 50% la nivel global.
„Citind cu atentie raspunsurile liderilor de afaceri din editia de anul acesta a PwC CEO Survey, credem ca liantul dintre tinerele talente, tehnologiile digitale si succesul organizatiilor este increderea. La prima vedere lucrurile par simple, numai ca in epoca transparentei (in care Internetul face disponibila informatia accesibila oricand si oricui) increderea este o moneda scumpa. Pentru a construi atat de necesara <> avem nevoie sa dam tinerei generatii perspectiva unui viitor mai bun. O tara cu o infrastructura mai performanta, cu servicii publice mai eficiente, tot mai ancorata in structurile europene si euroatlantice ar conta foarte mult in reversarea tendintei ca tot mai multi tineri inalt calificati sa aleaga sa plece din tara, urmandu-si ambitiile profesionale si planurile personale in alte tari. Atragerea inapoi in tara a celor peste 3 milioane de romani care traiesc si muncesc in strainatate este una dintre cheile dezvoltarii Romaniei si ar trebui sa fie proiectul national pentru urmatorul deceniu”, spune Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.
Trei sferturi dintre directorii generali din Romania si Europa Centrala si de Est declara ca organizatiile lor contribuie la educarea fortei de munca prin intermediul stagiilor de practica si ucenicie. In acelasi context, circa doua treimi dintre executivi spun ca organizatiile sunt responsabile pentru reconversia profesionala a angajatilor al caror loc de munca va disparea odata cu introducerea tehnologiei. Aceste declaratii vin in contextul in care jumatate dintre executivii romani spun ca inteleg cum pot robotica si inteligenta artificiala sa imbunatateasca experienta oferita clientilor. Pe de alta parte, exista un consens generalizat in randul liderilor de afaceri care admit faptul ca trebuie sa dezvolte competentele „soft” si pe cele digitale ale angajatilor, ca parte a strategiei de resurse umane in era tehnologiei.
Lipsa personalului cu abilitati cheie a determinat companiile sa faca un pas inainte in domeniul educatiei; in acest sens, circa 3 din 4 lideri de companii afirma ca organizatiile lor colaboreaza cu institutiile de invatamant. Iar pentru a se asigura ca atrag cele mai bune resurse de pe piata in materie de personal, circa 9 din 10 companii recurg la diverse strategii si tactici cum ar fi modernizarea mediului de lucru sau implementarea programelor de dezvoltare continua. Tot in ideea securizarii persoanelor cu abilitati cheie, 45% dintre companiile din Romania ar fi dispuse sa-si mute unitatile operationale mai aproape de zonele in care sunt disponibile persoane cu abilitati cheie, si asta in ciuda infrastructurii deficitare pe care o semnaleaza cei mai multi lideri de afaceri.
„Liderii de afaceri din Europa Centrala si de Est au demonstrat ca au competentele si hotararea de a-si face companiile sa prospere in ciuda multiplelor probleme economice si politice. In prezent, ei se confrunta cu o noua provocare: adaptarea organizatiilor pe care le conduc la o lume noua in care aspecte ca increderea, implicarea si misiunea organizatiei sunt la fel de importante ca cele financiare. In acest context, un aspect foarte important este reprezentat de capacitatea companiilor de a pastra resursa umana inalt calificata. Vestea mai putin buna este ca organizatiile din intreaga lume incearca sa 3 of 4 atraga angajatii valorosi, astfel incat companiile din Europa Centrala si de Est trebuie sa invete sa concureze pentru capitalul uman. Iar solutia nu consta doar in acordarea unor salarii competitive, ci - mai important - intr-o mai mare implicare a angajatilor, sprijinindu-i sa se identifice cu scopul organizatiei si oferindu-le oportunitati reale de implinire profesionala si personala”, spune Olga Grygier-Siddons, CEO, PwC Europa Centrala si de Est.
Globalizarea si afacerile
Intrebati care sunt cele mai importante trei tari - altele decat cea in care isi desfasoara activitatea - pentru perspectivele de crestere a propriei organizatii in urmatoarele 12 luni, directorii generali din Europa Centrala si de Est mentioneaza SUA (37%), Germania (35%) si China (22%). Aceleasi trei tari ocupa primele trei locuri si in opinia omologilor romani, dar in alta ordine: Germania (43%), SUA (41%) si China (19%), reflectand importanta majora a relatiei economice bilaterale cu Germania, principalul partener comercial al tarii noastre. In ceea ce priveste globalizarea, trei din cinci directori de companii din intreaga lume sunt de parere ca pe viitor vor aparea mai multe modele economice, in timp ce in Romania si in Europa Centrala si de Est liderii de afaceri cred mai mult in uniuni economice si modele economice unificate. Similar, la nivel global, majoritatea directorilor generali isi exprima opinia ca vom asista la intensificarea concurentei sistemelor fiscale, in timp ce respondentii din regiune si mai ales cei din Romania mizeaza pe armonizarea sistemelor fiscale la nivel global.
La capitolul investitii, 1% dintre liderii de afaceri globali si cei din Statele Unite ale Americii mentioneaza Romania drept una dintre cele mai importante tari pentru perspectivele de crestere ale companiilor. In acelasi timp, Romania pierde din interesul investitional al companiilor din regiune, fiind mentionata de 4% dintre directorii generali din Europa Centrala si de Est anul acesta, dupa ce se situa la nivelul de 8% in 2017 si 11% in 2016.
Increderea si responsabilitatea
Necesitatea ca organizatiile sa identifice noi modalitati de a atrage, motiva si pastra personalul, sporindu-i implicarea si oferindu-i sentimentul de apartenenta si contributie la un scop organizational cu care rezoneaza, reflecta o preocupare mai larga a societatii in ansamblu. Tarile din Europa Centrala si de Est se confrunta cu provocarea de a crea societati unite, prin sporirea gradului de incredere pe care o inspira. Companiile joaca un rol important in acest proces, initiind o noua abordare nu numai fata de angajati, ci si fata de clienti si organismele de reglementare. Una dintre modalitati ar putea fi capitalizarea increderii din mediul online si replicarea sa la nivel interpersonal.
In acest context, 65% dintre directorii generali din Romania considera ca fac eforturi pentru a evalua gradul de incredere dintre personalul propriu si managementul companiei. Desi mare, procentul se situeaza in siajul omologilor din regiune (69%) si al celor de la nivel global (71%). Trei sferturi dintre executivii locali pun accent pe masurarea nivelului de incredere dintre organizatie si clientii acesteia, similar cu procentul inregistrat la nivel global. La fel ca omologii lor din intreaga lume, executivii din Romania si din regiune utilizeaza o larga paleta de tactici menite sa consolideze increderea atat in interiorul, cat si in exteriorul organizatiei.
PwC a realizat 1.293 de interviuri cu directori generali din 85 de tari, in perioada august - noiembrie 2017. Pentru a VIII-a editie a raportului asupra principalelor rezultate pentru Romania au fost efectuate 68 de interviuri cu directori generali din tara noastra. Scopul PwC este de a construi incredere in sanul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta organizatiile si indivizii sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 158 de tari cu mai mult de 236.000 de specialisti dedicati oferirii de servicii de calitate de audit, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter