RO EN
السلة فارغة

MOREANU: Executia fara autorizatie de constructii a devenit simpla contraventie

Parlamentul trebuie sa intervina urgent pentru remedierea unei legi toxice, intrate in vigoare de curand pentru a salvgarda siguranta publicului, in conditiile in care construirea sau desfiintarea unui pod sau a unui baraj a devenit o simpla contraventie.
Prin modificarile legislative intrate in vigoare la jumatatea lunii august 2020 statul incurajeaza executarea unor lucrari de construire in domenii vitale pentru interesul general, precum cai de comunicatii (autostrazi, drumuri etc.), instalatii de infrastructura (poduri etc.), producere, distributie sau transport energie electrica, imbunatatiri funciare sau lucrari hidrotehnice (baraje etc.) care nu mai sunt considerate infractiuni, ci au devenit simple contraventii.
Spuneam intr-un articol precedent, recent publicat, ca executarea unor lucrari de construire in lipsa autorizatiei emise conform legii, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 100.000 de lei, in timp ce nerespectarea prevederilor autorizatiei de construire se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 20.000 de lei.
Totusi, pana de curand, executarea fara autorizatie (de construire sau desfiintare) sau cu nerespectarea acesteia a anumitor categorii de lucrari care prezinta importanta generala deosebita pentru interesul public, era considerata infractiune, tocmai pentru a se sublinia importanta respectarii legii in domenii de importanta speciala, precum acelea mai sus enumerate.
O initiativa legislativa toxica din anul 2018, care a primit aviz negativ de la Guvern si a fost transmisa de catre Presedintele Romaniei spre reexaminare, a intrat in vigoare de curand, incurajand executarea fara autorizatie sau cu nerespectarea acesteia, a unor lucrari care pot pune in pericol viata cetatenilor.
In opinia initiatorilor legii, care in expunerea de motive fac o serie de afirmatii elucubrante si nedovedite care nu au legatura cu realitatea, spre exemplu, construirea sau demolarea unui pod sau baraj fara autorizatie de construire sau desfiintare, trebuie sa fie o simpla contraventie, iar nu infractiune, desi in mod evident, interesul public este pus in grav pericol.
In forma initiala noua Lege prevedea chiar si dezincriminarea penala a executarii fara autorizatie de construire sau desfiintare, sau cu nerespectarea acesteia, a monumentelor istorice. Din fericire, in versiunea intrata in vigoare, aceasta a scapat modificarii. In contextul in care patrimoniul imobiliar cu caracter de monument istoric din Romania este distrus in mod sistematic, initiatorii legii au considerat ca sanctionarea penala potentiala a celor care, spre exemplu, demoleaza un monument istoric fara autorizatie este mult prea drastica.
 
*** Articol de Daniel Moreanu, avocat si doctor in drept

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter