RO EN
السلة فارغة

NOU! Presedintia a promulgat legea fatadelor

Departamentul de Comunicare Publica a Administratiei Prezidentiale a anuntat recent faptul ca marti, 5 iulie 2011, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat o serie de decrete ce vizeaza promulgarea unor acte normative aprobate de Parlament, printre care se afla si Decretul nr. 631 din data de 4 iulie 2011 pentru promulgarea Legii privind unele masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor. Proiectul de lege a fost adoptat la 28 iunie a.c. de Camera Deputatilor (for decizional in acest sens), dupa ce a fost initial respins de Senat in luna mai. Actul normativ va fi publicat rapid in Monitorul Oficial si prevede reabilitarea elementelor de constructie de la nivelul fatadelor si invelitorilor/teraselor care, prin nivelul avansat de degradare, prezinta pericol public. Reabilitarea constituie astfel o sarcina a detinatorilor de orice fel ai cladirilor care prezinta grad inalt de degradare, acestia urmand "din proprie initiativa" sa demareze lucrarile, asigurand sursele de finantare necesare. Cladirile care fac obiectul legii vor fi evaluate de autoritatile locale, acestea urmand sa notifice proprietarii asupra obligatiilor ce le revin. Prevederile legii nu se aplica anumitor tipuri de constructii, precum cele expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, cele reabilitate termic sau incluse in programele de modernizare (in general, imobile multietajate), respectiv cele clasate sau aflate in procedura de clasare ca monumente istorice. Proprietarii de cladiri care vor fi notificati cu privire la obligatiile ce le revin vor trebui sa decida realizarea masurilor, sa asigure sursa de finantare, precum si sa contracteze proiectarea si executia lucrarilor specifice. Documentul mai prevede si unele masuri alternative de finantare, astfel incat primarul poate propune consiliului local preluarea partiala sau integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie in cazul in care proprietarii dovedesc ca realizeaza lunar venituri medii nete pe membru de familie sub castigul salarial mediu net pe economie. Consultat cu privire la impactul promulgarii noii legi, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca decizia privind refacerea fatadelor cladirilor este salutara, intrucat a constituit "un demers necesar". Totusi, reprezentantul autoritatilor locale a subliniat ca, in etapa actuala, "nu se cunoaste numarul de imobile aflate in aceasta situatie si, in mod evident, nu pot fi stabilite costurile specifice unei asemenea investitii". Potrivit primarului, "cladirile de patrimoniu vor avea prioritate, iar municipalitatea va trebui sa preia si imobilele abandonate, ai caror proprietari nu sunt cunoscuti, astfel incat notificarea nu poate fi efectuata".
Actul normativ dinamizeaza activitatea firmelor din bransa
Cunoscuta si sub denumirea de "legea fatadelor", noul act normativ promulgat va impulsiona cu siguranta activitatea firmelor implicate pe piata materialelor de constructii, a antreprenorilor si societatilor specializate in executia de tamplarie termoizolanta. In acest sens, s-a instituit deja obligativitatea pentru proprietarii sau detinatorii de imobile sa asigure reabilitarea fatadelor imobilelor degradate. Dupa ce primesc o notificare de la primarie, proprietarii de locuinte ce nu dispun de resurse proprii vor putea accesa un credit prin care sa-si poata finanta lucrarile specifice. Imprumutul va fi garantat de stat, in proportie de 100%, cu dobanda subventionata prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (tot in proportie de 100%) si este rambursabil in 5 ani. In cazul in care se refuza executia lucrarilor, legea asigura posibilitatea autoritatilor publice locale sa intervina impotriva vointei detinatorului legal si sa reabiliteze fatada pe cheltuiala primariei, din fonduri constituite la nivelul bugetului local cu aceasta destinatie, urmand ca, dupa finalizarea lucrarilor, sa aiba o creanta impotriva detinatorului cladirii care a fost reabilitata. Dupa cum era de asteptat, primele notificari se vor transmite catre proprietarii cladirilor unifamiliale de patrimoniu, ce prezinta fatade degradate, dar care nu sunt incluse pe lista monumentelor istorice. Din primele estimari rezulta faptul ca la acestea vor fi necesare ample lucrari de reabilitare, de izolare termica si de inlocuire a tamplariei cu ansambluri moderne, avand forme atipice si – de obicei – valoare adaugata mare. Informatii suplimentare, la www.presidency.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter