RO EN
السلة فارغة

KPMG: Companiile din Romania trebuie recupereze decalajul in raportarile CSR

Conform studiului KPMG privind raportarea in domeniul responsabilitatii corporative (CSR) in 2017, aproape trei sferturi (72%) dintre companiile mari si mijlocii la nivel mondial nu includ riscurile financiare aferente schimbarilor climatice in rapoartele financiare anuale. Din minoritatea reprezentata de companiile care constientizeaza riscul asociat schimbarilor climatice, mai putin de una din 20 (4%) pun la dispozitia investitorilor o analiza a potentialei valori comerciale supuse riscului.
In cadrul studiului KPMG au fost analizate rapoartele financiare anuale si rapoartele de responsabilitate corporativa ale primelor 100 de companii in functie de cifra de afaceri din 49 de tari. Respectiv un numar total de 4.900 de companii.
Rezultatele au evidentiat faptul ca doar in cinci tari din lume majoritatea primelor 100 de companii mentioneaza riscurile financiare aferente schimbarilor climatice in rapoartele lor financiare: Taiwan (88%), Franta (76%), Africa de Sud (61%), SUA (53%) si Canada (52%). In cele mai multe cazuri, declararea riscurilor asociate schimbarilor climatice este fie impusa, fie incurajata in aceste tari de catre guvern, bursa de valori sau autoritatea de reglementare financiara.
In ceea ce priveste industriile, companiile din domeniile silvicultura & hartie (44%), produse chimice (43%), industrie extractiva (40%) si petrol si gaze (39%) au cele mai ridicate rate cu privire la includerea riscurilor asociate schimbarilor climatice in rapoartele lor. Acestea sunt urmate indeaproape de sectoarele auto (38%) si utilitati (38%), in timp ce cele din sanatate (14%), transport & activitati de recreere (20%) si comert (23%) au cea mai mica probabilitate de a face cunoscute riscurile climatice.
 
Circa 90% din marile companii franceze raporteaza practicile CSR
Analizand cele mai mari 250 de companii din lume (G250), publicarea de informatii privind riscurile financiare generate de schimbarile climatice are o frecventa mai mare, dar este departe de a fi o practica unanima. Companiile multinationale franceze conduc, 90% dintre ele constientizand riscurile asociate schimbarilor climatice, urmate de lideri de piata ce au sediul central in Germania (61%) si in Marea Britanie (60%).
Aproximativ doua treimi din companiile G250 a caror activitate se incadreaza in sectoarele comert (67%) si petrol & gaze (65%) recunosc acest risc, dar numai o treime (36%) din firmele de servicii financiare au aceasta abordare. Cu toate acestea, studiul a identificat doar sase companii G250 care si-au informat investitorii cu privire la potentialul impact financiar al schimbarilor climatice, prin cuantificare sau modelare de scenarii.
"Studiul nostru evidentiaza faptul ca foarte putine companii ofera indicatii adecvate investitorilor privind valoarea expusa riscului climatic, chiar si in randul celor mai mari companii din lume. Constatarile noastre sustin necesitatea initiativelor precum Grupul Operativ al Comitetului de Stabilitate Financiara pentru Declaratiile Financiare referitoare la Schimbarile Climatice (Financial Stability Board’s Task Force on Climate-related Financial Disclosures) ce vizeaza imbunatatirea raportarilor corporative privind riscurile asociate schimbarilor climatice. Presiunea asupra firmelor pentru ca acestea sa isi imbunatateasca practicile de informare se intensifica in mod continuu. Unii investitori au adoptat deja o abordare riguroasa, solicitand informatii; unele tari iau in considerare reglementarea in sensul obligativitatii acestor practici; iar unele autoritati de reglementare financiara au avertizat ca esecul in a identifica si gestiona riscul asociat schimbarilor climatice reprezinta o incalcare a obligatiilor fiduciare ale unui comitet director. In acest context, incurajam companiile sa se miste rapid. Aceia care nu vor actiona pot pierde in curand investitori si vor constata o crestere rapida a costurilor privind capitalul si asigurarile", a declarat José Luis Blasco, coordonatorul la nivel global al Serviciilor de Sustenabilitate ale KPMG.
Studiul KPMG a analizat de asemenea tendintele generale ale raportarii privind responsabilitatea corporativa, inclusiv aspectele referitoare la Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale Natiunilor Unite (Sustainable Development Goals - SDG), drepturile omului si obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter