RO EN
السلة فارغة

EY: Apetitul pentru fuziuni si achizitii ramane puternic, in pofida incertitudinilor

Apetitul global pentru fuziuni si achizitii (M&A) nu prezinta niciun semn de scadere, in pofida faptului ca nivelurile tranzactiilor sunt peste valorile record din 2007, inainte de criza financiara, conform celei de-a 18-a editii a Global Capital Confidence Barometer (CCB), un studiu bianual realizat de EY in randul a 2.500 de executivi din 43 de tari. Gradul ridicat de incredere in economie si in sectorul corporatist, precum si dorinta de a inova si de a creste, predomina in fata preocuparilor geopolitice si a celor legate de reglementari. Mai mult de jumatate dintre respondenti (52%) indica faptul ca intentioneaza sa realizeze achizitii in urmatoarele 12 luni. Aproape doua treimi dintre executivi (61% fata de 36% in aprilie 2017) se asteapta ca fluxul lor de tranzactii sa creasca in urmatoarele 12 luni, iar numarul executivilor care intentioneaza sa realizeze mai multe tranzactii in anul urmator este de doua ori mai mare (67% in aprilie 2018 fata de 33% in aprilie 2017).
In plus, o majoritate coplesitoare a executivilor (86%, un procent semnificativ mai mare fata de 39% anul trecut), preconizeaza ca piata M&A globala va continua sa creasca in urmatoarele 12 luni. Peste trei sferturi dintre executivi (80%) estimeaza o concurenta mai mare pentru activele M&A in anul urmator, majoritatea respondentilor (68%) mentionand fondurile private de capital drept cel mai mare competitor al lor.
Steve Krouskos, vicepresedinte EY Global pentru servicii de asistenta in tranzactii, declara:
„Increderea crescuta si avantul continuu din domeniul digital conduc la cresterea numarului de oportunitati de tranzactii si a apetitului pentru M&A. Ne asteptam ca acestea sa se mentina la niveluri ridicate in viitorul previzibil. Activitatile de tranzactionare cu capital privat continua intr-un ritm accelerat si interesant este faptul ca, desi anticipam o concurenta acerba, este, de asemenea, posibil sa asistam la mai multe situatii de colaborare, la aliante intre investitorii de capital privat si corporatii in vederea realizarii unor tranzactii.”
Intentiile serioase in directia incheierii de tranzactii sunt justificate de factorii pozitivi atat macroeconomici, cat si ai pietei de capital. Majoritatea executivilor (73%) considera ca, la nivel global, cresterea economica se imbunatateste.
Portofoliile in transformare si necesarul de dezvoltare a abilitatilor digitale intensifica tranzactiile
Aproape trei sferturi dintre respondenti (70%) considera ca pregatirea pentru viitor a portofoliului este principala prioritate din agenda de lucru a conducerilor companiilor, pe masura ce intentioneza sa isi mentina agilitatea, sa fie pregatite pentru noi oportunitati si trebuie sa reactioneze rapid la o piata in continua miscare.
Tranzactiile transfrontaliere prioritare pe agenda companiilor, in conditiile intensificarii globalizarii
Desi identifica protectionismul in crestere si incertitudinea geopolitica drept amenintari, executivii au convingerea ca acestea nu vor afecta tranzactiile internationale. Peste trei sferturi dintre ei (81%) intentioneaza sa realizeze tranzactii transfrontaliere in urmatoarele 12 luni, accesarea de noi piete din diferite zone geografice continuand sa reprezinte o prioritate pentru dezvoltare. SUA, Brazilia, Canada, China si Regatul Unit sunt principalele cinci destinatii de investitii pentru executivii chestionati.
Tranzactiile continua sa creasca convergentele sectoriale
In timp ce tranzactiile transfrontaliere au inceput sa devina o obisnuinta, fuziunile si achizitiile intersectoriale sunt si acestea mai des intalnite. Aproape o cincime dintre executivii de la nivel global (18%) considera ca inmultirea achizitiilor care transcend granitele sectoarelor de activitate va reprezenta caracteristica principala a pietei M&A in 2018, o tendinta alimentata de nevoia de a adopta noi capacitati tehnologice si digitale. In ceea ce priveste apetitul pentru achizitii al executivilor, principalele cinci sectoare vizate sunt: petrol si gaze, telecomunicatii, industria auto si transporturile, produsele de larg consum si retailul, mineritul si prelucrarea metalelor.
Krouskos a declarat: „In timp ce nivelurile record ale pietei M&A globale din perioada 2000 - 2007 au fost urmate de caderi, suntem optimisti in ceea ce priveste sustenabilitatea actualei piete de fuziuni si achizitii, avand in vedere ce am observat pana acum. Disciplina in realizarea tranzactiilor a devenit o piatra de temelie in M&A. O disponibilitate si o transparenta mai mare a datelor permit executivilor sa ia decizii de investitii mai bine informate. Ei vor continua sa considere M&A drept un motor de crestere, dar, spre deosebire de abordarea mai putin disciplinata privind achizitiile de dinainte de criza financiara, acum sunt dispusi sa renunte la tranzactii daca valorile strategice ale acestora nu le justifica.”

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter