Aproape 40% dintre companiile cu activitati in sectorul constructiilor din Romania au capital propriu negativ, segmentul fiind printre cele mai riscante domenii ale economiei autohtone, alaturi de comert si transporturi, potrivit concluziilor unui studiu realizat de Creditinfo Romania, companie specializata in colectarea si furnizarea de informatii de management al riscului. Analiza a fost realizata prin compararea datelor financiare ale companiilor din ultimii doi ani fiscali incheiati (2015, 2016).
"Capitalul propriu negativ este unul dintre primele simptome care indica riscul ridicat de intrare in insolventa al unei companii. Din aceasta cauza, societatile cu capital propriu negativ sunt riscante pentru creditori, acestia putand ramane cu creante a caror recuperare este de multe ori dificila", a declarat Aurimas Kačinskas, CEO al Creditinfo Romania.
Totodata, sectorul constructiilor este, alaturi de agricultura, domeniul in care se inregistreaza cei mai multi rau-platnici, companiile din sector inregistrand, in medie, doi ani in vederea platii datoriilor.
Numarul de firme nou-infiintate este in crestere
Potrivit datelor CreditInfo, in primele sapte luni ale acestui an s-au infiintat aproape la fel de multe companii ca in 2016, estimarile companiei indicand o crestere de 30% a numarului de societati inregistrate in 2017 comparativ cu indicatorii din 2015 si 2016. Aceasta dinamica aduce riscuri economice mai mari.
"Companiile nou-infiintate prezinta riscuri pentru creditori, in special din cauza lipsei capitalului si a activelor, care se acumuleaza in timp. Astfel, este mult mai simplu pentru o firma aflata la inceput de drum sa intre in insolventa comparativ cu una cu vechime, care, pe langa faptul ca are un istoric financiar in baza caruia poate fi evaluata, detine active mult mai valoroase, pe care le poate pierde intr-un astfel de demers", a explicat Aurimas Kačinskas.
Din punct de vedere regional, cele mai multe companii au fost infiintate in regiunea Bucuresti-Ilfov, peste 18.000 in anul 2017, urmata de Nord-Vest cu peste 16.000 de societati. La polul opus se afla regiunile Sud-Vest Oltenia si Vest, cu mai putin de 8.000, respectiv 9.000 de firme nou-infiintate.
Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in primele sapte luni ale acestui an au fost inmatriculate 8.416 de companii in sectorul constructiilor, in crestere cu 38,06% fata de aceeasi perioada din 2016. In luna iulie a.c. s-au infiintat 1.184 de noi companii active in domeniul constructiilor.
Mai multe insolvente in sectorul constructiilor
In ceea ce priveste companiile falimentare, cele mai multe se regasesc in sectoarele de comert (29% din totalul firmelor active in domeniu, in crestere fata de iulie 2016, de la 24%), productie (in crestere continua si constanta din iulie 2015, de la 18%, la peste 20%) si constructii (usoara scadere in iulie 2017 fata de iulie 2016, de la 20%, la 19%). Aceste companii au cel mai mare risc pentru creditorii sai, acestia nemaiputand sa-si recupereze debitele restante, mai arata analistii Creditinfo.
Conform celor mai recente date publicate de ONRC, in primele sapte luni ale acestui an numarul societatilor de constructii care au intrat in insolventa a crescut cu 12,27%, de la 709 societati in perioada ianuarie-iulie 2016 la 796 in primele sapte luni ale acestui an.
Raportari financiare transmise gratuit companiilor din Romania
Creditinfo Romania este specializata in colectarea si furnizarea informatiilor de management al riscului, necesare companiilor care vor sa aplice pentru un credit, sa negocieze cu furnizorii conditii de plata avantajoase, sa aplice pentru fonduri europene sau imprumuturi de la stat. Marti, 12 septembrie, Creditinfo a distribuit rapoarte financiare gratuite tuturor companiilor din Romania care au disponibile datele de contact.
"Un lucru esential pentru mediul de afaceri romanesc este educatia financiara. Desi progresele sunt vizibile, raman in continuare ingrijorator de multe situatii unde afaceri au ajuns in prag de faliment tocmai din cauza incapacitatii de a-si recupera creantele, situatii care ar putea fi evitate cu usurinta prin simpla informare cu privire la riscul de credit pe care o companie cu care se colaboreaza il are", a explicat managerul Creditinfo Romania.
Demersul, incadrat in cadrul proiectul international "Ziua Informatiei de credit 2017", implementat de Creditinfo in 13 tari, vizeaza toate companiile care au datele de contact disponibile si care, in cursul zilei de 12 septembrie 2017, au primit din partea Creditinfo un e-mail prin care isi pot descarca gratuit raportul de credit. Raportul poate fi solicitat ;i primit gratuit, la عنوان البريد الإلكتروني هذا محمي من روبوتات السبام. يجب عليك تفعيل الجافاسكربت لرؤيته.