RO EN
السلة فارغة

Consiliul Concurentei reia audierile si investigatiile: “Vom incepe cu inspectii mici”

Consiliul Concurentei va relua inspectiile pe care le deruleaza in cadrul investigatiilor aflate in derulare dupa ridicarea starii de alerta, iar audierile vor fi mutate in format online, a spus Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii de concurenta, in cadrul unei videoconferinte organizate de firma de avocatura Schoenherr si Asociatii SCA.
"Am functionat foarte bine in aceasta perioada - concentrarile economice au decurs normal, in cazul investigatiilor nu au existat intarzieri. Nu am derulat audieri, insa ne propunem sa le reluam in saptamanile urmatoare, mutandule in format online. De asemenea, nu am declansat noi investigatii dar, dupa ridicarea starii de alerta, vom relua inspectiile - vom incepe cu inspectii mici, astfel incat sa ne dam seama in ce conditii le putem derula, inainte de a trece la cazurile mari. Pana la finalul anului, vomfinaliza o serie de investigatii aflate in curs", a declarat Bogdan Chiritoiu, referitor la activitatea autoritatii romane de concurenta pe durata starii de urgenta si a starii de alerta si la planurile pentru perioada urmatoare.
 
Printre temele discutate in cadrul evenimentului s-au numarat aspectele la care trebuie sa fie atenti jucatorii din anumite sectoare in contextul nevoii crescute de cooperare in contextul actual (precum problemele de aprovizionare cu produse esentiale, lantul de distributie, activitati de cercetare si dezvoltare), cresterea (excesiva) a preturilor, precum si participarea companiilor in asociatiile profesionale.
Presedintele autoritatii de concurenta a punctat ca, in aceasta perioada, autoritatea a avut o atitudine mai permisiva fata de anumite comportamente si ca, pe fondul crizei sanitare generate de pandemie, a acceptat lucruri pe care nu le-ar fi acceptat in mod normal. In ultimele luni, Consiliul Concurentei a primit un numar considerabil de solicitari din partea mediului de afaceri cu privire la posibilitatea „relaxarii” unor reguli de concurenta, la care a raspuns cu indrumari (spre exemplu, privind comertul online, retailul alimentar sau comertul cu carburanti).
 
In contextul acestei atitudini permisive a autoritatii cu privire la anumite forme de cooperare intre companii concurente, specialistii le recomanda companiilor sa fie atente la comportamentele adoptate.
"Nu trebuie uitat ca aceste forme de cooperare sunt permise in anumite limite, in contextul pandemiei. Pentru a beneficia de exceptare, o cooperare intre competitori ar trebui sa fie necesara, proportionala cu obiectivele urmarite si limitata in timp. Trebuie acordata o atentie deosebita formalizarii cooperarii (preferabil, in scris, cu limite si reguli clare pentru toti participantii) si schimburilor de informatii ce vor avea loc pentru punerea in practica", a precizat Georgiana Badescu, coordonatoarea practicii de dreptul concurentei a Schoenherr si Asociatii SCA.
De altfel, autoritatea de concurenta atrage atentia ca aceasta situatie nu va dura la nesfarsit. "Vom comunica public momentul la care vom renunta la aceasta atitudine oarecum permisiva si vom inceta emiterea unor astfel de indrumari, atunci cand situatia se va normaliza", a mentionat Bogdan Chiritoiu.
 
In privinta ajutorului de stat, presedintele Consiliului Concurentei este de parere ca prioritatea acestui moment trebuie sa fie implementarea masurilor de sprijin luate deja pentru companiile mici, precum si a celor anuntate pentru companiile mari. "Prioritatea nu trebuie sa fie sa generam noi si noi masuri de sprijin, ci sa punem presiune pe aparatul administrativ sa implementeze modificarile deja legiferate", a punctat Bogdan Chiritoiu.
"Le recomandam atat companiilor, cat si asociatiilor, o abordare proactiva si preventiva. Regulile de concurenta nu sufera derogari semnificative, pot fi doar interpretate mai relaxat avand in vedere contextul economic defavorabil. Companiile interesate de o potentiala cooperare cu competitorii ar trebui sa aiba in vedere si consultarea prealabila a Consiliului Concurentei", a precizat, la randul sau, Georgiana Badescu.
 
***
Firma de avocatura Schoenherr si Asociatii SCA a organizat vineri, 12 iunie 2020, evenimentul online „Concurenta in vremea Covid-19 si dupa”. Webinarul a abordat o serie de provocari pentru companii si asociatii din perspectiva concurentiala, generate de pandemia Covid-19 si de masurile legislative luate in scopul limitarii raspandirii acesteia, si a fost gazduit de Georgiana Badescu, partener Schoenherr si coordonatoarea practicii de dreptul concurentei a firmei in Romania si Moldova.
Acest webinar a fost ultimul dintr-o serie de cinci evenimente online organizate de firma de avocatura in perioada mai-iunie pe tema problemelor juridice si fiscale cu care se confrunta companiile din Romania in contextul masurilor legislative luate in contextul pandemiei Covid-19.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter