RO EN
السلة فارغة

SAR estimeaza mutarea coruptiei in domeniul fondurilor europene

Harta Coruptiei Judetene intocmita de Societatea Academica din Romania (SAR) si inclusa in Raportul Anual de Analiza si Prognoza - Romania 2017 arata ca la un nivel de absorbtie de sub 8% pana in anul 2013, au fost inregistrate 11% cazuri de coruptie ce implica fonduri europene, potrivit calculelor realizate pentru perioada 2010 - noiembrie 2016. Conform studiului publicat recent de SAR, din cele 3.911 de cazuri de condamnari definitive care implica atat dosare ce vizeaza bugetul national, cat si cel european, 437 de cazuri (circa 11% din total) implica fonduri europene. Dintre acestea din urma, 62% (275 de dosare) s-au inchis prin condamnari ale unor persoane din sectorul privat, iar 37% (162 de cazuri) vizeaza persoane cu functii publice.
In plus, se observa faptul ca institutiile publice cel mai des implicate in acest tip de cazuri se afla, la nivel local, primariile cu 47% (77 de persoane condamnate care au lucrat in primarii), Agentia de Plati in Agricultura (APIA) cu 8% (13 cazuri) si consiliile judetene cu 6% (10 persoane condamnate).
"Risipa fondurilor publice prin proceduri de achizitie distorsionate de favoritism si coruptie ar trebui diminuata semnificativ pentru a mentine in graficul anticipat proiectele bugetare asumate de actualul Guvern. Mare parte din bugetul public al Romaniei, atat la nivel central, cat si local, a avut de suferit de pe urma practicilor corupte din achizitiile publice. Se recomanda, in acest sens, transparentizarea criteriilor de realizare a Planului Anual de Achizitii Publice (PAAP) al fiecarei institutii publice, precum si accesul unor observatori independenti in contractarea si implementarea proiectelor mari finantate din bugete publice", recomanda specialistii SAR.
Din cadrul celor 77 de condamnari de persoane din cadrul primariilor, cele mai des intalnite functii publice importante (47 de cazuri) implicate in astfel de dosare sunt primarii (36 de condamnari) si viceprimarii (11 cazuri). Dintre acestia, doar patru primari au primit condamnari cu inchisoare, pe cand restul, primari si viceprimari, au primit pedepse cu suspendare. Potrivit analizei SAR, cel mai afectat partid este Partidul Social Democrat (PSD) cu 14 cazuri, urmat de Partidul Democrat/ Democrat Liberal (PD/PDL) cu 12 condamnari si Partidul National Liberal (PNL) cu 7 cazuri.
"Cifrele nu sunt impresionante, dar avand in vedere durata medie de judecare a unui proces de 2 ani - 2 ani si jumatate si durata de implementare a unui proiect estimata la circa doi ani, rezulta ca fraudele pentru care s-au facut condamnarile s-ar fi produs in perioada 2003-2012, adica abia la inceputul exercitiului financiar, cand rata absorbtiei era de aproximativ 7,46% (pentru 2012). Ramane de vazut care va fi numarul de condamnari ce implica fonduri europene pentru urmatorii ani cand rata absorbtiei a ajuns la 89,1% la sfarsitul anului 2016. Un scenariu ar fi cresterea de peste zece ori a numarului condamnarilor in urmatorii ani si «mutarea» coruptiei cu predilectie in domeniul fondurilor europene. Bineinteles, este doar o ipoteza ce va trebui testata pe viitor", explica analistii SAR.
Pentru a consulta Harta Coruptiei Judetene, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter