RO EN
السلة فارغة

PwC: Operatorii din constructii isi finanteaza activele din surse terte

In perioada 2012-2016, peste 77% din activele societatilor nefinanciare care opereaza in cadrul sectorului constructiilor au fost finantate din alte surse decat cele proprii. De asemenea, se observa o legatura directa intre involutia stocului creditelor acordate in sectorul constructiilor (care s-a diminuat cu -6% in intervalul analizat, de la 26,82 miliarde lei la 21,38 miliarde lei) si dinamica negativa a rentabilitatii activelor, care a fluctuat de la 3% in 2012, la 4% in urmatorul an, ajungand din nou la 3% in 2014, la 4% in 2015 si la numai 2% in 2016.
Aceasta este doar una dintre concluziile unei cercetari, prezentate de Bogdan Belciu, partener in cadrul PricewaterhouseCooper’s (PwC), la o conferinta organizata la jumatatea lunii ianuarie a.c. de Asociatia Romana a Bancilor - ARB.
Potrivit studiului, intitulat „Impactul economic si social al sistemului bancar in Romania”, la capitolul de creditare (ce impulsioneaza piata imobiliara si, direct sau indirect, sectorul de constructii), „exista o corelatie directa puternica intre nivelul creditelor de consum noi si evolutia cheltuielilor de consum si intre nivelul creditelor imobiliare noi si evolutia numarului de locuinte. Astfel, din surse ale BNR, INS, precum si din analiza PwC rezulta ca, in perioada de referinta (constituita de anii 2012-2016), „corelatia intre nivelul creditelor noi de consum acordate gospodariilor si nivelul cheltuielilor lunare de consum este de 0.91, ceea ce releva faptul ca, prin intermediul creditelor bancile stimuleaza direct nivelul de consum in economie si implicit cresterea economica. Similar, corelatia intre nivelul creditelor imobiliare acordate populatiei si numarul de locuinte existente este de 0.94, ceea ce indica faptul ca, prin intermediul creditelor imobiliare, populatia stimuleaza direct cresterea numarului de locuinte”.
Ca metodologie, se observa ca un nivel de corelatie apropiat de 1 indica o corelatie directa foarte puternica, ceea ce indica ca ambele variabile depind una de cealalta si evolueaza in aceeasi directie.
De exemplu, in cazul creditelor de consum, la nivelul lui 2012 cheltuiala medie de consum lunara a fost de 1.388 de lei, in conditiile in care creditele noi de consum au totalizat 7,18 miliarde lei. In schimb, in 2016, cheltuiala medie de consum lunara a urcat la 1.613 lei, iar creditele noi de consum au insumat peste 17,78 miliarde lei. Similar, in ceea ce priveste imprumuturile bancare pentru locuinte, daca in 2012 s-au estimat mai mult de 8,76 milioane de locuinte existente pe plan national (acordandu-se in acel an suma de 5,93 miliarde lei drept credite imobiliare), in 2016 s-a ajuns la aproape 8,93 milioane de locuinte si la credite in valoare de 11,43 miliarde lei. Pentru a descarca varianta completa a analizei PwC, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter