RO EN
السلة فارغة

PRESEDINTIE: Decret pentru numirea Guvernului Dancila

In urma votului de investitura din Parlamentul Romaniei, dat luni, 29 ianuarie a.c., la aceeasi data Administratia Prezidentiala a comunicat ca presedintele Romaniei, Klaus Werner Iohannis, a semnat decretul pentru numirea Guvernului Dancila (investit cu 282 de voturi pentru, 136 de voturi impotriva si o abtinere).
 
Astfel, componenta oficiala a noului Cabinet este urmatoarea:
 
* Vasilica-Viorica Dancila - prim-ministru;
 
* Paul Stanescu - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice;
 
* Gratiela Leocadia Gavrilescu - viceprim-ministru, ministrul Mediului;
 
* Viorel Stefan - viceprim-ministru;
 
* Ana Birchall - viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei;
 
* Carmen Daniela Dan - ministrul Afacerilor Interne;
 
* Teodor-Viorel Melescanu - ministrul Afacerilor Externe;
 
* Mihai-Viorel Fifor - ministrul Apararii Nationale;
 
* Eugen Orlando Teodorovici - ministrul Finantelor Publice;
 
* Tudorel Toader - ministrul Justitiei;
 
* Petre Daea - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
 
* Valentin Popa - ministrul Educatiei Nationale;
 
* Lia-Olguta Vasilescu - ministrul Muncii si Justitiei Sociale;
 
* Danut Andrusca - ministrul Economiei;
 
* Anton Anton - ministrul Energiei;
 
* Lucian Sova - ministrul Transporturilor;
 
* Rovana Plumb - ministrul Fondurilor Europene;
 
* Stefan Radu Oprea - ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat;
 
* Sorina Pintea - ministrul Sanatatii;
 
* George Vladimir Ivascu - ministrul Culturii si Identitatii Nationale;
 
* Ioan Denes - ministrul Apelor si Padurilor;
 
* Nicolae Burnete - ministrul Cercetarii si Inovarii;
 
* Petru-Bogdan Cojocaru - ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale;
 
* Ioana Bran - ministrul Tineretului si Sportului;
 
* Bogdan Gheorghe Trif - ministrul Turismului;
 
* Natalia-Elena Intotero - ministrul pentru Romanii de Pretutindeni;
 
* Viorel Ilie - ministrul pentru Relatia cu Parlamentul;
 
* Victor Negrescu - ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
 
In discursul sau din Parlament, inaintea votului de investitura, premierul (acum in exercitiu) Viorica Dancila a precizat: „Reprezint, alaturi de colegii mei propusi pentru viitorul Guvern, vointa politica a coalitiei majoritare din Parlament. Aceasta propunere de Guvern aduce in fata dumneavoastra rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie 2016. Astazi, veti vota nu persoane, ci dorinta cetatenilor Romaniei exprimata prin democratie. Daca vom obtine acest vot, vom guverna cu mandrie si respect pentru romani, avand permanent in fata programul de guvernare. Fata de premierii care m-au precedat, eu am un avantaj: este pentru prima oara cand programul de guvernare al unei majoritati politice se bucura de un grad de cunoastere atat de ridicat, atat in mediul politic, dar si in presa, cat si la nivelul populatiei. In 2016, a fost pentru prima oara cand o majoritate parlamentara a fost votata pentru programul de guvernare prezentat in alegeri. La fel, este pentru prima data cand majoritatea parlamentara guverneaza pe baza programului votat de cetateni si urmareste punct cu punct realizarea lui. In plus, e pentru prima oara cand opozitia urmareste la virgula tot ce sta scris in acest program si sanctioneaza chiar si cea mai mica abatere”.
Obiectivul Guvernului cu privire la investitii - expus in Parlament
Aratand, in alocutiunea sa, ca „exista o foarte buna cunoastere a programului depus in Parlament si de catre cei de la putere, dar si de catre cei din opozitie”, Viorica Dancila s-a referit cu precadere la elementele principale ce vor fi avute in vedere, in continuare, de puterea executiva.
„Obiectivul mandatului meu este ca in 2020 Romania sa fie in prima jumatate a clasamentului celor mai puternice economii din UE, astfel incat tinerii sa nu mai plece din Romania, iar cei care deja au plecat sa isi doreasca sa se reintoarca acasa. Pentru a realiza acest obiectiv, am in vedere trei directii principale: cresterea investitiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea cresterii veniturilor populatiei, reformarea administratiei si reducerea birocratiei. In privinta investitiilor, am marele avantaj de a nu pleca de la zero, cum s-a plecat la inceputul guvernarii PSD-ALDE, dupa guvernarea tehnocrata. De aceea, le multumesc guvernelor din 2017, care au lucrat la elaborarea proiectelor de investitii si la deblocarea fondurilor europene. Exista deja pe lista de prioritati mai multe proiecte de investitii pregatite pentru a fi lansate si imi voi incepe mandatul de la o absorbtie a fondurilor europene de aproape 11% si cu toate autoritatile de management acreditate. Asta ne va permite sa ajungem la 30 miliarde euro fonduri europene absorbite pana in anul 2020, adica o rata de absorbtie de 72,5%. De asemenea, legile de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii si a Bancii de Dezvoltare a Romaniei sunt deja in dezbatere parlamentara, iar dupa adoptarea lor, mizez pe atragerea sumelor necesare pentru a sustine programul de investitii ambitios pe care il avem. Exista trei domenii majore in care intentionam sa facem investitii in urmatorii trei ani: infrastructura rutiera si feroviara, unde vom finaliza, in urmatorii ani, 350 de kilometri de autostrada si 250 de kilometri de cale ferata. De asemenea, vom creste cu peste 50% numarul de drumuri modernizate si cu peste 33% numarul populatiei racordate la reteaua de apa. Continuam cu educatia - unde avem asigurata, prin PNDL 2, finantarea pentru cele 2.500 de noi gradinite si crese, modernizarea a 2.000 de scoli, precum si constructia a 30 de camine studentesti. Ne ocupam si de sanatate - unde avem proiectul celor opt spitale regionale si a spitalului republican, care vor deveni cele mai importante centre de excelenta medicale din tara, dar si din aceasta regiune a Europei. Totodata, vom continua dotarea tuturor spitalelor cu aparatura medicala de ultima generatie, proiect inceput inca de anul trecut, prin dotarea tuturor spitalelor judetene cu un computer tomograf si un aparat de rezonanta magnetica (...)”, a mai subliniat Viorica Dancila.
Masuri propuse pentru eficientizarea administratiei publice
Dupa ce s-a referit la masurile sociale ambitioase ca la cea de-a doua directie a Executivului pe care il conduce, actualul prim-ministru al Guvernului Romaniei a explicat parlamentarilor ce masuri se vor lua pentru eficientizarea activitatii administratiei publice.
„A treia mare directie pe care o am in vedere pentru urmatorii trei ani de guvernare este reformarea administratiei si reducerea birocratiei. Suntem o tara cu una dintre cele mai bune infrastructuri de IT din lume. Vreau, asadar, ca majoritatea tranzactiilor si depunerilor de documente, atat intre cetateni si administratie, dar si intre institutii si in interiorul institutiilor, sa se faca prin mijloace online. In Parlamentul European, aproape toate documentele sunt elaborate si circula in spatiul virtual pe baza semnaturii electronice. Vreau sa aplicam cat mai repede acest model si in tara noastra. Pe langa informatizare, am in vedere reducerea birocratiei prin simplificarea sistemului fiscal, mai precis prin reducerea sau comasarea numarului de taxe platite de firme si cetateni. Am in vedere maxim 50 de taxe cu aplicare generala - si asta cat mai curand posibil. O spun foarte clar, ca sa nu fie loc de nicio interpretare: cat timp voi fi prim-ministru, nu voi introduce nicio taxa noua in Romania. Scopul meu este acela de a usura si de a simplifica viata economica, nu de a o complica. Chiar de saptamana aceasta vom renunta la Formularul 600 si, ulterior, la aproape toate celelalte! Un singur formular pentru cei cu activitati independente pe an este propunerea noastra incepand cu anul 2019”, a adaugat Viorica Dancila.
Indemnand la consens politic intre putere si opozitie, prin prisma faptului ca 2018 reprezinta momentul aniversarii Centenarului Marii Uniri de la 1918, Viorica Dancila a aratat ca doreste ca „acest an sa ramana in memorie ca anul in care am demarat constructia unor proiecte socio-culturale importante, precum Muzeul National de Istorie, Muzeul National de Arta sau cele trei opere din Cluj, Iasi si Craiova (...). De altfel, vad in nominalizarea mea pentru functia de prim-ministru un semn al increderii si al sperantei in ceea ce priveste viitorul Romaniei. Inteleg foarte bine ca aceasta speranta si asteptarile mari pe care le are populatia fata de acest guvern ma responsabilizeaza in mod deosebit. Va spun, asadar, ca voi tine cont de sustinerea ce mi-a fost acordata si ca voi face tot ceea ce imi sta in putere pentru a convinge romanii ca nu au gresit atunci cand au indraznit sa creada in Romania”. Informatii suplimentare, la www.gov.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter