RO EN
السلة فارغة

COFACE prognozeaza o normalizare treptata a economiei globale, din martie 2023

Procesul de redeschidere economica a Chinei a venit mai repede si mai devreme decat se astepta. Dupa ce a anuntat o relaxare treptata a politicii zero-Covid in noiembrie, Comisia Nationala de Sanatate a decis in sfarsit sa reduca nivelul de risc Covid-19 la sfarsitul lunii decembrie.
Costurile economice, sociale si fiscale ale politicii zero-Covid au dus la o incertitudine enorma asupra economiei, cu impact major asupra consumului si investitiilor. In acelasi timp, rata de infectie legata de ridicarea restrictiilor a pus o presiune imensa asupra activitatii economice. Valul actual de infectii este de asteptat sa atinga apogeul la mijlocul lunii ianuarie, in timp ce un al doilea val - determinat de raspandirea in zonele rurale - este estimat sa atinga varful la inceputul lunii martie.
In acest context, Coface prognozeaza o normalizare treptata a activitatii economice in luna martie, cu o redresare ferma incepand cu T2 2023.
 
Politica zero-Covid din ce in ce mai nesustenabila
Masurile de control Covid introduse in China au afectat cererea interna cu un impact negativ asupra cheltuielilor gospodariilor. Testele obligatorii si temerile privind carantina au suprimat sever consumul. Vanzarile cu amanuntul au ramas constante in primele 11 luni ale anului 2022, iar perspectivele pietei muncii s-au inrautatit, rata somajului atingand 5,7% in noiembrie.
Productia si logistica au fost, de asemenea, perturbate de masurile de control Covid-19, cresterea productiei industriale a incetinit semnificativ, pana la 2,2% in noiembrie, termenele de livrare a furnizorilor prelungindu-se brusc.
China s-a confruntat, de asemenea, cu o slabire a perspectivei externe. Exporturile au fost unul dintre factorii cheie in cresterea tarii in timpul pandemiei si in 2022, dar acum se asteapta ca cererea externa sa fie mult mai slaba in 2023, odata cu incetinirea cresterii globale. Exporturile de bunuri in noiembrie au scazut cu 8,7% fata de anul precedent.
S-ar fi putut mentine politica zero-Covid pe fondul congresului din octombrie 2022 sustinut de Partidul Comunist Chinez. Dar masurile stricte de control, carantinare si cerintele de testare in masa au ajuns sa alimenteze tensiunile publice, care au contribuit la aparitia demonstratiilor in mai multe orase spre sfarsitul anului 2022.
 
Redeschiderea economica, invaluita de incertitudine
Redeschiderea Chinei din punct de vedere economic este de asteptat sa genereze efecte pozitive asupra consumului, dar impactul sau va fi treptat si posibil limitat.
Raspandirea rapida a infectiilor si imunitatea de turma ar trebui sa contribuie la normalizarea economica in T2 2023. Desi rata de infectie reduce oferta de forta de munca disponibila – afectand astfel productia si activitatea logistica – ar trebui sa vedem o normalizare in acest domeniu.
Cu toate acestea, desi se estimeaza o redresare a consumului in 2023, aceasta va fi graduala. Venitul disponibil isi revine lent, economiile gospodariilor raman ridicate (40,3% din PIB in T3 2022), iar averea neta este in scadere. Mai mult decat atat, rata somajului – care este inca ridicata – va continua sa cantareasca mult asupra consumului. Trebuie luat in considerare si nivelul datoriilor gospodariilor: acesta s-a dublat fata de acum un deceniu (62% din PIB in 2022 fata de 30% in 2012), constrangand sfera de aplicare a consumului cu efect de levier.
Este posibil, insa, ca rata de consum sa beneficieze de un stimulent fiscal. Factorii politici au subliniat „stabilitatea” in acest an si s-au angajat sa acorde prioritate consumului intern si sa creasca veniturile personale. Masurile de stimulare a consumatorului, cum ar fi tichetele, ar putea oferi un impuls mai puternic cheltuielilor gospodariilor.
Nu in ultimul rand, investitiile vor continua sa fie un obstacol al cresterii in acest an, in special in domeniul imobiliar. Desi se preconizeaza ca sectorul imobiliar se va stabiliza treptat, avand in vedere sprijinul politic din ce in ce mai mare, cresterea investitiilor in infrastructura ar putea fi mai slaba. Avand in vedere perspectiva globala slabita, este putin probabil ca firmele orientate catre export sa investeasca in facilitati.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter