RO EN
السلة فارغة

COFACE: Dedeman, ArcelorMittal si Alro - intre cele mai mari companii din ECE

Companiile locale cu activitati pe piata constructiilor si in domeniile conexe Dedeman, ArcelorMittal Galati si Alro SA au fost incluse intre primele 500 de afaceri din Europa Centrala si de Est, conform clasamentului CEE Top 500 Companies realizat de grupul Coface, societate internationala de asigurari de credite comerciale. Topul a fost intocmit pe baza cifrelor de afaceri inregistrate anul trecut de cele mai mari companii din regiune. Cele mai multe firme incluse in clasament provin din domeniile auto si transporturi, produse minerale/ chimice, petrol, plastic, sticla si produse farmaceutice, dar si din sectorul comertului nespecializat.
Grupul Dedeman ocupa pozitia cu numarul 132 in top, in crestere fata de locul 169 pe care il ocupa in clasamentul pe baza cifrelor de afaceri din 2015, anul trecut compania raportand o majorare de 20,5% a rulajului, de la 961 milioane de euro in 2015 la 1,15 miliarde euro in 2016. Totodata, reteaua de bricolaj a incheiat anul fiscal trecut cu un profit net de 157,1 milioane de euro (+26,7%), avand circa 8.500 de angajati.
AecelorMittal Galati, cel mai mare combinat siderurgic din Romania, ocupa pozitia 238 in clasamentul celor mai mari afaceri din Europa Centrala si de Est, cu o cifra de afaceri de 764 milioane de euro in 2016 (-8,9%). In 2016, compania a raportat o pierdere neta de 59,8 milioane de euro, avand circa 6.000 de angajati.
Cea de-a treia companie din Romania cu activitati conexe sectorului de constructii si care a fost inclusa in topul Coface este producatorul de aluminiu Alro SA. Cu un rulaj de 471 milioane de euro (-7,5%) in 2016, societatea ocupa pozitia 401 in clasament. Conform datelor financiare aferente anului trecut, Alro SA a consemnat o pierdere de 5,3 milioane de euro si si-a mentinut numarul de angajati la circa 2.500 de persoane.
Cel mai bine clasate companii din Romania incluse in clasament sunt Automobile Dacia SA (care ocupa pozitia 14 in topul Coface), OMV Petrom Marketing (23), OMV Petrom SA (31), Kaufland Romania (53), Rompetrol Rafinare SA (65), Rompetrol Downstream (69), British American Tobacco (Romania) Trading (70), Carrefour Romania (120), Lidl Discount (124) si Lukoil Romania (129).
 
Doar 9 companii de constructii sunt incluse in top
Topul 500 realizat de Coface include numai noua companii specializate in executia de lucrari de constructii, niciuna din Romania, dar o mare parte dintre ele subsidiare ale unor grupuri internationale cu activitati si in tara noastra. Printre acestea se afla Skanska Polonia (195), Strabag Polonia (235), Skanska Cehia (499), dar si liderul pietei de constructii din Polonia, compania Budimex.
In total, companiile din Top 500 ECE au generat o cifra de afaceri de 580 miliarde euro in 2016, in scadere usoara (-0,6%) fata de nivelul din 2015 si au consemnat un declin mai pronuntat al profitului net (-3,1%), pana la 26,3 miliarde euro. Totusi, conform datelor Coface, rata de ocupare a fortei de munca a luat avant, companiile din top consolidandu-si angajarile cu +3,9%, pana la 2,24 milioane de persoane.
"Romania trebuie urmarita cu multa atentie in perioada ce vine. In ultimii ani, tot mai multe companii au crescut destul de mult incat sa intre in Top 500, de la 56 in 2013 la 65 in 2016. Cifra medie de afaceri a firmelor din Romania (891 milioane de euro) este inca sub majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, insa a inregistrat cea mai mare rata de crestere in 2016 (+6,6%). Clasamentul anului viitor va arata cate companii locale au reusit sa transforme cresterea economica constanta in venituri si sa intre in cercul celor mai mari competitori din Europa Centrala si de Est. Romania creste ca evolutie a companiilor, dar este inca sub potentialul economiei autohtone si sub potentialul PIB, cu toate ca inregistreaza cea mai mare dezvoltare a acestui indicator din regiune", a declarat Eugen Anicescu, Country Manager al Coface Romania.
Contextual, Romania se situeaza pe locul al doilea in ECE din punct de vedere as numarului populatiei (implicit, al disponibilitatii fortei de munca), pe locul al treilea in regiune din punct de vedere al PIB, dar ocupa pozitia a patra ca numar de companii incluse in clasamentul Coface. Nivelul antreprenorial scazut al tarii noastre se reflecta si in faptul ca, in pofida potentialului urias, in Romania sunt doar 7% din companiile din ECE (si 13% in Top 500). Totodata, clasamentul evidentiaza slaba performanta economica a companiilor de stat si lipsa unor strategii de expansiune regionala a acestora. In ceea ce priveste industria auto, lipsa infrastructurii a limitat accesul companiilor locale in top 10 (Dacia este cel mai aproape, ocupand locul 14), in timp ce performanta economica mai redusa a companiilor din Romania reprezinta un punct slab al tarii noastre. Conform datelor Coface, una din sase companii romanesti prezente in top a inregistrat pierderi in 2016, nivel foarte ridicat fata de cel din Ungaria (una din 15 firme), Polonia (una din 19) sau Cehia (una din 24).
Tarile care au cele mai multe companii in Top 500 sunt Polonia, cu 168 de companii ce au raportat o cifra cumulata de afaceri de 223,3 miliarde euro, Ungaria (75 de societati, cu un rulaj total de 89 miliarde euro) si Cehia (71 de firme, cumuland 87,8 miliarde euro).
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter