RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Crestere continua a cotatiei metalelor in 2018

In sectorul global al metalelor, preturile vor continua sa creasca in 2018, urmand o posibila scadere, in 2019. De altfel, sectorul metalelor a inregistrat un trend ascendent al preturilor si o cerere in crestere, inca de la jumatatea anului 2016. In plus, protectionismul in crestere din SUA si din Europa alaturi de masurile de retorsiune din China au afectat increderea companiilor si investitiile - dar nu au impiedicat deocamdata cresterea economica. Pana la sfarsitul lui 2019 sunt astfel asteptate tendinte mixte: preturile metalelor de baza este posibil sa creasca, insa la metalele feroase este prevazuta o scadere, intrucat acestea din urma continua sa se lupte cu supra-capacitatea.
Acestea sunt doar cateva din concluziile unei cercetari a Coface, data publicitatii la Bucuresti, la 20 iunie 2018, in care se mai precizeaza ca piata metalelor este in plina dezvoltare, insa riscurile raman ridicate.
„Pe fondul unei cresteri economice sincronizate, al schimbarilor tehnologice care incurajeaza o evolutie a utilizarii metalelor si al unui deficit in aprovizionare, metalele au beneficiat de o piata in dezvoltare de la jumatatea anului 2016. O cerere in crestere a fost observata incepand cu perioada ce a urmat crizei din 2008. Acest lucru, combinat cu un dolar SUA mai slab, s-a tradus intr-o evolutie a preturilor metalelor, aluminiul inregistrand o crestere de 37% de la inceputul exercitiului pana azi, in timp ce cobaltul a crescut de patru ori, preturile la cupru si nichel au crescut cu +44% si respectiv +53%, iar preturile la zinc s-au dublat, comparativ cu inceputul lui 2016”, se arata in studiul companiei de analiza si gestiune a riscului, citat intr-un comunicat al Coface.
Potrivit expertilor firmei, desi cresterea si profitabilitatea au revenit pe fagasul normal in cazul majoritatii segmentelor, industria metalelor ramane unul dintre cele mai riscante in evaluarea Coface a sectorului, cu un nivel de risc evaluat ca „ridicat”. Operatorii mai slabi sunt inca legati de activitatea de comert cu ridicata si se lupta cu relatiile asimetrice cu marii clienti.
„In ceea ce priveste Romania, piata metalelor este in crestere in 2018, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica - INS. Cifra de afaceri generata de piata externa a inregistrat o crestere de 17,5 puncte procentuale in aprilie 2018, fata de aceeasi luna din 2017 si s-a constatat o stagnare pe piata interna. Evolutia preturilor productiei industriale este ascendenta, indicele pe total - piata interna si externa - din aprilie 2018 fiind in crestere cu 10,5 puncte procentuale fata de aprilie 2017”, a precizat Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst in cadrul Coface Romania.
Tot datele INS, analizate de Coface, atesta ca principalii parteneri din Uniunea Europeana ai tarii noastre, in ceea ce priveste comertul cu metale, au fost, in 2017: Germania, cu 23% din totalul valorii vanzarilor catre UE, Italia, cu 14% si Ungaria, cu 9% (conform informatiilor provizorii ale Institutului National de Statistica pentru 2017). In ceea ce priveste achizitia de metale, partenerii sunt: Germania, cu 24% din totalul valorii metalelor aduse din UE, Italia cu 22% si Franta cu 8%. Valoarea vanzarilor de metale catre tarile UE a fost astfel in crestere cu 18% in 2017, comparativ cu 2016, in timp ce valoarea achizitiilor de metale a fost in crestere cu 16% in 2017, comparativ cu 2016.
Tendinte mixte in 2018 si 2019
Dupa cum se mai arata in comunicat, interferentele politice si tulburarile geopolitice au fost intotdeauna factori importanti care au generat volatilitate si cresteri ale preturilor in sectorul metalelor. Recentele masuri protectioniste introduse de SUA (cum ar fi taxele pentru importurile de otel si aluminiu) si de Uniunea Europeana (cum ar fi tarifele anti-dumping pentru otel) au avut pana in prezent un impact egal cu zero asupra producatorilor de metale chinezi, intrucat acestia si-au orientat productia departe de aceste piete si s-au mutat catre piata interna. Este putin probabil ca raspunsurile companiilor chineze la masurile SUA - tevi din otel, avioane si masini - sa aiba un impact major asupra industriei auto. Pana in prezent, cresterea economica nu a fost impiedicata, avand in vedere ca este vorba de mai putin de 1% din PIB-ul SUA si al Chinei, dar un razboi comercial ar afecta cu siguranta riscurile de credit ale companiilor. Coface anticipeaza ca apetitul pentru investitii si increderea companiilor vor fi afectate negativ de acest context al protectionismului in crestere in 2018.
Toate semnalele sugereaza ca economia mondiala a trecut de nivelul maxim de crestere si, in teorie, acest lucru este posibil sa exercite o presiune descendenta asupra preturilor, incepand din 2019. Pe termen scurt, tensiunile in crestere vor continua cu siguranta sa impinga preturile in sus. De acest lucru vor beneficia cei ce tranzactioneaza principalele metale de baza folosite in productia de baterii si componente electronice, tot mai cerute. In perioada decembrie 2017 - decembrie 2019, cotatia aluminiului este prevazuta sa creasca numai cu 2%. Cuprul ar trebui sa urmeze aceeasi tendinta, crescand cu 2,4%, in timp ce nichelul si zincul sunt asteptate sa se majoreze cu 18%, respectiv cu 14%. Acest lucru va obliga utilizatorii finali, cum ar fi producatori de baterii si automobile, sa gaseasca alte materiale in cazul deficitului sau al preturilor mai mari.
In schimb, preturile la otel vor scadea probabil cu 19% in aceeasi perioada. Supra-capacitatea este de asteptat sa creasca, intrucat companiilor producatoare de otel din China le lipseste disciplina in plafonarea productiei in perioadele cu preturi in scadere. Acest scenariu de baza al scaderilor de pret la metalele feroase este sustinut de nivelurile globale ridicate ale datoriilor companiilor. Ratele datoriilor nete sunt in special ridicate in China, unde sectorul este dominat de intreprinderi mari cu capital de stat, precum si in SUA (la 15%), unde companiile sunt mult mai expuse potentialelor corectii ale fluxurilor de numerar, concluzioneaza expertii Coface.
***
Peste 70 de ani de experienta si cea mai rafinata retea au transformat Coface intr-o referinta in domeniul asigurarilor de credit, al gestionarii riscurilor si al economiei globale. Cu ambitia de a transforma Coface in cel mai agil partener mondial in domeniul asigurarilor de credite comerciale, expertii lucreaza in centrul economiei mondiale, sprijinind 50.000 de clienti sa construiasca afaceri de succes, in crestere si dinamice. Serviciile si solutiile grupului protejeaza si ajuta companiile sa ia decizii de creditare pentru imbunatatirea capacitatii de a vinde atat pe pietele interne, cat si pe pietele de export. In 2017, Coface a lucrat cu aproximativ 4.100 de angajati in 100 de tari si a inregistrat o cifra de afaceri de 1,4 miliarde euro. Informatii suplimentare, la www.coface.com, iar pentru a descarca studiul complet, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter