Oficialii asociatiei ce reuneste interesele companiilor italiene implicate in sectorul utilajelor de constructii (Unione Nazionale Aziende Construction Equipment and Attachments – UNACEA) au dat publicitatii un nou raport, potrivit caruia vanzarile de echipamente specifice pe piata locala s-au majorat intr-un ritm optim (+16%) in anul 2018, fata de precedentele 12 luni, iar in acest context, livrarile din peninsula, dar si cele la export au continuat sa se desfasoare intr-un ritm sustinut. In consecinta, datele aferente intervalului ianuarie-decembrie 2018 (disponibile pentru piata italiana), confirma faptul ca beneficiarii din peninsula italica (reprezentati mai ales de firmele de constructii) au cumparat 14.645 utilaje (+16% fata de 2017), din care 14.144 de unitati pentru efectuarea lucrarilor de sapaturi (+16%) si 501 de echipamente destinate executiei operatiunilor de infrastructura rutiera (+2%).
„Trendul pozitiv al vanzarilor pe piata italiana a continuat sa se manifeste pe deplin, intensificandu-se in trimestrul al patrulea, dar trebuie subliniat ca, in termeni de unitati comercializate, numarul acestora din 2018 ramane la acelasi nivel ca in anii ’90 ai secolului trecut. Totusi, trebuie remarcat ca, in pofida nesigurantei ce greveaza investitiile in constructii, piata de utilaje specifice a beneficiat de cresterea economica generala din ultimii ani, pe fondul cerintelor imperative de a inlocui un parc de echipamente ce a devenit uzat fizic si moral, mai ales in perioada crizei economice. Insa, rata de inlocuire a utilajelor nu va putea avea acelasi efect pozitiv, ca factor motor al pietei, pe termen mediu. De aceea, este absolut necesar sa se adopte un plan de revitalizare a industriei constructiilor, care sa includa investitii adecvate”, a declarat Marco Risi, presedintele UNACEA.
In ceea ce priveste exportul din ianuarie-octombrie 2018, conform celui mai recent document de monitorizare a pietelor internationale disponibil la Samoter Outlook (elaborat in cooperare cu Prometeia si UNACEA), cererea de echipamente de constructii, fabricate in Italia, s-a majorat, pe plan mondial. Astfel, exportul aferent perioadei mentionate anterior (cea mai recenta pentru care s-a reusit agregarea datelor disponibile) a sporit cu +6%, la 2,4 miliarde euro. Totodata, s-au constatat cresteri ale exportului pe toate segmentele, dar cu precadere la macaralele-turn (avand o rata optima a majorarii pe baze de calcul anuale, de +11,4%), desi cea mai mare rata de crestere s-a constatat la utilajele pentru sapaturi (+12,8%). In acelasi timp, merita mentionate si exporturile de echipamente pentru compactare (+1,2%). Diminuari s-au constatat, insa, la exportul de echipamente pentru foraje (-0,7%), la cel de masini pentru prepararea betonului (-2,1%), precum si in cazul echipamentelor destinate lucrarilor de infrastructura rutiera (-7,3%). De asemenea, importul de echipamente pe piata italiana s-a majorat cu +12% in primele zece luni ale anului trecut, pana la 809 milioane de euro, dar, cu toate acestea, balanta comerciala isi mentine un surplus de mai mult de 1,6 miliarde euro, fiind, evident, pozitiva si indicand o crestere de +3,7% a acestui surplus, comparativ cu aceeasi perioada din 2017.
In alta ordine de idei, citand documentele Samoter Outlook si Prometeia, conducerea UNACEA subliniaza ca in 2018 principalul factor motor al cresterii pietei italiene de constructii a fost sectorul rezidential, cu o sporire a investitiilor de +2,6%. Tendintele au fost insa diferite in cazul lucrarilor de infrastructura, care, dupa ce au regresat in 2017 (cu -2%), anul trecut au stagnat (la +0,3%). Dupa o perioada de incertitudine, generata de adoptarea noii legislatii privind achizitiile publice, fluctuatiile investitiilor in infrastructura ar trebui sa se pondereze, cu toate ca un motiv de ingrijorare continua sa fie dat de previziunile celui mai recent document economico-financiar al guvernului de la Roma. De fapt, potrivit estimarilor guvernamentale, sectorul de infrastructura va experimenta un posibil regres, din cauza eventualei scaderi de -2,2% a investitiilor publice fixe brute, previziunea fiind diametral opusa celei anterioare, care prevedea un salt de pana la +2,5% la aceasta categorie de investitii.
***
Fondata in 2010 si avand actualmente aproape 50 de membri, UNACEA este asociatia italiana din domeniul comertului cu echipamente de constructii, implicata in mod profund in industria de profil din Italia si intreaga comunitate europeana. Specialistii organizatiei contribuie in mod activ la dezvoltarea pietei si sunt deschisi cooperarii cu diverse companii, institutii si organizatii din industria echipamentelor de constructii din UE. UNACEA este membra, din partea Italiei, a CECE (Comitetul European pentru Utilaje de Constructii), for ce include asociatiile nationale din 13 tari membre ale UE, reprezentand 1.200 de companii, cu o cifra de afaceri de 23 miliarde euro si 130.000 de angajati directi. Informatii suplimentare, la www.unacea.org, iar pentru a descarca datele cu privire la vanzarile de utilaje, efectuate pe piata italiana in anul 2018, click aici!