Macaralele speciale Palfinger, livrate prin intermediul Terra Romania, intra in dotarea IGSU, dupa cum se arata in cel mai recent numar, din aprilie 2019, al publicatiei TERRA, editata de Terra Media.
Daca pentru Romania cutremurele de mica intensitate au intrat aproape in cotidian, nu trebuie niciodata exclus ce este mai rau, si anume o miscare tectonica care poate produce pagube, fie ele si limitate la anumite zone. In astfel de situatii-limita, interventia rapida, de ordinul minutelor, este esentiala pentru a salva vieti si pentru a limita pagubele materiale. Exista un organism specializat pentru intreaga tara, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), precum si filiale locale cu personal special antrenat. Esentiala este insa si dotarea tehnica, in special acele utilaje polivalente bune la toate, care sa faca fata neprevazutului, daca este necesar, se precizeaza in articol.
De fapt, ce trebuie sa faca un astfel de utilaj, cu totul deosebit? In primul rand, sa ajunga rapid, indiferent de blocajele existente pe drumuri si, prin urmare, trebuie montat pe un camion puternic. In al doilea rand, asa cum afirma seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretarul de stat dr. Raed Arafat, exista doua situatii clare de interventie: „salvarea de la inaltime, folosind o targa speciala sau ridicarea anumitor greutati dintr-o anumita zona pentru degajarea acesteia”.
Macaralele Palfinger, in prima linie
Specialistii IGSU au stabilit ca- in principiu, cel mai bun echipament recomandat pentru interventii, in cazul unor situatii extreme, in prima urgenta, este o macara polivalenta, puternica, dar care sa nu fie nici foarte grea, aceasta trebuind sa fie montata pe un camion cu tractiune 8x8. Astfel, dupa definirea caietului de sarcini, castigatoarea acestei competitii tehnologice a fost declarata firma Terra Palfinger, unicul distribuitor pentru Romania a marcii de macarale Palfinger. Primele sase macarale Palfinger model PK 165.002 TEC7, dintr-un total de 50 comandate, montate pe camioane MAN de putere, au fost deja livrate catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta la sfarsitul lunii martie 2019, in cadrul unei ceremonii oficiale.
Referindu-se la capacitatea acestora de a lucra in spatii inguste si in conditii oricat de dificile, administratorul firmei Terra Palfinger, Petre Babiceanu, a facut o prezentare succinta, dar interesanta: „Macaraua beneficiaza de un sistem de calare variabil, care permite extinderea picioarelor de sprijin atat cat permite spatiul. Daca, de exemplu, avem o misiune de salvare care are loc intr-o zona foarte restransa, se poate cala numai pe zona disponibila, macaraua recalculand imediat diagramele de sarcini si intrand automat in zona de stabilitate. Masina lucreaza si cu nacela, practic beneficiaza de acest accesoriu suplimentar, care le permite operatorilor sa ajunga la inaltimi de interventie de pana la 35 de metri. Operarea macaralei, indiferent de modul de lucru, se face cu acelasi sistem de radiocomanda. Un alt argument demn de mentionat in favoarea macaralelor Palfinger este acela ca lucreaza si la unghiuri negative, adica se poate ajunge cu macaraua sub planul de calare al echipamentului, lucru ce poate ajuta echipele IGSU sa ajunga la zone dificile, cum ar fi o zona industriala sau un subsol, sa intre printr-un horn de cladire etc. Masina are capabilitati si de automacara, in sensul ca este echipata cu un troliu de 4,5 tone, astfel incat, practic, actioneaza ca o macara obisnuita”. Pentru informatii suplimentare, click aici!