Distribuitorul de utilaje pentru constructii Ircat-Co, reprezentant in Romania al unor producatori de renume (cum ar fi Bobcat, Doosan, Ingersoll Rand, Montabert, Putzmeister, Tana, Hartl Crusher etc.) a inregistrat o crestere a vanzarilor de echipamente in primele trei luni din 2014 fata de aceeasi perioada a anului anterior. Potrivit portalului Ministerului Finantelor Publice, in 2013 Ircat-Co a realizat o cifra de afaceri de 56,4 milioane de lei, cu majorarea cotelor de piata la anumite game de produse chiar si in contextul scaderii cererii de utilaje pe plan national.
Interviu cu Nicolae Gidei, directorul de dezvoltare al Ircat-Co.
- Ce obiective v-ati propus pentru anul in curs?
- Avand in vedere cresterea din primele trei luni ale anului in curs, suntem destul de optimisti referitor la evolutia vanzarilor din 2014. Desigur, insa, rezultatul final va depinde de modul in care se vor finanta numeroasele proiecte de infrastructura anuntate recent, precum si de felul in care se vor derula proiectele de achizitii din fonduri europene. In ansamblu, estimam o crestere de 10% a vanzarilor din acest an si speram ca o contributie importanta la aceasta evolutie sa o aiba si utilajele Bobcat, producator ce va marca, in 2014, momentul producerii mini-incarcatorului cu numarul un milion, un record greu de egalat pentru aceasta gama.
- Pentru ce segment de utilaje primiti cele mai multe comenzi?
- Utilajele multifunctionale fabricate de renumitul producator Bobcat au constituit ponderea principala in vanzari, datorita versatilitatii acestora. Gama mini-excavatoarelor a cunoscut o crestere accentuata inclusiv in acest an, datorita faptului ca tot mai multe companii de constructii din Romania incep sa faca aceleasi calcule de cost (cu valori tot mai apropiate, din pacate) si de eficienta precum firmele similare din Occident, unde vanzarile acestor utilaje sunt mult mai mari decat, de exemplu, cele ale buldoexcavatoarelor. Printre avantaje pot fi enumerate economiile la nivelul costurilor de achizitie, consumului de carburant si costurilor de intretinere, eficienta in exploatare, gabaritul redus etc. Am observat, insa, cresterea interesului si pentru utilajele din gama «heavy» (incarcatoare, excavatoare, basculante articulate), unde oferim produse fabricate de grupul Doosan si care credem ca se vor impune tot mai mult si pe piata locala. Vanzarile de utilaje se efectueaza la nivel national, in toate zonele tarii, insa referitor la regiunea Transilvaniei am inregistrat cresteri ale ponderii in vanzari ale acesteia fata de anii anteriori, ca urmare a volumului mai mare de lucrari finantate, precum si a numarului de proiecte de achizitie din fonduri europene existent in aceasta zona.
- Cum va adaptati contractiei permanente a pietei locale de profil?
- Ultimii ani au adus reale provocari pentru comerciantii de utilaje de constructii, insa, datorita flexibilitatii firmei, masurilor administrativ-organizatorice permanent adaptate noilor situatii de piata, precum si diversificarii ofertei, am reusit sa depasim perioada dificila. De asemenea, pentru a veni in sprijinul clientilor, am identificat in mod permanent solutii de finantare avantajoase (cu dobanzi subventionate), precum cele pe care le oferim in prezent prin partenerii nostri financiari.