Consiliul Concurentei (CC) a avizat favorabil preluarea companiei Industrial Access, lider al pietei locale de nacele si platforme pentru acces si lucru la inaltime, de catre compania luxemburgheza Mateco SARL, detinuta de grupul belgian TVH. Inaintea vanzarii, Industrial Access era controlata de fondul de investitii Balkan Accession Fund (administrat de Axxess Capital) si de Stefan Ponea.
"In conformitate cu Legea concurentei, se emite prezenta decizie de neobiectiune privind dobandirea controlului unic direct de catre Mateco SARL asupra Industrial Access SA, constatandu-se ca, desi operatiunea notificata cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal", se arata in decizia publicata recent de CC.
Tranzactia a fost anuntata in prima parte a lunii iunie a.c.
Mateco, parte a grupului TVH, are ca obiect principal de activitate inchirierea de echipamente de constructii grele. In Romania, TVH este specializata in vanzarea de piese de schimb pentru echipamente de manipulare, acces si pentru utilaje agricole, precum si in comercializarea de utilaje noi si SH si in inchirierea de echipamente pentru constructii si industrie. Grupul belgian controleaza societatile Romlift Serv (Harghita) si TVH Industrie Import-Export Romania, firme ce au raportat afaceri totale de circa 9 milioane de lei in 2015.
Infiintata in urma cu un deceniu, Industrial Access administreaza o flota cu peste 600 de utilaje, avand puncte de lucru in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi, Constanta si Craiova, dar si in Bulgaria, Ungaria si Republica Moldova. Compania detine entitatile Industrial Access Imobiliare (societate inactiva in ultimii trei ani, cu sediul in Bucuresti), Industrial Access EOOD (Sofia, Bulgaria), ICS Industrial Access SRL (Chisinau, Republica Moldova) si Industrial Access DOO (Belgrad, Serbia). Conform datelor publice, Industrial Access a incheiat anul 2015 cu o cifra de afaceri de 47,6 milioane de lei, in crestere cu 38,5% fata de nivelul de 34,35 milioane de lei raportat la finele anului 2014. Totodata, profitul net al societatii s-a majorat de doua ori si jumatate, ajungand la 7,8 milioane de lei in 2015.