Pe piata europeana a utilajelor pentru constructii sunt activi circa 1.200 de producatori cu peste 130.000 de angajati directi si tot atatia in cadrul sectoarelor de distributie si service, valoarea cifrei de afaceri din aceasta industrie ajungand, in 2014, la 26 miliarde euro, detinand o pondere de 5% din piata europeana de inginerie si circa 20% din productia globala de utilaje. Potrivit datelor Comitetului European al Producatorilor de Utilaje (CECE), fabricantii europeni sunt reprezentati de companii mari si mijlocii, toate firmele specializate fiind caracterizate, insa, de un apetit mare pentru inovatii si de complexitate la nivelul lantului de productie.
In contextul revigorarii pietei europene de constructii incepand din anul 2014, vanzarile de utilaje de pe continent au crescut cu 9% fata de nivelul anului anterior, o tendinta ascendenta fiind remarcata inclusiv in ceea ce priveste exporturile. Activitatea din domeniu a fost eterogena, insa, rezultatele producatorilor din fiecare tara europeana fiind foarte diferite, de la o zona la alta. Astfel, in timp ce piata de utilaje din Marea Britanie, cea mai mare de pe continent, a sporit cu peste 30% in 2014 fata de 2013, la polul opus s-au aflat Turcia si Federatia Rusa, unde au fost consemnate rezultate devastatoare pentru producatori (-25% in Turcia, respectiv -37% in Rusia).
Evolutii eterogene au fost inregistrate si in afara Europei, producatorii nord-americani anuntand evolutii anuale de circa 20%, in timp ce o scadere de circa 20% au consemnat companiile specializate din China.
Performantele bune raportate de producatorii europeni in 2014 au compensat in totalitate pierderile din 2013. Totusi, la nivelul tuturor producatorilor si tarilor, piata de utilaje se afla, inca, cu mai mult de 40% sub nivelul dinaintea recesiunii (din 2007), cu aceleasi disparitati: activitatea din sudul Europei se mentine la un nivel minim istoric, in timp ce pietele din Marea Britanie si Germania se apropie mai mult de nivelurile pre-criza din 2007.
Din punct de vedere al structurii vanzarilor de utilaje din Europa, in 2014 la nivel continental au fost comercializate circa 135.000 de utilaje terasiere (incluzand aici Rusia si Turcia), in crestere cu 6% fata de 2013 si la un nivel similar celui din 2012. Livrarile de utilaje pentru infrastructura de drumuri s-au majorat cu 19% fata de anul anterior, evolutiile fiind similare pe diferitele grupe de produse, astfel: echipamente usoare de compactare (+20%), utilaje grele de compactare (+16%) si finisoare de asfalt (21%). In ceea ce priveste vanzarile de echipamente de productie a betonului, producatorii specializati au raportat scaderi medii de 13% la nivelul anului trecut, iar livrarile de macarale s-au redus usor fata de anul 2013.
In prima parte a anului 2015, producatorii europeni sunt rezervati in a previziona traiectoria afacerilor din acest an. Totusi, climatul general este de revigorare a sectorului, cei mai multi producatori estimand o stabilizare a vanzarilor la nivelul din 2014.