Piata locala de utilaje a inregistrat o crestere de 30% in primele opt luni din 2019 fata de aceeasi perioada din anul anterior, mentinandu-si traiectoria puternic ascendenta pe care se inscrie inca din 2018. Potrivit datelor prezentate de Asociatia Distribuitorilor de Utilaje pentru Constructii (ADUC), vanzarile de utilaje grele (heavy) s-au majorat cu 40%, iar cele din gama compact au sporit cu 25%.
In cazul in care dinamica s-a mentinut la acelasi nivel pana la sfarsitul anului 2019 (inca nu sunt disponibile datele centralizate pentru intregul an), piata utilajelor de constructii poate ajunge la un nivel de circa 2.300 de unitati in 2019.
"Cresterea din ultimii doi ani s-a datorat, in mare parte, subventiilor din fonduri europene si guvernamentale pentru achizitii, care pot ajunge pana la 90% din valoarea utilajului. De asemenea, noile proiecte de constructii si infrastructura au generat cerere pentru piata de utilaje", a declarat Razvan Tomescu, presedintele ADUC.
Potrivit estimarilor, fara aportul subventiilor, piata locala de utilaje pentru constructii s-ar situa la circa 700-800 de unitati pe an.
Si in 2019, cea mai mare pondere de pe piata o detin buldoexcavatoarele (65%-70% din total), urmate de utilajele specializate mici - mini-excavatoare, mini-incarcatoare (15%-20%) si de excavatoarele de peste 15 tone.
"Chiar daca sunt, in continuare, dominante pe piata de profil, ponderea utilajelor din gama compact (buldoexcavatoare) este in scadere, in favoarea echipamentelor specializate, precum excavatoarele pe senile si incarcatoarele frontale. Companiile de pe piata locala de utilaje se adapteaza cu usurinta noilor tehnologii din domeniu, ceea ce reprezinta un avantaj competitiv fata de celelalte tari din regiune, mai putin deschise catre inovatii", a precizat Razvan Tomescu.
La fel ca in sectorul constructiilor, si distribuitorii de utilaje se confrunta cu probleme legate de forta de munca specializata. "Este tot mai greu sa gasim oameni. Volumul pietei creste de la un an la altul si vom avea nevoie de oameni care sa opereze aceste masini, in viitor. Companiile investesc in scolarizarea angajatilor, dar trebuie sa ne ocupam si de pregatirea tinerilor inainte sa ajunga in organizatiile noastre. Investim in invatamantul dual, in scolile profesionale, astfel incat sa incercam sa directionam copiii inca din scoli catre profesii precum mecanici sau tehnicieni de utilaje", a mai spus presedintele ADUC.
Razvan Tomescu, director la Titan Machinery, ocupa functia de presedinte al ADUC din luna octombrie 2018.