RO EN
Coșul este gol

PwC: Industria energetica si coronavirusul: adaptare strategii la noua normalitate

Provocarea preturilor va continua in sectorul energiei si dupa relaxarea restrictiilor impuse din cauza pandemiei COVID-19, acestea fiind deja afectate de reducerea cererii de petrol, a consumului de electricitate si de scaderea precipitata a cotatiilor petrolului, gazelor, dar si a actiunilor listate la bursa.
In aceste conditii, sectorul energetic trebuie sa-si adapteze strategiile la ”noua normalitate”, care inseamna pe langa gestionarea problemelor in materie de sanatate si siguranta a angajatilor, cu care se confrunta toate sectoarele, continuarea scenariului cu pret redus al petrolului, o cerere mai scazuta, necesitatea cresterii veniturilor si gestionarea datoriilor.
Specialistii PwC la nivel global au identificat o serie de probleme in jurul carora companiile din sectorul energiei isi vor contura aceste strategii.
Volatilitate si riscuri suplimentare
Pana la dezvoltarea unui vaccin, ceea ce nu este probabil pana in 2021, ar putea exista in continuare restrictii, dar si posibilitatea unui al doilea val de pandemie. Prin urmare, companiile vor trebui sa construiasca un grad ridicat de flexibilitate si rezistenta continua in strategiile pe termen scurt si mediu. Acestea vor trebui sa fie gata sa ajusteze operatiunile in sus si-n jos si sa nu presupuna ca recuperarea va fi un proces continuu si liniar. Modelele de resurse umane care ofera flexibilitate de 60:40 in jurul unui nucleu permanent de 60% sunt susceptibile sa castige teren. Trebuie luate in considerare aspectele legate de masurile stricte de distantare, igiena, control si rezilienta in afaceri adoptate in criza, care trebuie mentinute si intensificate sau reduse, dupa caz.
Securizarea lantului de aprovizionare
Securizarea aprovizionarii, o tema familiara in sectorul energiei si resurselor, are o relevanta mult mai larga intr-o lume dominata de COVID-19. Pe masura ce criza a avansat, companiile au fost nevoite sa se miste rapid pentru a-si asigura lanturile de aprovizionare si pentru a gestiona stocurile de componente. O data cu reluarea activitatii economice, multe companii isi vor reevalua lantul de aprovizionare. De altfel, potrivit celui mai recent studiu COVID-19 CFO Pulse Survey, 60% dintre directorii financiari din energie, utilitati si resurse au ca prioritate intelegerea starii financiare si operationale a furnizorilor lor. Astfel, anticipam un sentiment puternic in favoarea lanturilor de aprovizionare mai localizate si mai scurte.
Vulnerabilitati noi
COVID-19 a amintit lumii de vulnerabilitatea sa si a crescut gradul de constientizare a societatii asupra riscurilor globale. Unele companii vor trebui sa mearga mai departe si sa implementeze masuri structurale pentru reducerea riscurilor. In sectorul petrolului si gazelor, de exemplu, producatorii cu costuri ridicate care au fost expusi prin prabusirea pretului petrolului ar putea avea nevoie sa apeleze la parteneriate sau consolidari ca modalitati de reducere a costurilor.
Accelerarea automatizarii, digitalizarii si adoptarea unor noi modalitati de lucru
Experienta COVID-19 va accelera aproape sigur tendinta catre noi moduri de lucru, automatizare si digitalizare. Companiile mai avansate in digitalizarea operatiunilor lor au beneficiat deja de o rezilienta mai mare in timpul crizei, reducand dependenta de resursele umane. Investitii mai mari in acest domeniu vor permite companiilor o continuitate mai buna a lanturilor de aprovizionare, operatiunilor si managementului clientilor.
Schimbarea comportamentului consumatorilor
In trecut, curbele de oferta si cerere s-au urmarit reciproc. COVID-19 a impus o divergenta cu cererea fortata in jos. Oamenii nu vor reveni complet la obiceiurile anterioare restrictiilor impuse de COVID-19. De asemenea, nu este greu de imaginat, de exemplu, ca organizatiile isi vor regandi abordarea in ceea ce priveste calatoriile de afaceri si mobilitatea fortei de munca, cu impact direct asupra cererii de combustibil pentru transport. La un nivel extins, factorii de decizie si publicul vor reflecta asupra impactului traficului redus asupra poluarii si a emisiilor de CO2 si vor vedea cum sursele regenerabile de electricitate au fost capabile sa furnizeze 100% din cerere in anumite regiuni. Aceste experiente ar putea oferi un nou impuls miscarilor pentru transformarea energiei.
 
Un material de opinie de Andreea Mitirita, partener PwC Romania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter