Bogdan Midoschi (27 de ani)
Functia/Firma: director executiv, Radial Solutions;
Experienta profesionala: 4 ani in domeniul comercializarii materialelor de constructii.
Unul din obiectivele viitoare ale societatii Radial Solutions (din Bucuresti) consta in introducerea unui standard de garantie, cu o durata de 25 de ani - fata de 10 ani acordati in prezent -, pentru sectorul sistemelor de hidroizolare destinate fundatiilor. Pe termen lung, echipa de conducere a companiei si-a planificat o crestere medie a afacerilor de circa 30% in urmatorii cinci ani. Totodata, pentru a-si consolida pozitia actuala in bransa, firma a renuntat la planurile de extindere pe alte segmente, in favoarea dezvoltarii portofoliului de produse, prin introducerea unor noi sisteme destinate impermeabilizarii integrale a betonului.
- Care sunt previziunile pentru perioada viitoare?
- Daca in intervalul 2007-2008 atentia era indreptata asupra cantitatii, perioada de recesiune a fortat firmele implicate in domeniul materialelor de constructii sa opteze pentru eficienta, cu o atentie deosebita asupra maximizarii raportului calitate/pret. De asemenea, perioada 2009-2010 a fost optima pentru remodelarea sectorului specific, fiind creat un context excelent in vedere introducerii unor noi solutii tehnice. Pe acest fond, anul trecut societatea noastra a inregistrat o majorare de peste 65% a livrarilor cantitative de sisteme destinate impermeabilizarii integrale a betonului, iar dupa primul semestru a.c. trendul vanzarilor a fost ascendent, perspectivele de crestere pana la finalul anului fiind de circa 40%. Strategia de afaceri adoptata pentru 2013 prevede, in cel mai pesimist scenariu (pe fondul instabilitatii cursului de schimb si al unei scaderi a plafonului pentru investitii, din cauza instabilitatii mediului politic), o sporire de aproximativ 20% a cifrei de afaceri.
- Descrieti situatia actuala a pietei de constructii.
- Pe fondul diminuarii capitalurilor disponibile pentru investitii in domeniul constructiilor rezidentiale, peste 70% din activitatea companiei noastre s-a orientat catre segmentul lucrarilor hidrotehnice si edilitare, aceste proiecte - a caror finantare este asigurata preponderent din fonduri nerambursabile - reprezentand o prioritate in strategia firmei. In ceea ce priveste constructiile civile, exista doua domenii aparte - respectiv cel hotelier si pentru spatii de birouri - care beneficiaza, in continuare, de importante resurse financiare. Un indicator relevant in acest sens este reprezentat de patrunderea, in aceasta perioada, pe piata autohtona a unor noi companii specializate in dezvoltarea spatiilor de birouri. La fel de relevante sunt achizitiile care se desfasoara in prezent pe segmentul de terenuri, ce pot indica o revenire a volumului lucrarilor de constructii civile intr-un termen de maximum trei ani, atat in Capitala, cat si in marile orase din tara.
- Descrieti dinamica sectorului specific.
- In prezent, piata sistemelor pentru impermeabilizarea betonului pe baza solutiilor de cristalizare se afla in continua crestere, in urmatorii doi-trei ani putand asista la o maturizare a acesteia, concomitent cu o stabilizare a obiceiului de consum din partea clientilor. Pe plan autohton, lipsa de implicare activa a institutiilor guvernamentale in procesul de sustinere a introducerii pe piata a tehnologiilor "verzi" in domeniul constructiilor reprezinta o problema ce va trebui rezolvata cat mai curand. Intelegerea acestei situatii, atat de catre constructori, cat si de catre institutiile publice, ar putea preintampina un nou motiv de contractie artificiala a pietei, in momentul in care economia se va inscrie pe un trend natural de crestere si, implicit, sectorul constructiilor va beneficia, din nou, de un fond investitional consistent.