In actualul context economic, reprezentantii Asociatiei Producatorilor de BCA din Romania - Pro BCA - considera ca masurile anuntate de Guvern, ca urmare a negocierilor cu Fondul Monetar International, nu reprezinta, pe termen lung, una dintre cele mai bune solutii. “Masurile propuse, privind reducerea salariilor din sectorul bugetar, reprezinta - pe termen scurt - una dintre actiunile care pot contribui, intr-o anumita masura, la reducerea dezechilibrului dintre veniturile la buget si cheltuielile angajate de catre stat, insa, in absenta unei adevarate restructurari la nivel administrativ, aceasta nu va face decat sa mai amane problemele pe care astazi le intampina tara. Iesirea din criza a Romaniei si intrarea intr-o perioada de dezvoltare durabila necesita, in mod imperios, crearea unui nou cadru decizional la nivel macroeconomic, care sa permita implicarea in mod real a asociatiilor patronale, pe fiecare domeniu de activitate, in orice decizie economica”, a declarat Marius Marin, vicepresedinte si director executiv al Pro BCA.
Masuri dure pentru combaterea evaziunii fiscale
Pe termen foarte scurt, reprezentantii Pro BCA considera obligatorie luarea de masuri dure pentru combaterea evaziunii fiscale (incluzand aici si eliminarea sistemului de plata partial pe cartea de munca si partial la negru), insa trebuie sa se faca trecerea de la nivelul general al declaratiilor la actiuni concrete si concertate. “Subliniem, din nou, ca nu se poate vorbi de eradicarea evaziunii fiscale daca nu se iau masuri punitive dure in cazul infractiunilor economice generate de emiterea de instrumente de plata (file CEC, bilete la ordin, cambii) fara acoperire. Din pacate, acest fenomen a luat o amploare extrem de mare in partea a doua a anului 2009 si inceputul lui 2010, astfel incat este necesara modificarea in regim de urgenta a legislatiei in vigoare, pentru ca incidentele de plata sa fie incadrate in mod explicit ca infractiuni. De asemenea, este necesara si modificarea Legii 31/1990 republicata, privind societatile comerciale si a Legii 85/2006 pentru ca, in cazul insolventelor frauduloase sau al incidentelor de plata, sa poata fi atrasa in solidar si responsabilitatea actionarilor / asociatilor / administratorilor companiilor implicate”, a precizat Marius Marin.
***
Pro BCA reuneste principalele companii producatoare de BCA, in prezent din asociatie facand parte Macon, Celco, Xella Ro, Soceram, Somaco Grup Prefabricate, Ecoblock si Alba Aluminiu, in discutie fiind si intrarea firmelor Prefabricate Vest si Elpreco.
Incepand cu luna mai a.c., Pro BCA a devenit membra a Asociatiei Europene a Producatorilor de BCA – EAACA, fiind a 18-a asociatie nationala din spatiul european care a devenit membra a acestui organism. Informatii suplimentare, la www.probca.ro
Incepand cu luna mai a.c., Pro BCA a devenit membra a Asociatiei Europene a Producatorilor de BCA – EAACA, fiind a 18-a asociatie nationala din spatiul european care a devenit membra a acestui organism. Informatii suplimentare, la www.probca.ro