RO EN
Coșul este gol

LME: Nou record al cotatiei aluminului primar

In intervalul 6-9 aprilie a.c., cotatia aluminiului primar – stabilita in cadrul tranzactiilor efectuate la Bursa de Metale din Londra (London Metal Exchange – LME) – a continuat sa se situeze pe un trend puternic ascendent, desi tendinta respectiva s-a remarcat, mai ales, in a doua parte a saptamanii analizate. Stirile pozitive cu privire la revenirea pietei, respectiv a consumului au avut o influenta puternica in randul investitorilor, care si-au dinamizat activitatea si au adus pretul metalului usor in apropierea nivelului de 2.390 USD/tona (in cazul contractelor incheiate la trei luni). Practic, in cursul zilei de vineri s-a consemnat o cotatie-record (din ultimele 17 luni), aluminiul primar fiind comercializat la o valoare de 2.388 USD/tona, inclusiv ca urmare a consolidarii monedei europene (pe fondul informatiilor cu privire la ajutorul financiar acordat Greciei). Astfel, pretul acestui metal neferos a avut valori cuprinse intre 2.325 USD/tona si 2.388 USD/tona, piata acceptand cu relativa usurinta noul prag psihologic de 2.300 USD/tona, depasit pentru prima data in acest an in intervalul 29 martie-1 aprilie.
Posibila limitare a importurilor de sisteme extrudate din China pe piata SUA
In ceea ce priveste datele fundamentale cu impact asupra pietei, asociatia companiilor implicate in extrudarea aluminiului din SUA, ale caror sisteme de profile se folosesc in domeniul constructiilor si in industria auto, a inaintat o petitie presedintelui Barack Obama pentru a majora taxele in cazul importurilor extrem de competitive din China. Departamentul Comertului din SUA va decide pe data de 21 aprilie a.c. daca va accepta sau nu aceasta solicitare. Potrivit secretarului de stat ce se ocupa de solutionarea problemei, "producatorii americani au reclamat inclusiv faptul ca firmele chineze specializate in extrudarea produselor din aluminiu primesc subventii din partea guvernului de la Beijing si au astfel posibilitatea de a livra sistemele respective pe piata din SUA la preturi de dumping". In alta ordine de idei, cel mai important fabricant de aluminiu primar din India (avand capital majoritar de stat) – National Aluminium Co (Nalco) – a raportat faptul ca la finele anului fiscal incheiat la 31 martie a.c. productia proprie a sporit cu o cincime fata de anul anterior. De altfel, la finele lunii octombrie 2009, productia Nalco a insumat 431.000 de tone, fata de numai 361.000 de tone in anul precedent. Nalco reprezinta cea de-a treia companie de profil (ca marime si importanta) din India, iar in prezent circa 1/3 din productie constituie cota exportului. Informatii suplimentare, la www.lme.co.uk

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter