RO EN
Coșul este gol

EUROFER: Se prevede majorarea cu 90% a pretului la minereul de fier

Reprezentantii industriei siderurgice europene si-au manifestat nemultumirea in legatura cu anuntul facut de catre companiile ce activeaza in industria extractiva, in care se prevede majorarea cu 80% - 90% - fata de nivelul actual - a pretului la minereul de fier. Aceasta crestere este justificata, in opinia producatorilor, de efectele negative pe care le-a avut recesiunea economica actuala - considerata a fi cea mai grava dupa Marea Criza din anii '30.
Este de asteptat ca implementarea unei astfel de strategii sa afecteze in mod grav capacitatea de revigorare a economiilor comunitare. De aceea, specialistii Eurofer (Confederatia europeana a industriei siderurgice) avertizeaza guvernele tarilor membre UE asupra consecintelor negative care s-ar putea manifesta in urma unei asemenea actiuni: cresterea preturilor atat la materiale, cat si la produsele finite realizate din otel; reducerea semnificativa a cererii; posibila reluare a tendintei de recesiune. Aceiasi experti isi manifesta nedumerirea in legatura cu previzibila modificare, cu atat mai mult cu cat profitabilitatea societatilor extractive este si in acest moment foarte ridicata, marja fiind de peste 50%. Se pare ca singura explicatie plauzibila este constituita de gradul mare de concentrare al productiei de minereu, care este realizata de un numar redus de mari companii. De asemenea, se pare ca fenomenul de agregare se accentueaza in aceasta perioada, prin realizarea unui joint-venture dintre BHP Biliton si Rio Tinto, fapt care ar putea duce la o noua escaladare a preturilor. Informatii suplimentare, la www.eurofer.org

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter