Cemacon a castigat un grant in valoare de 473 000 euro, reprezentand 44.93% din cheltuielile eligibile ale proiectul sau de energie regenerabila „Cemacon Green Energy Farm”, in valoare de 1 052 856 Euro, a carui implementare va incepe in toamna acestui an. Parcul fotovoltaic va avea o putere instalata de peste 1MWh, cu un sistem format din 2198 panouri fotovoltaice (455 Wp) si 18 invertoare de 50 kW, iar reducerea emisiilor de CO2 este estimata la -299 tone CO2/an. Economiile financiare ale companiei in urma trecerii pe energia regenerabila asigurata de acest parc vor fi de aproximativ 165.000 Euro/an.
Finantatorul, International Development Norway - o organizatie norvegiana cu peste 20 ani de experienta in proiecte internationale pentru dezvoltarea de bune practici in domeniul eco‐business, este deja un partener de traditie al Cemacon, sprijinind compania si in implementarea proiectului „Investment in a new, eco-friendly ceramic coatings production line at Cemacon”, care presupune constructia unei noi fabrici de produse ceramice, dezvoltand astfel premisele unei noi linii de business, pentru toti cei care isi doresc mai mult stil sau personalitate de la locuintele lor.
„Ne-am incadrat pe o traiectorie solida spre un veritabil eco-business in sectorul productiei de materiale de constructii. Tocmai am aniversat un an de la implementarea centralei de cogenerare pe platfoma industriala Cemacon din Recea - un proiect de anvergura in urma caruia beneficiem de optimizarea consumurilor si a costurilor energetice (centrala asigura pana la 64% din energia electrica consumata), cu un semnificativ impact pozitiv asupra mediului: amprenta de carbon s-a redus cu 2.700 tone CO2/an, echivalentul emisiilor anuale a 900 de case. Suntem cel mai flexibil si eficient energetic producator de blocuri ceramice din regiune, iar intr-un an vom atinge un grad foarte ridicat de independenta energetica, reducand in acelasi timp emisiile de CO2”, a declarat Daniel Sologon, CEO Cemacon.
De asemenea, Cemacon a depus un nou proiect de investitii pentru un parc fotovoltaic in cadrul Planului National de Redresare si Rezilenta si are in plan si alte obiective strategice de tranzitie catre energie verde si performanta energetica sustenabila.