RO EN
Coșul este gol

CEFIC: Pentru 2020, productia de substante chimice va ramane la acelasi nivel

Consiliul European al Industriei Chimice (CEFIC) a publicat, recent, noi documente analitice privind dinamica acestui sector de activitate (care include preponderent substantele chimice pentru constructii), cu date actualizate partial, aferente anului 2019 si cu unele estimari ce vizeaza activitatea anului in curs.
Astfel, oficialii organizatiei sustin ca mediul de afaceri mondial s-a degradat anul trecut, din punct de vedere al conditiilor economice specifice, astfel incat productia de materiale chimice s-a diminuat usor (-1%) in 2019, desi continua inca sa se afle la cote optime.
Pentru 2020, potrivit CEFIC, se estimeaza ca productia de substante chimice va ramane la acelasi nivel ca in 2019.
Climatul de afaceri din industria substantelor chimice a fost afectat in 2019 de o serie de factori exogeni, dar cu impact negativ vizibil, cum ar fi ponderarea ritmului de crestere economica pe plan mondial, incertitudinea in ceea ce priveste fenomenul Brexit si conflictele comerciale in curs de desfasurare. Cererea de produse chimice a fost, de asemenea, mai mica decat in 2018, deoarece mai multe industrii-cheie, care formeaza cererea (industria auto, cea de aparate electrice si altele), si-au redus semnificativ productia in 2019.
Specialistii CEFIC mentioneaza insa si aspectele pozitive, cum ar fi faptul ca industria constructiilor, ce reprezinta o industrie-cheie pentru fabricantii de produse chimice, a inregistrat o crestere globala estimata la +2,5%. Sectorul constructiilor beneficiaza de credite acordate cu dobanda redusa si de o cerere ridicata pentru investitiile in infrastructura, astfel incat se estimeaza ca ascensiunea pietei va continua sa se observe si in anul 2020. Intrucat industria chimica ofera multe solutii si tehnologii pentru infrastructura si constructii eficiente din punct de vedere energetic, cererea de produse chimice din acest sector va reflecta in mod clar o crestere.
„In pofida prognozelor care indicau un ritm deficitar de crestere, Europa ramane cel de-al doilea mare producator de substante chimice din intreaga lume. Avantajul nostru competitiv si cresterea viitoare ar putea proveni din produse si solutii specializate, cu o valoare adaugata mai mare, pentru o economie circulara, neutra din punct de vedere climatic, daca se va crea un cadru politic adecvat in UE si va exista un sprijin suficient pentru promovarea inovatiei in industria chimica”, a declarat René van Sloten, director executiv al Cefic, specializat in strategie industriala.
Pe baza datelor actuale, este de asteptat ca perspectivele pentru 2020 sa indice o stabilizare a productiei la nivelul din 2019. In timp ce veniturile reale in crestere ar trebui sa mentina in parametri relativ optimi cererea de produse industriale, incertitudinea politica si mediul comercial ostil vor reprezenta in continuare bariere in calea unei cresteri semnificative.
***
Analiza indicatorilor industriei chimice nu include si tendintele specifice sectorului farmaceutic, considerat a fi un domeniu distinct si se refera cu precadere la produsele ce sunt utilizate pe piata de constructii si pe cea auto. Raportul CEFIC – organizatie reprezentativa pe plan european, fondata in anul 1972 si care integreaza 29.000 de companii afiliate, cu aproape 1,2 milioane de angajati, ce genereaza 14,7% din productia mondiala de chimicale si au o contributie de 1,1% la PIB al UE – se bazeaza pe datele publicate cu o frecventa cel putin lunara de biroul Eurostat privind productia de substante chimice, comertul, preturile si vanzarile totale, precum si pe alti indici, cum ar fi cei cuprinsi in cercetarile periodice ale IFO, Comisiei Europene etc. Pentru a descarca raportul prezentat la finele lunii decembrie 2019, click aici! Informatii suplimentare, la www.cefic.org

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter