Primaria Brasov continua programul de eliminare a poluatorilor industriali din interiorul zonelor rezidentiale, program ce si-a propus imbunatatirea calitatii aerului la nivelul municipiului, astfel incat brasovenii sa respire un aer din ce in ce mai curat. Acesta este si motivul pentru care Brasovul si-a asumat, la nivel european, doua tinte curajoase: reducerea cu 55% a emisiilor CO2 pana in anul 2030 si neutralitatea climatica pana in 2050. Dupa blocarea celor doua statii de asfaltare din cartierul Bartolomeu, in urma adresei trimise de Primaria Brasov, Agentia de Protectie a Mediului a anuntat, in data de 22 februarie, respingerea solicitarii de revizuire a autorizatiei integrate de mediu pentru Fabrica de var de pe strada Carierei.
,,Prin aceasta decizie, prin care s-a respins solicitarea ca Fabrica de var sa functioneze in continuare, brasovenii si-au castigat dreptul la un aer mai curat. Este in primul rand o victorie a cetatenilor din zona respectiva, care ani de zile au sesizat si au depus numeroase petitii cu privire la poluare. Chiar daca cei de la Fabrica de var au inceput demersurile de autorizare pe alta firma, acest lucru nu poate schimba un adevar absolut: potrivit documentatiilor de urbanism, Fabrica de var Stejeris functioneaza intr-o zona rezidentiala, polueaza si se incadreaza la categoria de functiuni interzise in acea zona, conform PUG-ului. Speram ca brasovenii sa nu mai aiba de-a face cu praful care iese prin sistemele de evacuare ale acestor agenti economici care functioneaza in zonele rezidentiale. Este responsabilitatea noastra, a tuturor autoritatilor publice, sa ne asiguram ca le putem oferi acest lucru”, a precizat primarul Allen Coliban.
Va reamintim ca, la sfarsitul lunii noiembrie, Primaria Municipiului Brasov a comunicat Agentiei de Protectie a Mediului, in cadrul procedurii de obtinere a autorizatiei de mediu pentru Fabrica de var de pe str. Carierei, ca exista numeroase petitii cu privire la poluarea din zona. In acelasi timp, potrivit documentatiilor de urbanism, Fabrica de var Stejeris functioneaza intr-o zona rezidentiala, iar, conform Planului Urbanistic General, aceasta fabrica se incadreaza la categoria functiunilor interzise. Solicitarea municipalitatii a fost ca aceasta fabrica sa nu mai primeasca autorizatie de mediu si, implicit, sa isi relocheze activitatea intr-o zona industriala. Avand in vedere ca firma care a solicitat autorizatia de mediu nu a primit-o, proprietarii fabricii de var au apelat la un subterfugiu si au depus o noua solicitare, pe o alta firma. Si pentru aceasta solicitare, Primaria a transmis un nou punct de vedere, identic cu cel din noiembrie, deoarece opozitia municipalitatii se refera la activitatea fabricii de var si la poluarea pe care o produce, nu la numele companiei care o detine.