RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Noi prognoze referitoare la dezvoltarea industriei chimice din UE

Consiliul European al Industriei Chimice (CEFIC) a publicat, recent, o nota ce actualizeaza perspectivele privind dinamica acestui sector de activitate (care include preponderent substantele chimice pentru constructii), aferente anului in curs. „Observand principalele aspecte specifice economiei globale, CEFIC prognozeaza o accelerare moderata a ratei de crestere a productiei de substante chimice la nivelul lui 2017 (de circa +1,5%), dupa o dinamica relativ deficitara in 2016 (cand majorarea a fost de +0,5%). Si aceasta pentru ca principalele industrii care constituie clientii materialelor chimice au avut o activitate mai buna la inceputul acestui an, comparativ cu precedentele 12 luni. Astfel, productia din industria manufacturiera (prelucratoare) si activitatea in sectorul de constructii au sporit cu +1,8% fiecare in trimestrul intai a.c., in raport cu acelasi interval din anul anterior. Mai mult, industria auto s-a evidentiat printr-o crestere si mai puternica, de +4%, in intervalul analizat”, se arata in documentele organizatiei.
Conform CEFIC, cererea interna (din UE) pentru produse chimice a fost, in consecinta, optima si pare sa se dezvolta pe baze sustenabile. Si pietele de export s-au dezvoltat corespunzator, inclusiv pentru ca sentimentul de incredere in economia mondiala s-a imbunatatit vizibil, fiind impulsionat, printre altele, de cresterea solida din China. Ca urmare a acestei situatii, livrarile au sporit in majoritatea segmentelor industriei chimice, iar productia a atins cel mai mare nivel din ultimii opt ani.
„Tendinta ascendenta a preturilor s-a accelerat de la inceputul anului in curs si, in premiera pentru ultimii patru ani, preturile la producatori au fost mai mari decat in 2016. Intrebarea fundamentala care se pune este, insa, daca actualul trend pozitiv al afacerilor cu materiale chimice din UE se va remarca si in celelalte trimestre ale anului in curs. Nesiguranta si riscurile politice ar putea inversa tendinta actuala de crestere, in urmatoarele luni. Totusi, indicatorii macroeconomici recenti denota faptul ca momentul pozitiv din Europa ar putea continua sa se observe si la nivelul urmatoarelor luni. De asemenea, cele mai multe industrii care constituie clientela sectorului de produse chimice vor consemna cresteri ceva mai puternice decat in 2016. Majorarea activitatii din domeniul auto ar putea sa fie un pic mai deficitara decat in precedentele 12 luni, dar vor fi asigurate suficiente impulsuri pentru a stimula cresterea cererii de produse chimice specifice. Activitatea pe piata de constructii din UE isi continua parcursul de recuperare treptata, lenta, dar certa, fiind stimulata de ratele scazute ale dobanzilor la credite. In domeniul bunurilor de consum, se profita de majorarea veniturilor gospodariilor, intr-un mediu cu inflatie redusa”, apreciaza analistii CEFIC.
Situatia buna din 2017 nu se va repeta in urmatoarele 12 luni
Nota analitica a CEFIC se mai refera si la faptul ca, din punct de vedere al exportului de substante chimice pentru constructii, industria prelucratoare si piata auto, anul in curs nu va aduce modificari substantiale cu privire la principalele destinatii. „Ne asteptam si in continuare ca pietele de export sa se constituie in adevarati stimuli ai industriei chimice din UE, de vreme ce sentimentul economic global este pozitiv, insa vor exista aceleasi diferente intre regiuni: in timp ce pentru SUA se estimeaza o recuperare, dupa un prim trimestru de crestere modesta, in cazul Chinei majorarea puternica din ianuarie-martie a.c. se atenueaza deja, ceea ce pare a fi de altfel paradigma anului in curs pentru cea mai mare piata asiatica. In consecinta, la nivelul lui 2018, CEFIC estimeaza o crestere modesta a productiei de substante chimice, in comparatie cu 2017, considerand deja o provocare deosebita mentinerea trendului estimat pentru actualul exercitiu financiar (+1,5%). De asemenea, bazele comparative mai mari ale unui an de crestere robusta a industriei chimice din UE, cum va fi 2017, vor face dificila mentinerea aceleiasi dinamici si in urmatoarele 12 luni”, concluzioneaza expertii CEFIC.
***
Analiza indicatorilor industriei chimice nu include si tendintele specifice sectorului farmaceutic, considerat a fi un domeniu distinct si se refera cu precadere la produsele ce sunt utilizate pe piata de constructii si pe cea auto, precum si in diverse domenii industriale. Raportul CEFIC - organizatie reprezentativa pe plan european, fondata in anul 1972 si care integreaza 29.000 de companii afiliate, cu aproape 1,2 milioane de angajati, ce genereaza 14,7% din productia mondiala de chimicale si au o contributie de 519 miliarde euro la economia UE - se bazeaza pe datele publicate cu o frecventa lunara de biroul Eurostat privind productia de substante chimice, comertul, preturile si vanzarile totale, precum si pe alti indici, cum ar fi cei cuprinsi in cercetarile periodice ale IFO, Comisiei Europene etc. Periodic, organizatia da publicitatii si note de actualizare a previziunilor curente, bazate pe aceleasi surse si pe alti indicatori macroeconomici specifici. Informatii suplimentare, la www.cefic.org

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter