Mai putin de jumatate (46%) dintre directorii generali din Romania prevad o crestere a numarului de angajati in urmatoarele 12 luni, reiese din datele raportului PwC CEO Survey Romania 2021. Ponderea liderilor de companii care intentioneaza sa faca mai multe angajari a coborat, astfel, la minimul ultimilor sapte ani, dupa ce urcase la 61% in 2017 si se plafonase la 53% intre 2018 si 2020.
Intr-un orizont de timp mai indepartat, optimismul revine si 80% dintre directorii generali din Romania estimeaza ca vor avea mai multi salariati in urmatorii trei ani. Procentul este semnificativ peste nivelul din tarile Europei Centrale si de Est, unde circa doua treimi dintre respondenti impartasesc aceeasi opinie.
”Pastrarea angajatilor a fost o prioritate de la aparitia crizei sanitare pentru toate companiile. Chiar daca unele sectoare au suferit pierderi mari si au renuntat la o parte dintre angajati, alte domenii, cum ar fi livrarile sau curieratul, au crescut si au atras din forta de munca disponibilizata. Astfel s-a produs o redistribuire in economie si vedem ca numarul salariatilor din Romania a ramas constant, in jur de 5,6 milioane de persoane. Observam aceasta tendinta in raspunsurile pe care directorii generali le-au oferit in sondajul nostru: 30% au redus numarul salariatilor, in timp ce 30% au reusit sa il suplimenteze, iar 40% l-au mentinut. Desi multi raman reticenti in privinta noilor angajari din cauza incertitudinii si dificultatilor pe care le-au intampinat in ultimul an si jumatate, liderii de afaceri sunt increzatori in viitor”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.
Productivitatea si disponibilitatea competentelor
La fel ca in anii anteriori, directorii generali din tara noastra spun ca disponibilitatea abilitatilor cheie reprezinta o amenintare pentru dezvoltarea organizatiilor, 82% dintre ei declarandu-se preocupati si extrem de preocupati de acest aspect.
Ca raspuns la acest factor perturbator, ei se declara interesati (41%) de adaptarea strategiei fortei de munca si de cresterea productivitatii prin automatizare si tehnologizare pentru a asigura competitivitatea propriilor organizatii. Circa jumatate dintre directorii generali din Romania planifica cresteri de doua cifre procentual in investitiile destinate transformarii digitale.
In aceeasi masura, 39% dintre ei sunt interesati sa asigure competentele necesare angajatilor si sa creasca posibilitatea acestora de a se adapta la o realitate dinamica si incerta. Un procent similar (37%) arata ca vor creste cu 10% sumele alocate pentru dezvoltarea talentelor.
De asemenea, 30% isi propun sa creasca competitivitatea afacerii oferind aranjamente de lucru flexibile si asigurand un echilibru intre munca si viata personala a angajatilor.
O alta preocupare vizeaza remunerarea (salarii, stimulente si beneficii acordate angajatilor), fiind mentionata de 24% dintre respondenti.
In schimb, liderii de afaceri din Romania se arata mai putin preocupati de aspecte ce tin de identificarea si pregatirea viitorilor lideri (16%) sau de diversitate si incluziune (7%).