Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) a anuntat ca va intensifica controalele pentru depistarea muncii nedeclarate, in contextul in care institutia are informatii ca tot mai multi angajatori isi cheama angajatii la munca, desi acestia au contractele de munca suspendate.
"In ultima perioada am inceput sa primim din ce in ce mai multe petitii si sesizari care sa ne atraga atentia ca sunt din ce in ce mai multi angajatori care cheama la munca angajati, desi acestia au contractele de munca suspendate. Incercam sa facem o evaluare a tuturor acestor petitii si, in perioada urmatoare, controalele se vor inteti. Guvernul Romaniei si, mai ales, Inspectia Muncii, nu poate tolera ca, in aceasta perioada care este destul de grea pentru toata lumea, sa asistam la astfel de abuzuri. Am centralizat petitiile care au fost facute din luna martie, vom avea o alta centralizare, luni sau marti, cu ce petitii au fost inainte in luna aprilie si vom intensifica aceste controale, mai ales pe aceste cazuri de munca nedeclarata", a declarat Tudor Polak, sambata, la Digi 24.
Oficialul a precizat ca au fost aplicate deja o serie de sanctiuni maxime unor societati care au chemat angajatii la munca, desi contractele de munca ale acestora erau suspendate. Secretarul de stat a oferit ca exemple o agentie de turism, un santier din Bucuresti si o fabrica din Braila.
"La inceputul lunii martie, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti s-a deplasat la sediul unei agentii de turism unde angajatorul, inainte de emiterea starii de urgenta si inainte de a aparea Ordonanta 30, a suspendat contractele a peste 100 de angajati, iar a doua zi a chemat o parte dintre acestia la munca. In momentul in care ITM s-a deplasat si a constatat aceste lucruri a aplicat sanctiunea maxima de 200.000 de lei. (...) Personal, am fost acum aproximativ doua saptamani la un santier din Bucuresti, impreuna cu colegii din ITM Bucuresti, unde, la fel, au fost gasiti cativa cetateni care nu aveau contractele de munca semnate si s-au aplicat mai multe amenzi si a fost sistata activitatea, deoarece in respectiva locatie nu erau respectate toate normele de securitate si siguranta in munca. Mai departe, pot sa va spun ca, in aceasta saptamana (n.r. saptamana trecuta), colegii nostri de la ITM Braila, in urma unui apel anonim, s-au deplasat la o fabrica unde au depistat 13 angajati fara contracte de munca si s-a aplicat o amenda de 200.000 de lei", a subliniat Tudor Polak.
Conform datelor prezentate vineri de MMPS, peste 600.000 de angajati si 50.000 de profesionisti si persoane care lucreaza prin PFA, intreprinderi familiale sau prin drepturi de autor au beneficiat de somaj tehnic in perioada 16-31 martie 2020. Detalii aici.