RO EN
Coșul este gol

ManpowerGroup: Recuperare lenta a activitatii de angajari, pana in luna iulie 2021

Angajatorii romani anticipeaza cresteri limitate de personal pentru perioada octombrie-decembrie 2020, potrivit celui mai recent sondaj ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca derulat pe un esantion de 459 de angajatori romani, parte dintr-un panel de peste peste 38.000 de angajatori din 43 de tari si teritorii. Intervievarea a fost realizata in decursul lunii iulie 2020. Rezultatele sondajului pentru trimestrul patru al anului 2020 sunt de natura sa reflecte impactul situatiei de urgenta globale generate de pandemia de coronavirus.
Avand in vedere ca 11% dintre angajatori prognozeaza o crestere a numarului total de angajari, 6% anticipeaza o scadere si 69% nu asteapta nicio modificare, Perspectiva neta Angajare rezultata este de -5%. Dupa ajustarea datelor pentru eliminarea variatiilor sezoniere, Previzunea se situeaza la +3%. Sentimentul de angajare se consolideaza cu 17 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul anterior, dar slabeste cu 8 puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada de acum un an.
Angajatorii au fost, de asemenea, intrebati cand se asteapta sa revina la nivelurile de angajare preCOVID-19, iar rezultatele arata ca 36% dintre angajatorii romani intervievati prognozeaza sa revina pana in iulie 2021.
Munca la distanta si flexibilitatea oferita angajatilor se afla in trend crescator
Sondajul evidentiaza, de asemenea, unele dintre efectele transformative pe termen lung pe care pandemia le va avea asupra pietei fortei de munca. Atunci cand angajatorii au fost intrebati despre optiunile care ar putea fi oferite angajatilor ca raspuns la impactul pandemiei COVID-19, acestia au raspuns dupa cum urmeaza: „In circumstante exceptionale, adaptabilitatea este esentiala pentru a ramane competitiv si angajatorii arata ca sunt dispusi sa isi ajusteze comportamentul rapid, conform noilor conditii de pe piata muncii. 30% dintre cei intervievati intentioneaza sa ofere partial munca la distanta si 25% sa ofere un program flexibil la locul de munca. De asemenea, 15% dintre angajatori spun ca sunt gata sa ofere posibilitatea de a lucra de la distanta 100% din timp”, mentioneaza Nuno Gameiro, Director Regional Europa de Sud-Est al ManpowerGroup.
Comparatii la nivel regional
Angajatorii romani raporteaza perspective de angajare mixte pentru trimestrul urmator, cu angajatorii din patru regiuni care prevad cresteri ale numarului total de angajati, iar in celelalte 3 reguni sunt anticipate restrangeri de personal. Perspectivele de angajare se imbunatatesc in sase regiuni in comparatie cu trimestrul anterior, dar slabesc in sase in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Cea mai puternica piata a fortei de munca este prognozata de angajatori din regiunea Sud-Est (+14%), unde perspectivele de angajare se imbunatatesc cu 36 si 18 puncte procentuale fata de trimestrul III/2020, respectiv fata de aceeasi perioada in urma cu un an. Angajatorii din regiunea Nord-Vest se asteapta la cel mai slab ritm de angajare, raportand o Previziune de -6%, de asemenea, fiind cea mai slaba raportare din 2010 si pana in prezent. Planurile de angajare slabesc cu 5 puncte procentuale comparativ cu trimestrul trecut si cu 21 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul IV/2019.
Comparatii la nivel de sectoare de activitate
Angajatorii din sase din cele sapte sectoare de activitate prognozeaza cresteri ale numarului total de angajati pentru trimestrul urmator. Planurile de angajare se imbunatatesc in toate cele sapte sectoare de activitate, in comparatie cu trimestrul anterior, dar slabesc in toate cele sapte in comparatie cu aceeasi perioada in urma cu un an.
Raportat ca fiind cea mai slaba piata a fortei de munca in trimestrul III/2020, sectorul Hoteluri si restaurante prognozeaza pentru trimestrul urmator cel mai puternic ritm de angajare. Previziunea de +11% se imbunatateste drastic in comparatie cu trimestrul anterior, cu 64 de puncte procentuale, desi este cu 2 puncte procentuale mai slaba in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Intentiile de angajare sunt, de asemenea, mai puternice decat Previzunea la nivel national in alte doua sectoare de activitate, cu Previziuni de +9%. Angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare raporteaza o imbunatatire de 3 puncte procentuale trimestrial, in timp ce planurile de angajare raman relativ stabile de la un an la altul. Previziunea pentru sectorului Comert cu ridicata si cu amanuntul se situeaza, de asemenea, la + 9%, care se imbunatateste drastic cu 35 de puncte procentuale trimestrial, insa slabeste cu 4 puncte procentuale raportat la aceeasi perioada a anului trecut.
„Al treilea trimestru al acestui an a fost o adevarata provocare pana acum, pentru toate sectoarele de activitate, deoarece asistam la schimbari semnificative, angajatorii romani fiind nevoiti sa se adapteze noilor conditii impuse de pandemie. Cu toate acestea, angajatorii sunt mai optimisti privind activitatea de angajare pentru perioada octombrie-decembrie, in special in sectorul Hoteluri si restaurante, unde, in comparatie cu trimestrul anterior, intentiile de angajare sunt cu 64 de puncte procentuale mai puternice. Optimismul angajatorilor din acest sector, cel mai probabil reflecta impactul pe care noile reglementari, cu privire la redeschiderea restaurantelor in interior, il are asupra activitatii de angajare din sectorul Hoteluri si restaurante”, a adaugat Nuno Gameiro.
Cele mai slabe perspective de angajare (-4%) sunt raportate de angajatorii din sectorul Alte servicii. Prognozele de angajare sunt cu 12 puncte procentuale mai puternice comparativ cu trimestrul anterior, dar slabesc cu 8 puncte procentuale in comparatie cu aceeasi perioada in urma cu un an.
Comparatii in functie de dimensiunea organizatiei
Angajatorii din doua dintre cele patru categorii clasificate dupa dimensiunea organizatiei anticipeaza cresteri ale numarului total de angajati in urmatoarele trei luni, cu cea mai optimista Previziune de +13% raportata de firmele mari. Cel mai slab ritm de angajare este asteptat de micro-organizatii, cu o Previziune se situeaza la -6%, in timp ce, angajatorii mijlocii si mici anticipeaza o activitate de angajare limitata, raportand Previziuni de +1%, respectiv -1%.
Comparatii internationale
Studiul ManpowerGroup pentru cel de-al patrulea trimestru al anului 2020 dezvaluie faptul ca angajatorii din 22 din cele 43 de tari si teritorii analizate de ManpowerGroup, se asteapta la cresteri ale numarului total de angajati. In 16 dintre tarile si teritoriile analizate angajatorii prevad restrangeri de personal, iar in alte cinci se prognozeaza o activitate de angajare stagnanta.
In comparatie cu cel de-al treila trimestru al anului 2020, in 37 dintre cele 43 de tari si teritorii analizate, angajatorii raporteaza planuri privind cresteri de personal, planuri de angajare care slabesc in cinci, si care raman neschimbate in una.
In comparatie cu aceeasi perioada in urma cu un an, angajatorii din 41 de tari si teritorii raporteaza intentii de angajare care slabesc, raman neschimbate in una si se consolideaza, de asemenea, in una - Turcia. Cele mai puternice piete ale fortei de munca sunt asteptate de angajatorii din, Taiwan, SUA, Turcia, Japonia si Grecia, in timp ce angajatorii din Panama, Costa Rica, Africa de Sud, Columbia si Marea Britanie raporteaza cele mai slabe intentii de angajare.
Angajatorii se asteapta la cresteri ale numarului total de angajati in 13 din cele 26 de tari participante la studiu din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) in decursul trimestrului urmator, in timp ce restrangeri de personal sunt prevazute in 8 tari si o activitate de angajare stagnanta in cinci. Intentiile de angajare se consolideaza in 24 din cele 26 de tari analizate din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), in comparatie cu trimestrul anterior, dar slabesc in 25 fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai puternice piete ale fortei de munca sunt anticipate in Turcia, Grecia si Polonia, in timp ce cea mai slaba activitate de angajare este preconizata de catre angajatorii din Africa de Sud, Marea Britanie si Croatia.
Pentru studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca in Romania, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter