Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 14 – 26.06.2021, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 9.844.500 de lei, din care 9.690.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Au fost depistate 426 persoane care desfasurau munca nedeclarata, au fost aplicate 3.350 avertismente si au fost dispuse 7.158 masuri de remediere a neconformitatilor constatate.
Actiunile de control efectuate de inspectorii de munca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, in scopul prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 14 – 26.06.2021, au avut ca rezultat aplicarea a 913 sanctiuni contraventionale, din care amenzi in valoare totala de 154.500 lei. Din 1.971 de angajatori controlati, au fost sanctionati 540 si s-au dispus 1048 de masuri de remediere a neconformitatilor.
”Reiterez ceea ce am anuntat saptamana trecuta in privinta actiunilor de control in sectoarele economice in care se lucreaza in aer liber sau in spatii deschise si in care se desfasoara activitati care presupun efort fizic intens si in cadrul carora se va verifica respectarea prevederilor O.U.G nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. Pe langa asigurarea conditiilor minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, cum ar fi: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea apei minerale, asigurarea ventilatiei la locul de munca, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus si alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea echipamentului individual de protectie, reducerea duratei zilei de munca sau esalonarea zilei de lucru pe doua perioade, in scopul prevenirii unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa mai ia si urmatoarele masuri: asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate; trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.” - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.