In Romania sunt peste 400.000 de microintreprinderi si intreprinderi mici din totalul de cca 550.000 de companii. Totodata, IMM-urile raspund pentru jumatate din economie si aproximativ 2,5 milioane de salariati, avand o cifra de afaceri de aproape 1 mld. de euro pe zi, arata o analiza Ingenius Hub.
"Intr-o criza de asemenea proportii, suntem inclinati sa ne concentram pe salvarea celor mari, pentru ca ei contribuie cel mai mult la ecosistem si prabusirea lor are efect in cascada. Cel mai adesea suntem tentati sa nu acordam atentie firmelor mici, insa rezultatele partiale ale cercetarii noastre arata ca acestea pot fi un factor de stabilitate, iar nevoile lor nu sunt foarte mari. Cu masuri relativ simple si cu costuri suportabile, companiile mici pot fi cel mai usor re-echilibrate, iar stabilizarea acestora are impact imediat si genereaza momentum pentru a lua apoi masuri specifice in beneficiul companiilor mari", a declarat Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.
Astfel, daca Guvernul ar acorda subventii de cate 10.000 euro tuturor companiilor mici si microintreprinderilor care pastreaza integral locurile de munca, cu 2% din PIB am salva aproape jumatate din economie si jumatate din locurile de munca. Aceasta solutie s-a evidentiat puternic chiar si la o evaluare partiala a rezultatelor, a adaugata reprezentanta Ingenius Hub.
Ea a mai aratat ca la inceputul anului se vorbea de lansarea celei de a treia runde a programului Start-up Nation, care urma sa finanteze circa 10.000 de firme noi cu cate 40.000 de euro fiecare, adica un total de 0,4 miliarde euro, care ar putea fi redirectionati pentru sustinerea unui numar de 40.000 de microintreprinderi. Totodata, exista ramasite din fonduri structurale, din alocarea pe programul 2014-2020. "Daca am putea realoca fondurile neangajate din POC si POCU pe apeluri suple si simple care sa fie directionate catre microintreprinderi si intreprinderi mici, o buna parte dintre acestea ar putea beneficia de sprijinul necesar pentru redresare", a mai spus Rodica Lupu.
Campania „Construim Impreuna #ViataDupaCOVID19”, initiata de Ingenius HUB prin intermediul retelei Ingenius NET, este un demers alimentat de nelinistea crescanda din toate zonele relevante pentru mediul de business: companii, organizatii non-profit, institutii publice sau de cercetare. Obiectivul sau este realizarea unei evaluari realiste si corecte a situatiei, in baza careia sa putem construi un apel unitar catre autoritatile indreptatite sa aplice un set inchegat de solutii adaptate la nevoile si asteptarile reale ale mediului de afaceri. Astfel, organizatiile care doresc sa participe la aceasta cercetare pot accesa in continuare chestionarul pe link-ul acesta.
Participarea la studiu este o oportunitate de a furniza un input real care sa duca mai departe la masuri fezabile, de a formula propuneri noi si de a participa la consultarile publice pe care le Inhenius Hub le va organiza incepand cu 23 aprilie.