Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - MDRAP va propune in curand, in cadrul unei sedinte a Guvernului Romaniei, adoptarea unei hotarari privind modificarea art. 2, alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 525/2013 pentru aprobarea atributiilor generale si specifice, a structurii organizatorice si a numarului maxim de posturi, precum si a normarii parcului auto si a consumului de carburanti ale Inspectoratului de Stat in Constructii - ISC. Mai precis, se are in vedere suplimentarea personalului ISC (exclusiv demnitarii), pentru ca organismul cu atributii de control in domeniul constructiilor sa poata face fata sarcinilor multiple ce-i revin.
In nota de fundamentare ce insoteste proiectul legislativ, expertii MDRAP au aratat ca „modificarea numarului maxim de posturi de la 814, exclusiv demnitarii, la 1.014, exclusiv demnitarii (constituind o crestere cu 24,57% a numarului de personal) reprezinta premisa asigurarii unui plus de eficienta si eficacitate activitatii ISC, potrivit rolului si mandatului acordat prin legislatia in vigoare, prin sporirea numarului de controale efectuate si a numarului de obiective de investitii aflate in evidenta. Totodata, prin majorarea numarului maxim de posturi vor creste incasarile la bugetul propriu, astfel ca impactul asupra bugetului institutiei va fi de nivel redus. Cresterea cheltuielilor de personal si a celor cu bunuri si servicii, generate de suplimentarea numarului de salariati cu 200 posturi conduce la o crestere de minimum 10% a veniturilor incasate si care revin bugetului propriu in acelasi an, fata de anul precedent, ca urmare a cresterii numarului de inspectori cu atributii de control si a urmaririi mult mai eficiente a colectarii cotelor legale datorate ISC. Impactul financiar in perioada 2018-2022 este unul pozitiv, cresterea cheltuielilor bugetare fiind acoperita de cresterea incasarilor, datorate colectarii mult mai eficiente a sumelor cuvenite bugetului propriu”.
In nota de fundamentare se mai precizeaza ca „alocarea personalului suplimentar se va realiza cu preponderenta la nivelul inspectoratelor regionale si judetene in constructii, in vederea imbunatatirii activitatilor de control si inspectie in domeniul constructiilor, urmarindu-se cresterea numarului activitatilor de control pe an cu 50%, ajungandu-se astfel la aproximativ 32.000 de activitati de control pe an, ceea ce va genera cresterea numarului de obiective de investitii aflate in evidenta si a sumelor incasate cu titlu de cote legale datorate catre ISC”. Pentru a descarca proiectul de hotarare si nota de fundamentare, click aici!