RO EN
Coșul este gol

Frames & Digital HR: Putini tineri se adapteaza cerintelor actuale ale pietei muncii

Lumea se schimba, in jurul nostru, cu o viteza tot mai mare. Economia se digitalizeaza, robotii sunt adoptati pe scara larga de tot mai multe companii, joburile clasice, cele care necesita forta umana bruta, incep sa dispara. O analiza realizata de compania de consultanta Frames si platforma de e-learning Digital HR - un proiect finantat de Uniunea Europeana, arata ca, in prezent, doar maxim 10% din populatia activa a Romaniei este pregatita pentru meseriile viitorului, pentru economia digitala. Efectul? Multi dintre romani risca, in urmatorii ani, sa isi piarda locurile de munca.
Analisti de date, software developers, specialisti Big Data, experti in digital transformations, profesionisti in digital sales si marketing online, inovation creators, supraveghetori de calitate. Sunt doar cateva dintre joburile din noul val tehnologic care, pentru multi dintre romani, reprezinta o necunoscuta.
Sunt meserii bine platite, pe care multe dintre companiile romanesti si internationale le ofera si pentru care, din pacate, nu gasesc multi candidati. De ce? Pentru ca, in Romania, prea putini sunt cei care se adapteaza cerintelor pietei muncii.
Potrivit datelor oferite de Eurostat, numai 1,6% dintre angajatii din Romania au urmat, in 2019, forme de formare profesionala. Spre comparatie, in Suedia, procentul este de 37%, in Elvetia de 39,4%, iar media Uniunii Europene este de 14,8%. In Bulgaria, procentul angajatilor care au urmat cursuri de pregatire a fost de 2,3%, in Polonia de 7,7%, iar in Ungaria de 7,3%.
,,Desi exista o gama larga de cursuri de pregatire, multe dintre ele gratuite si disponibile online, in domenii precum IT, suport tehnic, marketing, Securitate Cibernetica Industriala, Tranzitia la Industry 4.0, Dezvoltarea digitala a Produselor, Fabricatia digitala a Produselor, Vanzari, Finantarea Afacerii si Elaborarea planului de afaceri, mult prea putini romani incearca sa se specializeze intr-o meserie de viitor. Motivele sunt legate, in principal, de timpul redus pe care il au la dispozitie, de lipsa de atractivitate a domeniului sau, pur si simplu, de faptul ca sunt confortabili cu jobul pe care il au in prezent’’, afirma Ligia Neacsu, unul dintre coordonatorii programului Digital HR.
O alta statistica Eurostat arata ca, nici macar atunci cand au nevoie de un loc de munca, romanii nu se grabesc sa urmeze cursuri de formare profesionala. Numai 3,4% dintre someri au urmat forme de pregatire profesionala, un nivel similar cu cel din Ungaria (3,4%), dar cu mult sub cel din Polonia (8,2%). In comparatie, 57,5% dintre suedezi s-au pregatit, in 2019, pentru a-si gasi un loc de munca. Media UE este de 14,8%.
 
Inspectori HR si ingrijitor spatii verzi
Dincolo de cursurile de pregatire organizate de companiile de profil din mediul privat, care acopera in prezent o gama larga de meserii cerute de piata fortei de munca, si statul ofera cursuri de pregatire gratuite in diverse domenii.
Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), in primele noua luni ale anului 2021, numai 14.668 de persoane au participat la aceste cursuri. Dintre acestia, 10.088 sunt someri, iar 2.376 sunt persoane beneficiare de formare la locul de munca prin programe de ucenicie.
Din cele 688 programe de formare profesionala gratuite, cele mai cautate au fost cele de inspector/referent resurse umane - 925 participanti; ingrijitor spatii verzi - 876; agent de securitate - 865; operator introducere, prelucrare, validare date - 677; lucrator in comert - 638; femeie de serviciu - 558; competente cheie - comunicare in limba romana - 423; frizer - coafor- manichiurist- pedichiurist - 369; contabil - 335; ajutor bucatar - 281; bucatar - 276; instalator instalatii tehnico sanitare si gaze - 241; infirmier/infirmiera - 238, coafor - 195; manichiurist pedichiurist - 179
,,Prezenta jobului de inspector/referent resurse umane in topul meseriilor pe care romanii au vrut sa le invete in 2021 are legatura cu legislatia romaneasca care prevede ca firmele sa aiba in organigrama o persoana desemnata sa se ocupe cu resursele umane si care sa aiba calificare de profil. E surprinzator faptul ca in clasament nu exista meserii precum cele de muncitori in constructii - zidar, parchetar, tamplar, fierar-betonist etc., extrem de cautate in prezent’’, afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.
 
Nevoia de specialisti este uriasa
Dincolo de joburile care au legatura, in principal, cu zona serviciilor, si acolo unde ANOFM joaca un rol important, in celelalte sectoare ale economiei, cererea de forta de munca este tot mai mare, iar oferta este, din pacate, tot mai redusa.
,,Retailul, Transportul si Logistica, Prestarile de servicii, Industria alimentara si IT/Telecom se afla in topul solicitarilor de angajati specializati pentru care companiile gasesc cu mare greutate candidati. Nevoia de specializare este semnificativa’’, a precizat Ligia Neacsu, unul dintre coordonatorii programului Digital HR.
Potrivit expertilor de la Centrul European pentru Dezvoltarea Formarii Profesionale (https://www.cedefop.europa.eu/files/5581_en.pdf), printre joburile cu mare cautare in viitor se afla cele de analisti de date si dezvoltatori software, operatori de masini si roboti, angajati specializati in suport in domeniile tehnologice, specialisti in marketing digital, Big Data, experti in digital transformations, profesionisti in digital sales si marketing online, inovation creators.
La mare cautare se vor afla si angajatii care lucreaza in domenii specifice, precum sanatatea, prestarile de servicii catre populatie, vanzari online/offline si domeniile creative.
,,A patra revolutie industriala a inceput deja. Industry 4.0 este o realitate, iar schimbarile sunt similare celor declansate de revolutia industriala. Am trecut de la cai si trasuri la automobile, de la lumanare la curentul electric, de la ziarele pe hartie la internet. In Industry 4.0, multe dintre joburile actuale vor disparea in urmatorii 10 ani si vor aparea altele care necesita noi aptitudini’’, arata analiza.
Potrivit expertilor, economia viitorului se va baza, mai mult ca oricand, pe date, iar gestiunea acestora va genera cele mai multe locuri noi de munca.
De la analisti de date, capabili sa interpreteze informatiile, sa le foloseasca pentru cresterea productivitatii si performantei companiei, la manager de sistem AI, capabili sa planifice, sa bugeteze si sa gestioneze talentele, resursele si operatiunile companiilor, toate companiile vor avea nevoie de astfel de joburi.
 
800 de milioane de locuri de munca vor disparea
Expertii Digital HR sustin ca, pana in 2030, robotizarea si platformele software integrate vor duce la disparitia, in linii mari, a activitatilor umane repetitive, precum cele din agricultura, asamblarea industriala, confectii si alte industrii. De asemenea, vor disparea mare parte din joburile asociate cu gestiunea contractelor, contabilitate, activitati profesionale din administratia publica si companii.
Potrivit estimarilor McKinsey Global Institute (MCI), la nivel mondial, intre 400 si 800 de milioane de locuri de munca vor fi pierdute din cauza automatizarii pana in 2030. Doar cinci la suta din ocupatiile actuale vor fi automatizate. In plus, vor fi create noi locuri de munca.
,,Marea provocare, pentru angajatori, guverne si populatie, este ca multe dintre locurile de munca viitoare nu au fost inca definite, unele nici macar nu au fost inventate. Singura certitudine este ca lucratorii de maine vor trebui sa aiba abilitati tehnice si competente digitale, completate de o flexibilitate in gandire, pricepere in rezolvarea problemelor’’, arata analiza.
,,Industry 4.0, a patra revolutie industriala, va schimba modul in care se deruleaza afacerile, modul in care se desfasoara productia, factorul uman urmand sa capete un rol din ce in ce mai redus in productie si servicii. Faptul ca vor disparea multe dintre joburile birocratice din ziua de azi nu inseamna ca oamenii vor avea mai putine locuri de munca la dispozitie. Au inceput si vor continua sa se dezvolte meserii tot mai specializate, in domenii care tin, in principal, de dezvoltare si inovatie, de suport si servicii, alaturi de cele de vanzari, marketing si promovare’’, spun specialistii Frames & Digital HR.
CEO, Medic chirurg, Manager Tehnologia Informatiei, Software Developer, Inginer si Analist Financiar se vor afla, si in viitor, in topul celor mai bine platite joburi.
,,Desi multe dintre job-urile care astazi exista vor fi automatizate pana in 2030, acest lucru nu trebuie sa ne sperie. Schimbarile, de cele mai multe ori inseamna progres si trebuie sa le acceptam si sa ne adaptam. Sa urmezi un curs online de pregatire, in timpul liber, dupa programul tau, reprezinta o solutie care, in viitor, poate sa iti ofere o alternativa la jobul actual, o solutie mai bine platita. Trebuie doar sa iti doresti sa te specializezi in mai multe domenii, sa inveti sa fii flexibil, sa te adaptezi schimbariilor prin care trece societatea’’, afirma Ligia Neacsu.
Economia, in 2030, va fi conectata la tehnologie, la internetul 6G, la serviciile cloud. Asta va insemna ca angajatii vor trebui sa stie sa foloseasca calculatorul, aplicatiile de lucru, sa efectueze diferite operatiuni folosindu-se de inteligenta artificiala.
,,De la vanzatorul de la magazin la managerul de vanzari, de la angajatul din agricultura la cel care lucreaza in fabrica, activitatea tuturor va fi sustinuta cu ajutorul robotilor, aplicatiilor software, inteligentei artificiala. Sa manevrezi un robot care culege cartofii, sa lucrezi cu robotul care asambleaza masini, sa folosesti aplicatie online prin intermediul careia gestionezi relatia cu clientii - astfel de activitati sunt deja obisnuite in alte tari si, cu siguranta, vor fi implementate si la noi’’, afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.
Potrivit unui studiu Frames, realizat recent, economia digitala ar putea reprezenta, in 2030, cel putin 20 % din PIB, cu un plus de aproximativ 50 de miliarde de euro la Produsul Intern Brut.
Platforma Digital HR este dezvoltata de patru companii cu mare experienta in domeniul economic. Cursurile de pregatire in sunt gratuite, pentru ca beneficiaza de finantare europeana, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.
Pe platforma sunt oferite o serie de cursuri gratuite, despre Securitate Cibernetica Industriala, Tranzitia la Industry 4.0, Dezvoltarea digitala a Produselor, Fabricatia digitala a Produselor, Marketing, Vanzari, Finantarea Afacerii si Elaborarea planului de afaceri. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter