Peste 52.000 de candidati din categoria entry level (0-2 ani de experienta) au aplicat in luna ianuarie pentru unul dintre joburile disponibile pe eJobs.ro. Aproape 600.000 de aplicari au adunat angajatorii care au avut pozitii deschise, cele mai multe CV-uri mergand catre locurile de munca din retail, IT / telecom, call-center / BPO, prestari servicii, banking sau publicitate / marketing / PR. Mai putin cautate au fost domenii precum productie, auto, medicina ori farma.
”Tinerii au devenit foarte atenti la piata. Sunt destul de tematori din cauza contextului actual, asa ca se informeaza si cauta sa aplice fie in domeniile cu joburi multe si, prin urmare, sanse mai mari de angajare, precum retailul sau call-center-ele, fie in domeniile despre care stiu ca ofera salarii mari inca de la inceput si oportunitati de crestere, cum ar fi IT-ul. In luna ianuarie, cele mai multe aplicari au venit din partea candidatilor entry level”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.
Datele aferente lunii ianuarie mai arata si faptul ca acest segment de candidati a fost cel mai interesat de locurile de munca remote, cu peste 55.000 de aplicari, comparativ cu specialistii, managerii sau muncitorii calificati care nu au cautat la fel de intens astfel de joburi. De altfel, posibilitatea de a putea lucra remote sau si remote macar un anumit numar de zile pe saptamana a fost, in ultimii ani, una dintre principalele dorinte pe care tinerii le aveau de la un viitor angajator. Pe de alta parte, sunt categoria cel mai putin atrasa dintre toate de ideea de a lucra in strainatate, cu putin peste 6.000 de aplicari.
”Intr-un singur an, mentalitatea candidatilor tineri s-a schimbat foarte mult. Sunt mult mai activi, dar mult mai putin curajosi decat in trecut. Cauta joburi stabile, sigure, nu mai risca sa-si asume experiente care pot parea interesante, dar care se pot termina foarte repede. De aceea, de exemplu, odata angajati, nu mai au tendinta de a pleca in alta parte la prima nemultumire. Nu mai cauta atat de mult sa faca freelancing, ci vor sa se angajeze in companii mari. Au, totodata, si o teama reala de a pleca in strainatate, acolo unde ii asteapta inevitabil o serie de necunoscute carora nu sunt pregatiti sa le faca fata”, mai spune Bogdan Badea.
Cele mai multe aplicari din partea tinerilor au venit in luna ianuarie pentru joburile din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov, Ploiesti si Sibiu. Aceste orase, care sunt, in acelasi timp, si mari centre universitare ofera, anual, cele mai mari pepiniere de candidati aflati la inceput de cariera.