Candidatii si-au recastigat increderea in piata muncii si sunt mai curajosi la capitolul schimbari in cariera, arata datele celui mai recent sondaj derulat de eJobs Romania. Optimismul lor e la cote ridicate, similare cu perioada prepandemica: peste 74% dintre ei cred ca ar reusi sa se angajeze in mai putin de 3 luni de cand ar demara un proces de schimbare a jobului. Dintre acestia, mai arata datele celei mai mari platforme de recrutare din Romania, mai bine de jumatate cred ca ar putea sa gaseasca locul de munca pe care si-l doresc in mai putin de o luna. Cifrele confirma revenirea pe care a cunoscut-o piata muncii in acest an, dupa un 2020 plin de incertitudini si temeri.
Increderea candidatilor in fortele proprii e evidentiata nu doar din optimismul lor, ci si din fermitatea acestora in a face compromisuri pentru un loc de munca mai bun. Astfel, 46% dintre ei nu ar face nicio concesie: nu ar accepta sub nicio forma un salariu mai mic, nu s-ar reloca pentru o oportunitate profesionala mai buna si nici nu ar lua in calcul un job departe de domiciliu. Totusi, 31% dintre candidati ar face o reconversie profesionala daca ar gasi un job cu perspective mai bune, 13% ar accepta chiar un salariu mai mic daca noul loc de munca ar fi mai aproape de casa, iar 10% ar fi dispusi sa-si schimbe domiciliul.
„Daca anul trecut am vazut foarte multa frica si nesiguranta in randul candidatilor, 2021 nu e doar anul revenirii pentru piata muncii, dar si cel in care acestia au prins din nou curaj si si-au recapatat increderea de sine. Odata cu revenirea celor mai multe sectoare si oferta ridicata de locuri de munca din acest an, si optimismul candidatilor a crescut. Ne aflam intr-un punct in care schimbarea jobului a redevenit o optiune, nu o constrangere, cum a fost anul trecut pentru candidati, cand si-au cautat alt loc de munca majoritar cei care n-au avut incotro”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs Romania.
Feedback-ul ramane o coordonata importanta pentru candidati: 58% dintre ei isi doresc sa primeasca un raspuns dupa discutia cu angajatorul, chiar daca acesta este negativ. 27% spun ca ii deranjeaza sa primeasca intrebari cliseu sau sa fie intrebati de viata lor personala la interviu, in timp ce atitudinea distanta a recrutorului, durata prea mare sau faptul ca nu reusesc sa afle toate informatiile pe care si le doresc creeaza frustrari pentru 15% dintre candidati.
In ceea ce priveste asteptarile salariale ale candidatilor, desi pentru majoritatea nivelurilor de senioritate acestea sunt calibrate la nivelul pietei muncii, in cazul candidatilor fara experienta lucrurile se schimba. Astfel, cei cu zero experienta cred ca merita un salariu de 2.500-3.000 de lei pe luna, mai mare decat cei care au deja 1-2 ani de experienta pe piata muncii si care cred ca sunt indreptatiti la 2.000-2.500 de lei pe luna.
„In mare parte, asteptarile salariale ale candidatilor sunt calibrate cu nivelul ce poate fi oferit de angajatori, cu atat mai mult cu cat primii dintre ei au la dispozitie comparatoare de salarii si instrumente care le permit sa-si evalueze valoarea lor pe piata. Lucrurile se schimba insa in cazul celor care nu au experienta de munca pentru ca multi dintre ei inca nu sunt familiarizati cu domeniul in care vor sa activeze. Insa, odata ce acestia se confrunta cu realitatea de pe piata muncii, afla si ce salarii pot castiga”, explica Raluca Dumitra.
Nu in ultimul rand, nu doar destinatia este importanta, ci si calatoria, mai arata datele sondajului eJobs. In prima luna la locul de munca, 48% dintre candidati doresc sa fie ghidati de managerul lor sau de colegi cu experienta si sa aiba un plan clar, pe pasi, de integrare in echipa. In acelasi timp, pentru 14% dintre ei, nevoia de feedback nu inceteaza odata cu angajarea, caci isi doresc ca in prima luna la un job nou sa poata sa-l ofere, dar si sa-l primeasca.
Studiul a fost derulat in perioada 18 octombrie-5 noiembrie a acestui an, pe un esantion de peste 1.213 de respondenti cu varste cuprinse intre 18 si peste 55 de ani.