Aproximativ 46% dintre refuzurile de angajare pe criteriul varsta se refera la populatia cuprinsa in intervalul 45-54 ani, potrivit unui studiu realizat in iulie 2020, varsta ingreunand gasirea unui loc de munca mai mult pentru femei (63%) decat pentru barbati (37%).
"La doi ani de la lansarea proiectului, Angajez 45+ expune rezultatele in efortul de combatere a discriminarii in piata muncii. Discriminarea pe criterii de varsta este o realitate in Romania: daca, in 2019, 59% persoane de peste 45 de ani considerau dificila gasirea unui loc de munca, in 2020, 46% din refuzurile de angajare pe criteriul varsta se refera la populatia cuprinsa in intervalul 45-54 ani", se mentioneaza in comunicat.
Mai mult decat atat, varsta ingreuneaza gasirea unui loc de munca mai mult pentru femei (63%) decat pentru barbati (37%). Angajatorii, de cele mai multe ori, nu iau in calcul aceasta categorie de varsta, in pofida calificarilor sau experientei detinute de acestia.
Potrivit raportului Angajez 45+, exista beneficii reale pe care le pot oferi angajatii seniori companiilor precum: capacitate de rezolvare a problemelor, viziune, cunostinte, capacitate de crestere si invatare, mentorat si, poate neasteptat, competente digitale. Totodata, unul dintre cele mai invocate argumente in respingerea candidatilor seniori de catre angajatori este lipsa competentelor digitale.
"Si totusi, conform studiului 'Digital Evolution: Connected Consumer Monitor', efectuat in ianuarie 2021 de catre Exact Business Solutions, activitatea in Social Media la grupa de varsta 46-65 ani este comparabila cu cea a categoriilor 18-30 ani, respectiv 31-45 ani. Un indicator demn de luat in seama este utilizarea diferitelor device-uri pentru accesarea internetului la grupa de varsta 46-65 ani, cresteri mari fiind semnalate pe zona de smartphone (88% in 2021 vs. 70% fata de 2017) si pe zona de Smart TV (20% in 2021 vs. 7% in 2017)", sustine Violeta Niculae, Strategist Cercetare & Comunicare Angajez45+.
Raportul Angajez 45+ mai analizeaza si efectele continuarii trendurilor, din care se remarca diversitatea si incluziunea: 2020 a cunoscut cea mai semnificativa schimbare culturala din ultimii ani in ceea ce priveste diversitatea si incluziunea care trebuie sa devina obligatorii pe agenda recrutorilor. Daca ele nu se afla in strategia de atragere a talentelor, compania risca sa fie considerata invechita si neatractiva.
"Realitatea si perceptia asupra beneficiilor incluziunii sunt insa doua lucruri care nu se suprapun complet, iar prezenta discriminarilor la angajare pe motive de varsta ne-a determinat sa aprofundam cunoasterea si descoperirea angajatorilor care dovedesc ca au intrat in secolul XXI", sustine Rodica Obancea, cofondator Angajez 45+.
Angajez 45+ a fost lansat in toamna anului 2018, ca proiect marca Great HRs, la initiativa cofondatoarelor Rodica Obancea, master Certified Coach & Co-Founder Great HRs, Viitorul Meu si Alina Anghel, Owner The Basics Agency & Co-Founder Great HRs, Restart Camp, MMI Romania, ca un manifest de combatere a crizei fortei de munca si a discriminarii pe criterii de varsta, la angajare.
Studiul "Piata fortei de munca in 2020" a fost efectuat de Kondiment, partener Angajez 45+, in iulie 2020.