Confederatia Patronala Concordia lanseaza raportul “Trends Shaping the Future of Work”, in cadrul proiectului WorkTransitionCEE, cofinantat de Uniunea Europeana si invita la o dezbatere despre modul in care ne putem adapta pentru a nu mai fi cei din urma, ci printre tarile care conduc transformarea digitala, in beneficiul angajatilor si ai angajatorilor.
Cat de mult ne vor schimba automatizarea si digitalizarea locurile de munca in urmatorii ani, ce abilitati trebuie sa dezvoltam pentru a tine pasul cu o lume a muncii in continua schimbare sau cat de flexibili si ‚verzi” trebuie sa fie angajatorii pentru a atrage cei mai buni angajati, sunt cateva dintre tendintele analizate in raport.
In Romania, 50-54% din timpul de lucru este alocat unor sarcini care ar putea fi automatizate. In Ungaria, ponderea e de 49% din orele de program, iar in Slovacia intre 48%-53%.
40% dintre romanii cu studii superioare locuiesc in afara tarii. Intre 50-70% dintre cei care pleaca din Ungaria sunt tineri cu studii superioare, intre 20 si 39 de ani, iar din Slovacia pleaca fiecare al 10-lea absolvent de facultate. Cum se schimba perceptia despre unde si cum lucram pentru companii si angajatii deopotriva? Sunt suficienti robotii pentru a umple deficitul sau cautam in Est pentru mai multa energie umana? Varsta, sexul sau tara in care te-ai nascut vor mai conta in viitor ca criterii de angajare?
Mai mult ca oricand, noile directii de dezvoltare privind digitalizarea si economia verde, estompeaza linii de demarcatie dintre munca si viata personala, dintre munca si invatare, dintre statutul de angajat si cel de antreprenor. Ceea ce a aduce multe oportunitati, dar si multe provocari intr-o constructie socio-politica a careia arhitectura inca reflecta tipare din perioada revolutiei industriale.
Scopul raportului “Trends Shaping the Future of Work” este sa starneasca conversatii si sa genereze idei despre cum ne putem asigura ca Europa Centrala si de Est ramane competitiva prin adaptare si experimentare. Cum construim o noua arhitectura echilibrata? De unde incepem? Acestea sunt doar cateva intrebari care raman dupa citirea acestui raport.
Avem motive sa fim optimisti cu privire la viitor, un viitor care imbina munca si viata, tehnologia si interactiunea umana, economia si societatea, dar scenariile pozitive in care toate aceste elemente isi gasesc un echilibru pot fi posibile doar prin colaborare si dialog social puternic.
Acest raport este elaborat sub umbrela WorkTransitionCEE, proiect cofinantat de Uniunea Europeana, ce reuneste sase parteneri sociali reprezentativi din Romania, Ungaria si Slovacia, atat sindicate, cat si patronate, pentru a intelege mai bine riscurile, provocarile si oportunitatile din industria 4.0 pentru tranzitia muncii in Central si Europa de Est.
Pentru informatii suplimentare, click aici!