Desi cu o rata a somajului relativ scazuta (aproximativ 5% in perioada post-pandemica), Romania are inca potential de activare a pietei fortei de munca, rata de ocupare fiind de doar 70%. Un studiu realizat de INCE si KMPG pentru Concordia arata ca exista aproximativ 2 milioane de romani cu varsta de munca nu se regasesc integrati nici pe piata fortei de munca, nici in programe educationale. Parte dintre acestia sunt tinerii NEETs (not in employment or education), rata somajului fiind in jurul a 15% in randul tinerilor sub 25 de ani din Romania.
Odata cu reluarea activitatii economice dupa primele valuri ale pandemiei de coronavirus, mediul economic a inceput sa resimta criza fortei de munca. A revenit astfel in actualitate necesitatea implementarii unor masuri pentru activarea unor segmente de populatie care ar putea sa se integreze pe piata fortei de munca. Deficitul de forta de munca nu se rezuma la aspectele cantitative, ci se completeaza cu cele calitative, limitand astfel oportunitatile de crestere atat pentru companii, cat si pentru indivizi.
In raport cu situatia actuala si evolutiile tehnologice anticipate de mediul de afaceri, ne asteptam ca deficitele sa se adanceasca, punand frana dezvoltarii socio-economice. Se impun, astfel, o serie de masuri active pentru stimularea ocuparii, care sa acomodeze atat elementele cantitative (integrarea, chiar si partiala, a unor categorii care nu se regasesc, in prezent, pe piata muncii) cat si calitative (formare, formare pe tot parcursul vietii, etc.). Concordia propune o serie de masuri care ar putea contribui la aceste obiective pe care le detaliem in documentul de pozitie alaturat. Click aici!