Discutiile despre salarii sunt in general tabu, insa in ultimii doi ani, dorinta Romaniei de a se alinia la tendintele europene privind transparentizarea salariilor a dus catre conversatii mai deschise, astfel incat angajatii sa fie constienti de valoarea lor din punct de vedere profesional. In acest sens, 9 din 10 angajati spun ca isi doresc de la angajator, in primul rand, un salariu corect si raportat la piata muncii, insa doar 30% stiu cat pot cere la un interviu, dupa cum arata un sondaj recent BestJobs.
In plus, aproape 2 din 3 angajati nu sunt multumiti de salariul actual si chiar mai multi (71%) au de gand sa negocieze cu angajatorul in viitorul apropiat pentru a obtine un salariu mai mare. Pentru a avea un reper in negociere, cei mai multi angajati (59%) isi iau informatii despre salariul potrivit de la prieteni sau cunostinte care lucreaza in aceeasi industrie sau ocupa rol similar, din statisticile oferite de surse oficiale sau platforme de recrutare (40%), iar 37% consulta instrumentele online de comparare a salariilor.
Intr-o negociere, jumatate dintre angajati declara ca argumenteaza nevoia pentru un salariu mai mare prin rezultatele bune pe care le-au avut la job, in timp ce aproape 16% mentioneaza volumul de munca mai mare decat al colegilor si tot atatia sprijinul acordat colegilor pentru a-si rezolva sarcinile de la job. Mai mult, criteriile pe care le iau in calcul pentru a-si justifica nevoia de crestere salariala sunt experienta (63%), evolutia in cadrul jobului (53%), setul de competente (47%), vechimea (aproape 38%), salariul primit de alti profesionisti din aceeasi industrie sau cu acelasi rol (aproximativ 19%) si costul vietii (peste 12%).
Un reper de incredere care pozitioneaza corect experienta profesionala a unui candidat pe piata muncii este necesar si celor care isi cauta un job nou, mai ales ca 70% dintre acestia au mentionat ca nu stiu la ce salariu sa se astepte. In acest sens, cunoasterea salariilor din piata ar da angajatilor curajul sa isi schimbe jobul si sa obtina un venit mai mare (31%), le-ar oferi un argument in negocierea cu actualul angajator (22%) si i-ar ajuta sa se orienteze catre un domeniu cu salarii mai bune si mai multa stabilitate. Aproape 20% spun ca ar ajuta intreaga piata a muncii, sa nu mai fie diferente de salarizare intre angajatii cu roluri similare, mai arata sondajul realizat de platforma de recrutare BestJobs. Dintre cei care au negociat salariul la o oferta initiala de munca, 26% au obtinut o marire de 10%, 26% au obtinut mai mult de 20%, iar 15% au obtinut o majorare de 20% a ofertei salariale initiale.
In acest context, BestJobs lanseaza CV Worth / Valoare CV, un instrument online de evaluare a salariilor ce ofera informatii actualizate despre media ofertelor salariale din piata. Prin acesta, BestJobs va sustine angajatii si candidatii in negocierea salariilor si ii va ajuta sa afle cat ar trebui sa castige pe baza experientei, pozitiei si competentelor avute, dar si in functie de orasul in care lucreaza. In plus, instrumentul ofera o analiza ampla a pietei din care face parte orice candidat, mentionand si principalele beneficii oferite pentru rolul respectiv, astfel incat imaginea sa fie completa.
„Prin instrumentul denumit sugestiv CV Worth / Valoare CV, BestJobs raspunde unei nevoi a candidatilor, de a avea un argument solid in negociere, in primul rand, dar si de a decide privind traseul lor profesional in functie de aceste informatii. Totodata, un astfel de instrument este util pietei muncii, in general, deoarece elimina diferentele de salarizare intre angajatii cu roluri similare si sprijina cat mai mult demersurile de transparentizare, dar si perspectivele de crestere individuale, cu scopul de a descoperi mai usor oportunitatile de joburi potrivite in functie de domeniu si profil”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.
Odata cu maturizarea pietei muncii cu privire la transparentizarea salariilor, candidatii romani raman deschisi la schimbare si adaptati la tendinte. Astfel, 63% iau in calcul sa isi schimbe domeniul de activitate in urmatorii 5 ani si sa se reorienteze profesional, iar salariile oferite (62%), oportunitatile mai bune de crestere si dezvoltare profesionala (48%), flexibilitatea programului si conditiile de lucru in general (aproximativ 45%) sunt principalele criterii pe care le au in vedere. In plus, pentru a evolua constant in cariera, 56% planuiesc sa isi schimbe locul de munca, in timp ce 53% vor sa isi atinga obiectivele la job iar 31% sa isi ia o acreditare sau o certificare.