2023 a inceput cu salarii mai mari in Constructii si Vanzari, iar anunturile cu #SalariuLaVedere atrag cei mai multi candidati. In urmatorul trimestru, vor creste salariile in Productie, Constructii si Servicii. HoReCa a crescut oferta de joburi cu 53% fata de Q4 2022, in timp ce IT-ul a scazut cu 5%
31 martie 2023. In primele trei luni ale anului 2023, salariile nete pentru joburile disponibile pe platforma de recrutare BestJobs au inregistrat scaderi comparativ cu cele din Q4 2022 in majoritatea sectoarelor, principalul motiv fiind faptul ca la finalul anului se acorda, in cele mai multe cazuri, prime de sarbatori sau al 13-lea salariu. Astfel, diferentele se resimt cel mai mult in Inginerie, unde salariile au scazut cu 11%, in IT/ Telecom, cu -5,5% si in HoReCa, cu -8%, in timp ce ofertele din Constructii au crescut cu 8,1%, iar in Vanzari cu 5,1%.
Anul 2023 a inceput cu un castig mediu net in ianuarie de 4.254 lei, mai mic cu 3,3% decat in decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. Cele mai mari valori salariale au fost inregistrate in IT, chiar daca nivelul mediu al salariilor din acest domeniu a scazut, iar cele mai mici in industria HoReCa.
„Privind in ansamblu, industria HoReCa da cele mai puternice semnale de revenire din 2019 pana in prezent. Chiar daca salariile nu inregistreaza cresteri deocamdata, numarul total de joburi a crescut cu peste 50% in primele trei luni din 2023, comparativ cu ultimul trimestru din 2022. La polul opus, volumul de oferte de angajare pentru specialistii IT a scazut usor in acest an, lucru care nu e surprinzator daca ne uitam la peisajul IT global. Acest lucru nu inseamna totusi ca nevoia de specialisti scade, deficitul din IT fiind in continuare cel mai mare in Romania, dar este o perioada in care angajarile din acest domeniu decelereaza putin, pana cand piata se stabilizeaza”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.
Salariul ramane criteriul central in selectia jobului, iar anunturile care afiseaza oferta salariala atrag in continuare mai multe aplicari decat cele care il tin confidential. In plus, peste 30% din totalul aplicarilor merg catre ofertele transparente, iar numarul acestora este in crestere.
Pe platforma BestJobs, potrivit salariilor nete afisate, dar si influentate de nivelul de senioritate cautat, se evidentiaza urmatoarele tendinte in Q1 2023 comparativ cu Q4 2022:
- In Constructii si Instalatii, salariile Arhitectilor au crescut cu 26,4%, ale Tehnicienilor in ingineria mecanica, cu 6,7%, in timp ce ale Electricienilor, au scazut cu 6,3%;
- In Inginerie, cele mai mari cresteri au fost pentru Inginerii chimisti (30%), Inginerii de productie (26%), dar si pentru Mecanicii si reparatorii auto (16%). Scaderi s-au inregistrat pentru Inginerii electrici (9,4%), Designeri multimedia (6%) si Inginerii de mediu (5%);
- In Financiar/ Contabilitate, au crescut salariile pentru Contabili (7%), Consilieri financiari si de investitii (11%), Responsabilii cu procesarea salariilor (17%). Rolurile care primesc oferte mai mici sunt cele de Broker (22%) si Recuperatorii de creante (15,5%);
- In IT/ Telecom, ofertele au fost mai generoase pentru Administratori sistem (30%), Specialisti in retele de calculatoare (27%), Specialisti in baze de date (19%). Cele mai mari scaderi s-au inregistrat pentru Administratorii de baze de date (17%) si pentru Dezvoltatorii de aplicatii (6%);
- In HoReCa, salariile au scazut pentru Bucatarii sefi (12%), Personal receptie (10%), dar au crescut pentru Ghizi turistici (25%), Consultanti calatorii (22%) si Ajutoarele in bucatarie (15%).
„Un nou set de masuri propuse de Parlamentul European readuc in discutie obligativitatea transparentizarii salariale, astfel incat diferentele de plata pe criterii de gen sa fie complet eliminate. BestJobs a sprijinit inca de la inceput aceste initiative, incurajand angajatorii sa afiseze oferta salariala sau intervalul de referinta. Mai mult, cu datele astfel obtinute si prin analize continue ale pietei, sprijinim candidatii sa isi cunoasca valoarea profesionala si sa negocieze un salariu aliniat la standardele pietei”, adauga Ana Visian.
In Q2 sunt anticipate cresteri salariale in Productie, Constructii si Servicii
Datele salariale inregistrate pe platforma BestJobs indica o evolutie pozitiva in Productie, Constructii si Servicii, care, de la inceputul anului nu pare sa stagneze. Mai mult decat atat, managerii din aceste industrii confirma aceasta dinamica, mentionand o crestere moderata a volumului productiei in industria prelucratoare, cresterea activitatii in Constructii, dar si o crestere accentuata a preturilor pentru acestea, iar pentru Servicii se estimeaza o crestere moderata a cifrei de afaceri in urmatoarele trei luni, cu valori facturate mai mari, potrivit tendintelor in evolutia activitatii economice, analizate de INS pentru perioada martie-mai 2023.
De la inceputul anului, numarul de joburi a crescut in Productie cu 18%, in Constructii, cu 22,7%, iar in Servicii, cu 29%.