RO EN
Coșul este gol

BCG: 67% dintre lucratorii romani sunt dispusi sa se recalifice in profesii noi

Doua treimi dintre muncitorii romani sunt dispusi sa se recalifice in profesii noi, ca urmare a pandemiei - arata noul studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) si The Network, cu membrul sau roman, BestJobs. Cel mai mare interes pentru dezvoltarea de noi competente a fost observat in randul celor ce se afla la inceputul si la mijlocul carierei.
Un procent de 38% dintre lucratorii romani chestionati au declarat ca au fost concediati sau obligati sa lucreze mai putine ore in timpul crizei COVID-19, conform sondajului Decoding Global Reskilling and Career Paths, publicat astazi. In Romania, criza economica i-a afectat in masura mai mare pe tineri si pe cei cu varsta de peste 61 de ani, precum si pe cei mai putin scolarizati. Concedierile si orele de lucru reduse i-au afectat cel mai mult - asa cum se stie - pe cei care lucreaza in domeniul turismului si calatoriilor (88%), precum si pe cei care lucreaza in sectoarele mass-media si non-profit, precum si in cel al produselor si serviciilor de consum.
67% dintre romani spun ca s-ar recalifica pentru un nou loc de munca, in orice circumstanta, iar alti 30% sunt dispusi sa o faca doar daca este necesar, respectiv in cazul in care locul lor de munca ar fi in pericol. Cei cu ocupatii profesionale percepute ca fiind mai putin vulnerabile, cum sunt cele in sanatate si medicina, tehnologie, servicii profesionale, stiinta, cercetare si drept, nu sunt la fel de pregatiti sa isi schimbe cariera.
„Companiile ar trebui sa fie deschise pentru a angaja persoane cu cariere neobisnuite: in viitor, talentul ar putea proveni din medii diverse si oportunitati de cariera neasteptate. De exemplu, a avea o perioada de somaj de 1 an sau un nivel de educatie complet diferit, poate deveni o situatie mai frecventa, pe masura ce oamenii trec de la o cariera la alta, pentru a depasi provocari precum COVID-19. Angajatorii trebuie sa invete sa depaseasca formalismul si sa angajeze talente pentru abilitatile si potentialul lor,” a declarat Adam Kotsis, director asociat BCG, People Strategy.
Exista unele diferente geografice in ceea ce priveste disponibilitatea de recalificare. De exemplu, angajatii din economiile in curs de dezvoltare, cum ar fi tarile din Africa, sunt cei mai entuziasti, aproximativ trei sferturi dintre acestia spunand ca prefera sa se recalifice si sa se pregateasca pentru un nou loc de munca. Europenii si americanii au cel mai scazut nivel de disponibilitate pentru schimbare, se arata in studiu, insa chiar si in aceste geografii, proportia persoanelor care spun ca s-ar recalifica este, in general, peste 50%.
Intr-o comparatie la nivel global, valoarea de 67% a Romaniei este in concordanta cu media globala de 68% si apropiata de cea a Serbiei de 69%, cea mai mare dintre tarile chestionate din Europa Centrala si de Est. Valoarea inregistrata de Ungaria a fost cea mai scazuta, 49%, urmata de 54% in Slovenia, 57% in Austria si 63% in Polonia.
O miscare catre vremuri mai stabile
Domeniul digital si tehnologia informationala se afla in fruntea listei de viitoare cariere potentiale, atat datorita oportunitatilor din aceste domenii, cat si a remuneratiei in general ridicate. Administrarea biroului, secretariatul si joburile axate pe management, cum ar fi marketingul si resursele umane sunt, de asemenea, vazute ca slujbe atractive, cel mai probabil datorita perceptiei lucratorilor ca in aceste domenii tranzitia spre un loc de munca nou va fi mai usoara.
“Una dintre urmarile crizei sanitare este o nevoie crescuta de securitate la job si a venitului. Astfel ca a crescut interesul pentru programe de dezvoltare profesionala, dobandirea de noi abilitati si competente sau chiar tranzitia catre domenii mai sigure. Mai mult, exista un interes crescut pentru diversitate: proiecte de freelancing, joburi part-time sau project based in mai multe domenii astfel incat, daca unul dintre ele cade, sa existe siguranta unui venit lunar.” a declarat Ana Visian, marketing manager BestJobs.
Lucratorii au luat deja masuri pentru a-si imbunatatii abilitatile. Peste trei patrimi (76%) dintre romani au spus ca isi petrec cateva saptamani sau chiar mai mult, pe an, pentru dezvoltarea abilitatilor, un procent semnificativ mai mare decat media globala de 65%. Prin comparatie, cele mai mari valori au fost inregistrate in Turcia si Coasta de Fildes, cu un procent de 90%, iar cele mai mici, in Olanda 34% si in Germania 41%.
Din cauza pandemiei, abordarea procesului de invatare a evoluat de la ultimul raport BCG-BestJobs despre talentul global, publicat in 2018: institutiile de invatamant online si utilizarea aplicatiilor mobile au inregistrat progrese, atat la nivel global, cat si in Romania. Institutiile de invatamant online si utilizarea aplicatiilor mobile si-au dublat popularitatea in randul romanilor, dar ambele abordari inca urmaresc pregatirea la locul de munca si studiul individual independent, ca fiind cele mai populare modalitati actuale ale invatarii la locul de munca.
Raportul complet poate fi descarcata de aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter